Η Universal εκθρόνισε τη Disney!

Η Universal κερδίζει την κορυφή του box office για το 2024 από την Disney

Η Universal εκθρόνισε τη Disney!

Τα τελευταία χρόνια η Disney ήταν η βασίλισσα του παγκόσμιου box office. Όχι όμως και φέτος. Μετά από τη μια εισπρακτική αποτυχία πίσω από την άλλη, η Disney έχασε φέτος την πρώτη θέση για πρώτη φορά από το 2015 από την Universal η οποία κατάφερε, με ταινίες όπως τα «Οπενχάιμερ», «Super Mario Bro. Η Ταινία» και «M3GAN», να κερδίσει την κορυφή.

Μέσα στο 2023 η Universal κυκλοφόρησε 24 ταινίες, απέσπασε 4.907 δισεκατομμύρια δολάρια στο παγκόσμιο box office αφήνοντας την Disney στην δεύτερη θέση με 4.827 δισεκατομμύρια δολάρια η οποία κυκλοφόρησε 17 ταινίες μέσα στην χρονιά, όπως το «Guardians of the Galaxy Vol. 3», «Η Μικρή Γοργόνα» και «Indian Jones και ο Δίσκος του Πεπρωμένου».

Η διαφορά αυτή των περίπου 80 εκατομμυρίων δολαρίων, δικαιολογείται εν μέρει, καθώς η Universal κυκλοφόρησε εφτά ταινίες παραπάνω από την Disney, ενώ το στούντιο του Μίκι Μάους είχε τους περισσότερους τίτλους στο τοπ 10 του παγκόσμιου box office, με τέσσερις από τις πιο κερδοφόρες παγκόσμιες κυκλοφορίες και τρεις από τις μεγαλύτερες εγχώριες κυκλοφορίες.

Αξίζει όμως να σημειωθεί πως για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, η Disney δεν είχε ούτε μία από τις τρεις κορυφαίες ταινίες στο παγκόσμιο box office - αυτές οι θέσεις ανήκουν στην «Barbie» της Warner Bros (1.4 δισεκατομμύρια δολάρια), στην «Super Mario Bros. Η Ταινία» της Universal (1.3 δισεκατομμύρια δολάρια) και στο «Οπενχάιμερ» της Universal (950 εκατομμύρια δολάρια). Είναι επίσης η πρώτη φορά από το 2014 (εκτός από το 2020 και το 2021 που λόγω πανδημίας) που καμία από τις ταινίες της Disney δεν ξεπέρασε το σημείο αναφοράς του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί ότι πολλές από τις εισπράξεις της Disney, οι οποίες θεωρούνται αρκετά μέτριες ή ακόμα και τις εισπρακτικές της αποτυχίες θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως τεράστιες επιτυχίες για τους αντιπάλους της. Το πρόβλημα είναι ότι οι ταινίες της Disney είναι εξαιρετικά ακριβές - συνήθως φέρουν προϋπολογισμούς παραγωγής 200 έως 250 εκατομμυρίων δολαρίων - επομένως έχουν υψηλούς φραγμούς προς εκκαθάριση όσον αφορά την κερδοφορία, όπως το «Ant-Man and the Wasp: Quantumania» το οποίο κατατάχθηκε ως η 10η ταινία με τις υψηλότερες εισπράξεις της χρονιάς με 476 εκατομμύρια δολάρια αλλά τελικά είχε ως αποτέλεσμα να κάνει το στούντιο να χάσει χρήματα.

Για να δούμε τι μας επιφυλάσσει το 2024.

Πηγή: flix.gr