Nolan-Murphy: Πως μια αποτυχημένη ακρόαση οδήγησε σε μια μακροχρόνια συνεργασία

Μια επαγγελματική σχέση που ανθίζει χρόνο με το χρόνο. Και ακόμα έχουμε δρόμο

Nolan-Murphy: Πως μια αποτυχημένη ακρόαση οδήγησε σε μια μακροχρόνια συνεργασία

Κάπου στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ο σκηνοθέτης Christopher Nolan έψαχνε κάποιον για να υποδυθεί τον Bruce Wayne/Batman στην ταινία του 2005, "Batman Begins". Αν και τελικά ο ρόλος πήγε στον Christian Bale, συναντήθηκε με διάφορους νέους ηθοποιούς που ενδιαφέρονταν να αναλάβουν τον ρόλο, συμπεριλαμβανομένου και ενός Ιρλανδού ηθοποιού, του Cillian Murphy.

"Η πρώτη φορά που συνάντησα τον Cillian ήταν για το "Batman Begins" καθώς έψαχνα κάποιον που θα μπορούσε να παίξει τον Batman και είχα δει μια φωτογραφία του από το "28 Days Later" του Danny Boyle", λέει ο σκηνοθέτης Christopher Nolan σε συνέντευξή του στο IGN. "Είχα εντυπωσιαστεί πολύ από την εμφάνισή του και τα καταπληκτικά του μάτια και το χαρακτηριστικό του βλέμμα".

Οι δυο τους βγήκαν για δείπνο, αλλά ο όπως είπε ο Nolan, "αμέσως αισθάνθηκα ότι ο Murphy δεν ήταν σωστή επιλογή για τον ρόλο του τον Bruce Wayne, τον Batman,", ωστόσο ο ηθοποιός εξακολουθούσε να είναι "ένας άνθρωπος με τον οποίο ήθελα να δημιουργήσω. Είναι κάποιος με τον οποίο ήθελα να δουλέψω".

Cillian Murphy as Dr. Jonathan Crane, aka Scarecrow.
Ο Cillian Murphy στον ρόλο του Δρ. Jonathan Crane, ή αλλιώς Scarecrow.

Έτσι ο Murphy υποδύθηκε τον Δρ. Jonathan Crane, γνωστό και ως Scarecrow, τον κακό της ταινίας, και σχεδόν δύο δεκαετίες αργότερα, ο Νolan επέλεξε τον Murphy για τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Oppenheimer στην ομώνυμη ταινία του, δίνοντας επιτέλους στον ηθοποιό μια σημαντική και πολυπόθητη ευκαιρία.

"Λοιπόν, πάντα λέω ότι πριν γνωρίσω τον Chris, ήμουν θαυμαστής των ταινιών του, επειδή ήμουν θαυμαστής του "Memento" και του "Insomnia" ", λέει ο Murphy για τη γνωριμία του με τον Christopher Nolan. Σχετικά με το δοκιμαστικό που έκανε ο Murphy για τον ρόλο του Bruce Wayne, λέει ότι πίστευε ότι "ήταν μια τρελή ιδέα", αλλά επίσης λέει ότι ο Nolan είδε κάτι στο δοκιμαστικό του"και απλά προχωρήσαμε".

Ο Murphy έχει εμφανιστεί σε έξι ταινίες του Nolan, ενσαρκώνοντας τον Scarecrow στην τριλογία του Batman, τον Robert Fischer στο "Inception", και έναν ανώνυμο στρατιώτη στo "Dunkirk" του οποίο ο πανικός γίνεται αφορμή για στιγμές τραγωδίας.

Ενώ το μέγεθος των ρόλων που ανέλαβε ανά τα χρόνια ποικίλει, ο Murphy ήρθε πραγματικά στο προσκήνιο με το "Oppenheimer", όπου και υποδύεται τον φυσικό J. Robert Oppenheimer, που είναι γνωστός στους περισσότερους ως ο πατέρας της ατομικής βόμβας.

Είδα τη φωτογραφία του Oppenheimer με αυτό το έντονο βλέμμα, με τα μπλε μάτια, και σκέφτηκα, "ξέρω ποιος μπορεί να το κάνει αυτό"Christopher Nolan

Ο Nolan λέει, ότι δεν είχε ποτέ στο μυαλό του τον Cillian Murphy για τον ρόλο του Oppenheimer καθώς έγραφε το σενάριο αλλά όταν το τελείωσε, συνειδητοποίησε ότι υπήρχε μόνο ένα πρόσωπο που μπορούσε να σκεφτεί για να υποδυθεί τον διάσημο φυσικό, λέγοντας: "Ήθελα πραγματικά να επικεντρωθώ στο ποιοι ήταν οι πραγματικοί άνθρωποι, ενώ συνέθετα το σενάριο. Μετά τελείωσα και κοίταξα το εξώφυλλο του "American Prometheus", του βιβλίου που διασκεύασα, και είδα τη φωτογραφία του Oppenheimer με αυτό το έντονο βλέμμα, με τα μπλε μάτια, και σκέφτηκα, "ξέρω ποιος μπορεί να το κάνει αυτό"".

Και ο ηθοποιός που μπορούσε να το κάνει αυτό ήταν φυσικά ο Cillian Murphy, που μιλά για τη συνεργασία του με τον Nolan, και την επαγγελματική τους σχέση, την σκληρή δουλειά και την ουσιαστική εμπειρία που έχει αποκτήσει πλάι του. "Κατάφερα πραγματικά να ανταποκριθώ στον τρόπο που δουλεύει," λέει ο Murphy για την πρώτη φορά που συνεργάστηκε με τον Nolan. "Είναι πολύ, πολύ αυστηρός, πολύ απαιτητικός με τους ηθοποιούς του, κάτι που μου αρέσει. Πραγματικά σε πιέζει και μου αρέσει πραγματικά να σε πιέζουν μέχρι το σημείο που νομίζεις ότι δεν μπορείς να προχωρήσεις άλλο".

Ο Murphy δεν επεδίωξε ποτέ να πάρει τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε κάποια από τις ταινίες του Nolan, λέγοντας απολαμβάνει να παρακολουθεί έργα του σκηνοθέτη στα οποία δεν συμμετέχει. Αλλά πάντα σηκώνει το τηλέφωνο όποτε του τηλεφωνεί. "Δεν μαθαίνω νέα του στο ενδιάμεσο, δεν πάμε για πίτσα ή οτιδήποτε άλλο", λέει ο Murphy. "Απλώς θα με πάρει τηλέφωνο όταν είναι έτοιμος και θα είμαι πάντα εκεί, γιατί έχω μάθει τόσα πολλά ως ηθοποιός από τη συνεργασία μαζί του".

Ενώ ο Murphy σπεύδει να επαινέσει τον επαγγελματισμό του Nolan σε κάθε επίπεδο της παραγωγής, δεν είναι ο μόνος που αναγνωρίζει το τεράστιο μέγεθος του έργου που ο Nolan και ο Murphy ανέλαβαν από κοινού να υλοποιήσουν. "Είναι μια τόσο τεράστια ταινία και μια τόσο τεράστια ιστορία", λέει ο Matt Damon που υποδύεται τον υποστράτηγο Leslie Groves στο "Oppenheimer". "Το σενάριο ήταν γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο, κάτι που δεν είχα ξαναδεί. Και σου έδινε την ίδια αίσθηση που σου δίνει και η ταινία, η οποία είναι όλη μέσα από τα μάτια του Oppenheimer. Και [o Nolan] ήταν τόσο ξεκάθαρος, που έλεγε: "Κοιτάξτε, όλα αυτά θα γίνουν μέσα από τα μάτια του Cillian και θα βάλουμε όλο αυτό το κολισσιαίο έργο πάνω στην πλάτη του".

Σύμφωνα με τον Damon, το "Oppenheimer" έχει χτιστεί ουσιαστικά γύρω από την ερμηνεία του Cillian Murphy. "Ο Chris και ο Cillian έχτισαν αυτό το έργο μαζί, στάθηκαν στη μέση του και έχτισαν αυτή την ερμηνεία. Και ο Chris έχτισε αυτή την ταινία γύρω από αυτή την ερμηνεία του Murphy, ήταν κάτι πολύ ξεκάθαρο. Και αυτό που σκεφτήκαμε ήταν, "εντάξει, πώς θα το υποστηρίξουμε αυτό;"".

"Δεν κάναμε ούτε χαλαρή παρέα, ούτε κουβεντούλες Απλώς δουλεύαμε." Cillian Murphy για Christopher Nolan

Ο Murphy αστειεύεται για την περίοδο που δούλευε πάνω στην ταινία λέγοντας ότι επειδή πρωταγωνιστούσε για πρώτη φορά σε ταινία του Christopher Nolan σήμαινε ότι έπρεπε να βρίσκεται περισσότερο στο πλατό. Αλλά πέρα από αυτό, χαρακτήρισε την όλη διαδικασία απίστευτα έντονη. "Στην αρχή είπα στον Chris: "Οι καλύτερες ερμηνείες που έχεις πάρει ποτέ από μένα είναι αυτές στις οποίες με πιέζεις, οπότε πίεσε με όσο περισσότερο μπορείς", και το έκανε. Και το λατρεύω αυτό".

Κυκλοφορούν διάσημες ιστορίες όπου ηθοποιοί και σκηνοθέτες που συνεργάζονται συχνά, βγαίνουν, πίνουν και διασκεδάζουν περέα (Παραδείγματος χάρη: Martin Scorsese και Robert De Niro), αλλά σύμφωνα με τον Murphy "Δεν κάναμε ούτε χαλαρή παρέα, ούτε κουβεντούλες" με τον Nolan. "Απλώς δουλεύαμε."

Αν βγήκε κάτι καλό από όλα αυτά τα χρόνια συνεργασίας τους, τότε αυτό είναι η άνεση της επικοινωνίας που αναπτύσσεται με την πάροδο του χρόνου, λέει ο Nolan, κάτι που επιτρέπει στους δύο καλλιτέχνες να αλληλοστηρίζονται δίνοντάς τους την αυτοπεποίθηση που χρειάζονται για να προσεγγίσουν ένα δύσκολο έργο, όπως το "Oppenheimer". "Είναι ενδιαφέρον με έναν ηθοποιό όπως ο Cillian, γιατί βλέπεις το ωμό ταλέντο, την δημιουργικότητα από την αρχή", λέει ο Nolan. Και ενώ ο Murphy μιλάει για όλα όσα έχει μάθει από τις ταινίες του Nolan, ο Nolan επαινεί τις ικανότητες του Murphy και το ταλέντο που βγάζει προς τα έξω.

"Πάντα μαθαίνουν, με κάθε έργο που κάνουν. Πάντα αλλάζουν και εξελίσσουν την προσέγγιση τους, και κρατάνε τα πράγματα που λειτουργούν και δοκιμάζουν και νέα πράγματα, και είναι ένας ηθοποιός συνεχώς έβαζε προκλήσεις στον εαυτό του καθ' όλη τη διάρκεια της καριέρας του", λέει ο Nolan. "Αυτός ο άνθρωπος θα πετύχει σπουδαία πράγματα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στο μυαλό μου".

Πηγή: gr.ign.com