«Καλόγρια» εναντίον Warner Bros.

Η Μπόνι Άαρονς, η ηθοποιός πίσω από την «Καλόγρια» στις ταινίες τρόμου «Το Κάλεσμα», καθώς και τις δικής της ομώνυμης σειράς ταινιών, κατηγορεί την εταιρεία παραγωγής ότι δεν την έχει πληρώσει το ποσό που δικαιούται για τον εμβληματικό της ρόλο.

«Καλόγρια» εναντίον Warner Bros.

Με την «Καλόγρια 2», σίκουελ στην επιτυχημένη εμπορικά -αν και όχι τόσο κριτικά- «Καλόγρια» του 2018 να κυκλοφορεί τον Σεπτέμβριο, μια αναπάντεχη εξέλιξη έρχεται να αναταράξει το μέλλον του ομώνυμου χαρακτήρα και το κινηματογραφικό τοπίο γενικότερα.

Η Warner Bros. Discovery, η εταιρία παραγωγής του franchise «Το Κάλεσμα», του οποίου «Η Καλόγρια» αποτελεί spin-off, κατηγορείται ότι παρακρατεί το συμφωνημένο μερίδιο της Μπόνι Άαρονς, της ηθοποιού που ενσαρκώνει την επώνυμη δαιμονική «Καλόγρια» Βάλακ, από τα έσοδα των προιόντων που σχετίζονται με τον ρόλο της, που έχει αναδειχθεί σε εμβληματική μορφή τρόμου την τελευταία δεκαετία. Το αποτέλεσμα: μια μήνυση 8 σελίδων για παραβίαση συμβολαίου και παρακράτηση αμοιβής.

Η μήνυση στοχεύει τις εταιρείες Warner Bros., New Line Cinemas και Scope Productions, εταιρείες παραγωγής του franchise, που, σύμφωνα με την μήνυση, είχαν κάνει συμφωνία με την Άαρονς για τον ρόλο της ως καλόγρια σε όλες τις ταινίες του «Καλέσματος» και τα σχετικά spin-off. Σύμφωνα με την καταγγελία, η Ααρονς έλαβε πληρωμή ύψους 71.500 δολαρίων για τη συμμετοχή της στην πρώτη «Καλόγρια», μια ταινία που είχε παγκόσμια έσοδα πάνω από 365 εκατομμύρια δολάρια έναντι προϋπολογισμού 22 εκατομμυρίων. Η σύμβαση, ωστόσο, περιλάμβανε και μια έξτρα αμοιβή 175.000 δολαρίων, λόγω της εμπορικής επιτυχίας της ταινίας, μαζί με μια μερίδα από τα κέρδη από τα σχετικά προϊόντα που περιλαμβάνουν τον χαρακτήρα της.

Η αγωγή, που κατατέθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λος Άντζελες την Τρίτη, υποστηρίζει ότι αντί να παρέχει ακριβή αναφορά κερδών και δίκαιη αποζημίωση, η Warner Bros. αποκρύπτει και παρακρατά το πραγματικό ποσό που οφείλεται στην Ααρονς για το μερίδιό της από τα έσοδα των προϊόντων, ενώ συνεχίζει να επωφελείται από τον χαρακτήρα της.

Η σύμβαση καθορίζει ότι η Άαρονς έχει δικαίωμα σε «μερίδιο ανάλογο με 5% του 50% των τελικών εσόδων» από την αδειοδότηση των εμπορικών δικαιωμάτων. Υποστηρίζει επίσης ότι η Warner Bros. της έστειλε έγγραφα που εμφανίζουν το μερίδιο των εσόδων που της αναλογεί, τα οποία υποστηρίζει ότι ήταν «ασυμβίβαστα με τις εκτενείς εμπορικές δραστηριότητες» για τον χαρακτήρα της. Όταν του ζητήθηκε να ανοίξει τα λογιστικά βιβλία του, το στούντιο της έστειλε έναν «πίνακα κατανομής που περιείχε μόνο ένα κλάσμα των καταγεγραμμένων αδειών».

Η καταγγελία αναφέρει τόσο παραβίαση συμβολαίου όσο και παραβίαση του εννοούμενου καθήκοντος καλής θέλησης και δίκαιης διαπραγμάτευσης, το οποίο απαγορεύει τις ενέργειες που υπονομεύουν τα οφέλη που υποσχέθηκαν στον άλλο συμβαλλόμενο.

Ο χαρακτήρας της δαιμονικής καλόγριας της Άαρονς, που εμφανίστηκε αρχικά στο «Κάλεσμα 2», δημιούργησε το spinoff φράντσαϊζ «Η Καλόγρια», καθώς και μια σειρά προϊόντων όπως κούκλες, κοσμήματα και αφίσες. Η καταγγελία επισημαίνει το κείμενο από τη συμφωνία που υποδηλώνει ότι τα μέλη του καστ που η «ονομασία ή η ομοιότητά τους χρησιμοποιούνται σε συγκεκριμένο αντικείμενο προς πώληση» δικαιούνται ένα μερίδιο από τα έσοδα των εμπορευμάτων.

Η Warner Bros. και η New Line δεν έχουν σχολιάσει ακόμα την κατάσταση.

Πηγή: flix.gr