Η Αλίκη Βουγιουκλάκη στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Σαν Φρανσίσκο
Έχουν περάσει 20 χρόνια από την πρώτη φορά που ο ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κλέωνας Σκούρτης είχε την ιδέα της υλοποίησής του, ώστε να φέρνει πιο κοντά τους Έλληνες του Αγίου Φραγκίσκου.
Φέτος, βλέπει ότι η πρώτη προσπάθειά του έφερε προσδοκούμενα -σε επίπεδο στόχου- και καρποφόρα αποτελέσματα: Με αυτόν τον θεσμό να ανοίγει μονοπάτι για το αδελφό Φεστιβάλ της Καλιφόρνια, το ελληνικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λος Άντζελες, τα ελληνικά Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης, αλλά και όλα τα υπόλοιπα εντός και εκτός ΗΠΑ, μπορεί να αισθάνεται περήφανος.
Το φεστιβάλ είναι οι άνθρωποί του
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
Η επιτροπή που δέχεται χρόνο με τον χρόνο και νέα μέλη, έχει προσδιορισμένες ιδιότητες, καθώς κάθε μέλος προσφέρει στον τομέα που μπορεί να είναι πιο εποικοδομητικός. Ας αναφερθούμε σε μερικά από τα παλαιότερα μέλη, που ταυτίζονται έντονα με τη διοργάνωση.
Ο Πέτρος Πούλος ήταν ο εμπνευστής της ιδέας πριν από 20 χρόνια. Ο Κλέων Σκούρτης είναι ο εκτελεστικός διευθυντής, που ασχολείται με «κάθε» πτυχή του φεστιβάλ. Η Μαρία Νικολακάκη είναι συνδιευθύντρια, επικεντρώνεται στο μάρκετινγκ και τις δημόσιες σχέσεις. Η Κατερίνα Μαυρουδή-Στεκ είναι συνδιευθύντρια, επικεντρώνεται στις χορηγίες, τους εράνους, τα διοικητικά των ταινιών και την ιστοσελίδα. Η Άντζελα Καραντζά είναι Πρόεδρος Φιλοξενίας, επικεντρώνεται στους επισκέπτες, τα ταξίδια και τη διαμονή στο Σαν Φρανσίσκο. Η Τατιάνα Δρακάκη είναι πρόεδρος των εκδηλώσεων υποδοχής, υπεύθυνη για όλες τις εκδηλώσεις υποδοχής γύρω από το φεστιβάλ. Ο Αλέξανδρος Γερμανάκος είναι ένα νέο μέλος της ομάδας, βοηθώντας κυρίως με τη φιλοξενία και τις προβολές ταινιών. Ο Πάνος Γάκης είναι ο διευθυντής οπτικοακουστικών μέσων.
Σε αντίθεση με τα περισσότερα φεστιβάλ του κόσμου, οι διοργανωτές ανοίγουν κυριολεκτικά τα σπίτια τους, παίρνουν τα αμάξια τους και για λίγες μέρες γίνονται οι ξεναγοί των επισκεπτών σε μια εμπειρία μέσα αλλά και πέρα από την 7η Τέχνη.
Οι αίθουσες και τα σημεία συνάντησης
Αξίζει να αναφέρουμε ότι ελληνικές ταινίες στο πλαίσιο του Φεστιβάλ έχουν προβληθεί στον ιστορικό κινηματογράφο Castro, που είναι άμεσα συνδεδεμένος με τον Χάρβει Μιλκ και τα ανθρώπινα δικαιώματα, στα στούντιο της Lucas Films του George Lucas, στο Dolby Theatre. Η αίθουσα όμως που φιλοξενεί τις περισσότερες προβολές είναι ίσως και η πιο ενδιαφέρουσα, καθώς είναι μέρος ενός πρωτοποριακού σωφρονιστικού Ιδρύματος επανένταξης και δεύτερης ευκαιρίας, το Delancy.
Χορηγοί του κινηματογράφου είναι μεταξύ άλλων ο Σπίλμπεργκ και ο Κόπολα ενώ πολλές πρώτες προβολές ταινιών έχουν πραγματοποιηθεί εκεί πριν καλά καλά βγουν στη διανομή, μεταξύ αυτών το "Chicago", το "Monster" αλλά και το «Ποιος Παγίδεψε τον Ρότζερ Ράμπιτ».
Τεχνικοί των προβολών είναι άτομα που εκτίουν την ποινή τους και μέσα στο ίδρυμα μαθαίνουν μια νέα τέχνη, όπως αυτή του υπεύθυνου προβολής.
Ποιοι το έχουν επισκεφτεί
Στο φεστιβάλ έχουν προβληθεί πάνω από 420 ταινίες και έχουν φιλοξενηθεί πάνω από 70 καλεσμένοι της βιομηχανίας.
Από τον γιο του αειμνήστου Θανάση Βέγγου, τον Χριστόφορο Παπακαλιάτη και την τωρινή πρωταγωνίστρια του στη σειρά «Μαέστρο» Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, τον Μενέλαο Καραμαγγιώλη, τον Μανούσο Μανουσάκη, τον Αργύρη Παπαδημητρόπουλο, τη Θέμιδα Μπαζάκα, την Κίκα Γεωργίου, τον Τάσο Μπουλμέτη και πολλούς άλλους.
Με διάφορες ιδιότητες έχουν έρθει και παραγωγοί όπως η Δέσποινα Μουζάκη, η Ελένη Κοσσυφίδου, η Ιωάννα Μπαλομύτη. Σε βιντεοσκοπημένο βίντεο είχε κάνει και την τελευταία της παρουσία η Ολυμπία Δουκάκη. Όσο για τους βραβευμένους με τη διάκριση «Άστρο», βραβείο συνολικής καριέρας, ανάμεσα τους ήταν ο Σιντ Γκάνις που διηύθυνε την Paramount στις μεγάλες δόξες της -ενώ υπήρξε σε σημαντική θέση στην Ακαδημία Κινηματογράφου- αλλά και ο Τζιμ Γιαννόπουλος, πρόεδρος της Paramount και της Fox.
Πώς θα γιορτάσουν φέτος τα 20 χρόνια;
Στη διοργάνωση που ξεκινάει στις 22 του μήνα, το πρόγραμμα είναι πλούσιο. Ταινία έναρξης το πολυβραβευμένο (και με διανομή στην Αμερική) "Broadway", ενώ στο τελευταίο διήμερο θα προβληθούν μεταξύ άλλων το "Dodo" (με πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Καννών), το «Μαύρη Πέτρα», το "18". Ανάμεσα στις προβολές και η επίσημη πρόταση της Ελλάδας για τα Όσκαρ, τα «Μαγνητικά Πεδία». Οι περισσότερες προβολές στο Φεστιβάλ στις κατηγορίες μικρού & μεγάλου μήκους αλλά και ντοκιμαντέρ είναι συμπαραγωγές της ΕΡΤ.
Σε μια τόσο μεγάλη γιορτή δεν θα μπορούσε να λείπει η μεγαλύτερη σταρ της Ελλάδας, αυτή που στις ειδικές προβολές, πριν ξεκινήσει το φεστιβάλ ως θεσμός, έφερνε τους Έλληνες πιο κοντά.
Η Αλίκη μπορεί να μην αγάπησε τόσο την ταινία που θα προβληθεί, αλλά ήταν ιστορικά το μεγαλύτερο στοίχημα της: η πρώτη -και μοναδική- αγγλόφωνη ταινία της. Το "Aliki my love" για πρώτη φορά αποκατεστημένο, θα θυμίσει σε όλους ότι το ξανθό κορίτσι θα μπορούσε να είχε κατακτήσει και ολόκληρο τον κόσμο. Για το κοινό του Σαν Φρανσίσκο θα είναι η πρώτη φορά που προβάλλεται σε μεγάλη οθόνη αυτή η ταινία. Η προβολή γίνεται με την ευγενική συνεργασία της Finos Films που με πολύ φροντίδα αποκατέστησαν ψηφιακά την ταινία.
Καραγκιόζης: από τη σκιά, στην οθόνη
Θα ήταν αδύνατο το πρώτο μεγάλου μήκους animation που έχει παραχθεί εξολοκλήρου στην Ελλάδα να μην βρισκόταν ανάμεσα στις προβολές. Το "Karagiozis: The Movie" θα παρουσιάσει το πρώτο -και όχι μοναδικό- εγχείρημα ελληνικού animation φτιαγμένου εξολοκλήρου για τη μεγάλη οθόνη. Στην προβολή της ταινίας θα παρευρεθεί και η παραγωγός της ταινίας Αναστασία Μάνου, που αυτή την περίοδο βρίσκεται στο στάδιο εξέλιξης της επόμενης κινηματογραφικής της ταινίας αλλά και σειράς με τίτλο «ο τρίγωνο-ψαρούλης».
Μια μέρα στη Σαγκάη… στο Σαν Φρανσίσκο
Η ταινία του Βασίλη Ξηρού «Μια Μέρα στη Σαγκάη» με τον Δημήτρη Μοθωναίο θα προβληθεί και αυτή στο πλαίσιο του διαγωνιστικού. Στη χώρα μας είχε κάνει πρεμιέρα την προηγούμενη χρονιά.