Notorious: Το διαμάντι του παγκόσμιου κινηματογράφου

Το Notorious, η περίφημη ταινία του Χίτσκοκ επιστρέφει στα θερινά τα σινεμά

Notorious: Το διαμάντι του παγκόσμιου κινηματογράφου

Το ρομάντζο είναι πάντα ένα εκρηκτικό στοιχείο σε κάθε είδος αφήγησης, αρκεί να ξέρει κανείς πώς θα το αξιοποιήσει. Όταν αναλαμβάνει δράση ο Άλφρεντ Χίτσκοκ, και μάλιστα στην ώριμη μεταπολεμική του εποχή, τότε το αποτέλεσμα οδηγεί στην άφθαστη επικράτεια του αριστουργήματος.

Το Notorious, η ταινία του 1946 με το πρωταγωνιστικό δίδυμο Κάρι Γκραντ και Ίνγκριντ Μπέργκμαν, δεν είναι απλά ένα κατασκοπευτικό ρομάντζο. Είναι η επιτομή της τέχνης του σινεμά, με αναρίθμητες λεπτομέρειες που είναι αδύνατο να τις εντοπίσει το μάτι ενός και μόνο παρατηρητή. Όπως κάθε αριστουργηματική ταινία του Χίτσκοκ, και δεν είναι πολλές σαν το Notorious, δημιουργεί ένα υποβλητικό περιβάλλον φωτός και σκιάς μέσα στο οποίο αναβαπτίζονται τα πρόσωπα γνωστών αστέρων της εποχής εκείνης.

Ο Κάρι Γκραντ και η Ίνγκριντ Μπέργκμαν παρασύρονται σ' ένα αργό, νοερό βαλς, μυστικών και συνωμοσίας, ένα χορό κινηματογραφικών ψευδαισθήσεων στο τέλος του οποίου αναμένουμε να λάμψει η αλήθεια και η παγκόσμια δικαιοσύνη μετά το μεφιστοφελικό χάος και τον σκοταδισμό.

Ο Χίτσκοκ στήνει τους χαρακτήρες του, σε μια κινηματογραφική σκακιέρα στην οποία η «Ρένα», μία γενναία πανέμορφη γυναίκα μπλέκει σε ένα ριψοκίνδυνο παιχνίδι, με την παρότρυνση του «Ρουά» ενός γοητευτικού πράκτορα. Το τέλος αυτής της παρτίδας συντελείται με τη δεξιοτεχνία ενός ασύγκριτου μετρ.