«Poor Things»: Ποιες οι ελπίδες του Λάνθιμου για Όσκαρ μετά τις «Χρυσές Σφαίρες»

Οι ελπίδες του Λάνθιμου για Όσκαρ μετά τις νίκες του "Poor Things" στις Χρυσές Σφαίρες

«Poor Things»: Ποιες οι ελπίδες του Λάνθιμου για Όσκαρ μετά τις «Χρυσές Σφαίρες»

Το "Poor Things" του Γιώργου Λάνθιμου συνεχίζει να γράφει ιστορία, αφού στην απονομή των 81ων Χρυσών Σφαιρών η ταινία επικράτησε στην κατηγορία καλύτερου μιούζικαλ ή κωμωδίας και αντίστοιχα η πρωταγωνίστρια Έμα Στόουν αναδείχθηκε καλύτερη ηθοποιός. Με τις υποψηφιότητες της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου να βρίσκονται δεκαπέντε μέρες μακριά (23/1), αναρωτιόμαστε, ποιες είναι οι πιθανότητες του Γιώργου Λάνθιμου στα βραβεία Όσκαρ;

«Poor Things»: Το πικ της κινηματογραφικής καριέρας του Γιώργου Λάνθιμου!

Πρώτα από όλα, θυμίζουμε πως στις Χρυσές Σφαίρες και στα Όσκαρ συμμετέχει τελείως διαφορετικό σώμα ψηφοφόρων. Στη μία περίπτωση τα βραβεία διαμορφώνονται από τα μέλη της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, ενώ από την άλλη ψηφίζουν οι χιλιάδες επαγγελματίες του κινηματογράφου όλων των ειδικοτήτων. Επομένως, οι Χρυσές Σφαίρες δεν αποτελούν την ασφαλέστερη πηγή προβλέψεων, αλλά προδίδουν τάσεις και αναδεικνύουν την επίδραση ορισμένων ταινιών στο κοινό. Όπως, για παράδειγμα, το "Οπενχάιμερ" (Κρίστοφερ Νόλαν) το οποίο επιβεβαίωσε εαυτόν ως την παραγωγή που έχει τη δυναμική να κυριαρχήσει στις μεγάλες κατηγορίες, αφού σάρωσε συγκεντρώνοντας πέντε Χρυσές Σφαίρες.

Έτσι έχει σημασία πως ο Λάνθιμος, ο οποίος εκτός από σκηνοθέτης συμμετέχει και ως παραγωγός στο "Poor Things", είδε την ταινία του να βγάζει έξω το φαβορί "Barbie" (Γκρέτα Γκέργουιγκ) στις κατηγορίες όπου ήταν συνυποψήφιο. Μπορεί για το Όσκαρ καλύτερης ταινίας να είναι εξαιρετικά δύσκολα τα πράγματα, αφού εκεί θα βρίσκεται σίγουρα "απέναντι" το "Οπενχάιμερ", αλλά πλέον για τον α’ γυναικείο ρόλο η Έμα Στόουν έχει βασικά τη Λίλι Γκλάντστοουν ("Οι Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού") να φοβάται, καθώς η ηθοποιός απέσπασε επίσης Χρυσή Σφαίρα.

Έπειτα, τα πράγματα περιπλέκονται όσον αφορά τη σκηνοθεσία και το σενάριο. Στις Χρυσές Σφαίρες υπάρχει μονάχα μία γενική κατηγορία σεναρίου, δεν γίνεται δηλαδή διαχωρισμός ανάμεσα σε πρωτότυπο ή διασκευασμένο όπως στα Όσκαρ. Εν προκειμένω η Ένωση προτίμησε τη σπουδαία δουλειά των Ζιστίν Τριέ και Αρτούρ Χαράρι για την "Ανατομία μιας Πτώσης", επιλογή που δίνει δύο υποθέσεις. Πως η "Ανατομία" έχει σοβαρές πιθανότητες να διεκδικήσει και το Όσκαρ πρωτότυπου σεναρίου, ενώ ο Τόνι ΜακΝαμάρα που διασκεύασε το "Poor Things" έχει δυνατούς "αντιπάλους" τους Κρίστοφερ Νόλαν, Μάρτιν Σκορσέζε και Έρικ Ροτ ("Οι Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού"), όπως επίσης τους Γκρέτα Γκέργουιγκ και Νόα Μπάουμπακ ("Barbie"). Κάπως έτσι, πάντως, διαμορφώνεται το τοπίο και στη σκηνοθεσία, όπου ο Λάνθιμος μπορεί να επωφεληθεί από το ρεύμα που σηκώνει το "Poor Things" αυτήν την περίοδο, διότι τώρα διευρύνει το ακροατήριό του κυκλοφορώντας σε μια καθοριστική στιγμή στην κούρσα των βραβείων.

Σε κάθε περίπτωση, τα πράγματα θα αρχίσουν να ξεδιαλύνονται σιγά - σιγά τις επόμενες μέρες, καθώς τα σωματεία των επαγγελματιών -και άρα οι ψηφοφόροι της Ακαδημίας- θα αρχίσουν να αποκαλύπτουν τις υποψηφιότητες των δικών τους βραβείων. Πρώτοι οι ηθοποιοί (10/1) και στη συνέχεια οι παραγωγοί (12/1). Προβλέπεται σίγουρα μια εντυπωσιακή "μάχη" η οποία θα φτάσει μέχρι την οσκαρική απονομή στις 10 Μαρτίου.

Πηγή: athinorama.gr