Νύχτες Πρεμιέρας: 20.000 είδη μελισσών, η θεωρία του σύμπαντος, το θηρίο και ξερά χόρτα...

Η Weirdwave συμμετέχει με πέντε ταινίες καταξιωμένων αλλά και νέων, πολλά υποσχόμενων δημιουργών, στο 29o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας –δύο μάλιστα από αυτές επιλέχθηκαν να συμμετάσχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ που θα διεξαχθεί έως τις 9 Οκτωβρίου με ένα πολυσυλλεκτικό και πλούσιο πρόγραμμα.

Νύχτες Πρεμιέρας: 20.000 είδη μελισσών, η θεωρία του σύμπαντος, το θηρίο και ξερά χόρτα...


Από τη νέα ταινία του σπουδαίου Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν Ξερά Χόρτα για έναν καθηγητή που αναπτύσσει μια αμφιλεγόμενη εμμονή με μία μαθήτριά του, μέχρι το εσωτερικό ταξίδι ενός αγοριού που νοιώθει κορίτσι στο 20.000 Είδη Μελισσών της Εστιμπαλίθ Ουρεσόλα Σολαγουρέν, θα παρακολουθήσουμε συναρπαστικές ιστορίες που έχουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο, τον έρωτα, τον αυτοπροσδιορισμό και την ενηλικίωση. Ταινίες από νέους σκηνοθέτες όπως ο Τιμ Κρούγκερ (Η Θεωρία του Σύμπαντος), αλλά και καταξιωμένους δημιουργούς όπως ο Ρομπέν Καμπιγιό, ο δημιουργός του αξέχαστου φιλμ 120 Χτύποι το Λεπτό που επιστρέφει με το Κόκκινο Νησί, ή ο αντισυμβατικός Μπερτράν Μπονελό με τη μοναδική Λεά Σεϊντού να λάμπει στο Θηρίο του, μια ταινία που συγκέντρωσε διθυραμβικές κριτικές στη Βενετία.

Τον χειμώνα στους κινηματογράφους από τη WEIRDWAVE.

ΤΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ

Από το Διαγωνιστικό Πρόγραμμα:

* 20.000 ΕΙΔΗ ΜΕΛΙΣΣΩΝ (20,000 SPECIES OF BEES), ΙΣΠΑΝΙΑ
Σκηνοθεσία: Εστιμπαλίθ Ουρεσόλα Σολαγουρέν

Μπορεί το καλοκαίρι να βρίσκεται προ των πυλών, όμως ένα οκτάχρονο αγόρι που νοιώθει κορίτσι προσπαθεί να κατανοήσει τις σεισμικές αλλαγές που συντελούνται στον εύθραυστο εσωτερικό του κόσμο. Η μητέρα του στέκει ενθαρρυντικά στο πλευρό του, ο περίγυρος του όμως αντιμετωπίζει την όλη συμπεριφορά του ως ένα παιδικό καπρίτσιο. Το παιδί, με γενναιότητα, θα προσπαθήσει να βρει τον εαυτό του και να τον συστήσει από την αρχή στους άλλους. Αυτό το γεμάτο τρυφερότητα ντεμπούτο, με την καταπληκτική ερμηνεία της μικρής Σοφία Οτέρο που βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Βερολίνου, είναι μια ιστορία ενηλικίωσης για το δικαίωμα καθενός ανθρώπου να ορίζει την ταυτότητά του και να αγαπιέται γι’ αυτό που πραγματικά είναι.

Δευτέρα 2 Οκτωβρίου, 19.00, ΑΣΤΟΡ
Πέμπτη 5 Οκτωβρίου, 19.15, ΑΣΤΟΡ

*Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ (UNIVERSAL THEORY), ΓΕΡΜΑΝΙΑ / ΑΥΣΤΡΙΑ / ΕΛΒΕΤΙΑ
Σκηνοθεσία: Τιμ Κρούγκερ

1962. Σε ένα επιστημονικό συνέδριο φυσικής στις Άλπεις, ένας νεαρός φοιτητής προσπαθεί να ολοκληρώσει τη διπλωματική του γύρω από μια προκλητική θεωρία για την ύπαρξη παράλληλων πραγματικοτήτων, ενώ παράξενα φαινόμενα γύρω του μοιάζουν να την επιβεβαιώνουν: δυσοίωνες φιγούρες, αλλόκοτοι σχηματισμοί νεφών στον ουρανό, ανεξήγητοι θάνατοι και σωσίες. Η έκπληξη του φετινού Φεστιβάλ Βενετίας είναι ένα φιλόδοξο κινηματογραφικό οικοδόμημα που ισορροπεί θαρραλέα μεταξύ κοσμικού θρίλερ και υπερβατικού love story, αποδεικνύοντας ανερυθρίαστα ότι μερικές φορές το στυλ είναι η ουσία.

Παρουσία του σκηνοθέτη και της παραγωγού Βικτόρια Στόλπε.
Δευτέρα 2 Οκτωβρίου, 22.00, ΑΣΤΟΡ,
Τρίτη 3 Οκτωβρίου, 19.30, ΑΣΤΟΡ

Και τρεις ταινίες εκτός διαγωνιστικού:

* ΤΟ ΘΗΡΙΟ (LA BÊTE), ΓΑΛΛΙΑ / ΚΑΝΑΔΑΣ
Σκηνοθεσία: Μπερτράν Μπονελό

Μια γυναίκα και ένας άντρας συναντιούνται μυστηριωδώς, ξανά και ξανά, σε διαφορετικές χρονικές περιόδους και τόπους. Τη γυναίκα (Λεά Σεντού) βασανίζει μονίμως το προαίσθημα ότι κάτι άσχημο αναμένεται να συμβεί. Ο άντρας (Τζορτζ ΜακΚέι) την καθησυχάζει και της ζητά να του αφεθεί. Κάθε φορά που συναντιούνται, το προαίσθημά της βγαίνει με κάποιο τρόπο αληθινό. Ο Μπερτράν Μπονελό, ένας από τους πιο αντισυμβατικούς σκηνοθέτες του μοντέρνου σινεμά, μεταμορφώνει μια πανέμορφη νουβέλα του Χένρι Τζέιμς «Το Θηρίο στη Ζούγκλα» σε κάτι αναπάντεχο: ένα σκοτεινό, εγκεφαλικό και πέρα για πέρα συναρπαστικό sci-fi παραμύθι που διατρέχει παρελθόν και μέλλον ψάχνοντας απαντήσεις για τα μεγάλα αινίγματα της ερωτικής έλξης και της ανθρώπινης ύπαρξης, κόντρα σε έναν ραγδαία εξελισσόμενο κόσμο.

Κυριακή 1 Οκτωβρίου, 21.30, ΑΣΤΟΡ

* ΞΕΡΑ ΧΟΡΤΑ (KURU OTLAR ÜSTÜNE), ΤΟΥΡΚΙΑ / ΓΑΛΛΙΑ / ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Σκηνοθεσία: Νούρι Μπιλγκέ Τσεϊλάν

Ο Σαμέτ, ένας μεσήλικας δάσκαλος καλλιτεχνικών, διανύει τον τέταρτο χρόνο της υποχρεωτικής θητείας του σε έναν παραδοσιακό οικισμό της Ανατολίας. Όσο ονειρεύεται μια μετάθεση στην Κωνσταντινούπολη, αναπτύσσει μια αμφιλεγόμενη εμμονή με μία απ’ τις μαθήτριές του. Όταν στην τσάντα του 14χρονου κοριτσιού βρεθεί ένα ερωτικό σημείωμα, ο Σαμέτ καταλήγει άδικα κατηγορούμενος και αγωνίζεται να αποδείξει την αθωότητά του. Βραβευμένα στις Κάννες για την εξαιρετική πρωταγωνίστριά τους, τα Ξερά Χόρτα φέρουν σε κάθε στιγμή της επικής διάρκειάς τους τη σφραγίδα ενός εκ των σημαντικότερων σύγχρονων δημιουργών. Το ακαταμάχητο αφηγηματικό στυλ του κορυφαίου σκηνοθέτη ξεδιπλώνεται μέσα από πελώριες λυρικές εικόνες που συλλαμβάνουν την ουσία ενός φλογερού δράματος σε όλη του την έκταση. Επίσημη πρόταση της Τουρκίας για το Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας.

Παρουσία του πρωταγωνιστή Ντενίζ Τσελιλόγλου
Τετάρτη 4 Οκτωβρίου, 20.00, ΑΣΤΟΡ
Κυριακή 8 Οκτωβρίου, 18.00, ΑΣΤΟΡ

* ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΝΗΣΙ (L’ÎLE ROUGE), ΓΑΛΛΙΑ / ΒΕΛΓΙΟ
Σκηνοθεσία: Ρομπέν Καμπιγιό

Στη Μαδαγασκάρη των ’70s, ένα δεκάχρονο αγόρι που λατρεύει τα κόμικς προσπαθεί να αφομοιώσει τον τροπικό παράδεισο γύρω του. Η ζωηρή φαντασία του φουντώνει από τα ερεθίσματα που δέχεται. Σύντομα, όμως θα έρθει αντιμέτωπο με τον κόσμο των μεγάλων και τις πρώτες ρωγμές στην ιδανική εικόνα που έχει πλάσει γι’ αυτόν ο περίγυρος. Αντλώντας από προσωπικές μνήμες, ο Ρομπέν Καμπιγιό του 120 Χτύποι το Λεπτό σκηνοθετεί την Ιστορία και τη νοσταλγία καθώς συγκρούονται με τη λογική και την ηθική, ταυτίζοντας τη ματιά του θεατή μ’ αυτήν του μικρού ήρωά του σε μια παραβολή για το τέλος της αθωότητας και την αρχή ενός πιο αδυσώπητου κόσμου, που δεν είναι άλλος από τον κόσμο των μεγάλων.

Σάββατο 7 Οκτωβρίου, 20.00, ΑΣΤΟΡ