«Χρυσός Διόνυσος» στην ταινία «Άβανος» του Παναγιώτη Χαραμή

Η ταινία «Άβανος» του Παναγιώτη Χαραμή απέσπασε τον Χρυσό Διόνυσο - και ακόμα πέντε βραβεία,  στο 41ο Φεστιβάλ ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας.

«Χρυσός Διόνυσος» στην ταινία «Άβανος» του Παναγιώτη Χαραμή

Όπως επισήμανε η κριτική επιτροπή -αποτελούμενη από τους Βασίλη Καρδάση, Βαγγέλη Λυμπερόπουλο, Έλενα Μαυρίδου, Άρη Σταύρου και Γιώργο Τελτζίδη- η ταινία κέρδισε το κορυφαίο βραβείο της διοργάνωσης για «την πιστή αποτύπωση του αδιεξόδου των ηρώων της σε ένα περίκλειστο μη-αστικό περιβάλλον, με άρτια πολυεπίπεδη κινηματογράφηση».

Στο 20λεπτης διάρκειας φιλμ, με μουσική που φέρει την υπογραφή του Μπάμπη Παπαδόπουλου, ερμηνεύουν οι Κίμων Κουρής, Μαριάνθη Παντελοπούλου, Νίκος Γεωργάκης, Νίκος Γκέλια, Κωστής Σειραδάκης, Νικολέττα Χαρατζόγλου.

Είναι η τέταρτη μικρού μήκους ταινία του σκηνοθέτη, ο οποίος μεταφέρει τη δράση τού έργου σε μια ακριτική περιοχή κοντά στην Ορεστιάδα. Πρόκειται για ένα δυνατό δράμα με πρωταγωνιστές ένα ζευγάρι, που προσπαθεί να ξεπεράσει τα συνεχόμενα εμπόδια που μπαίνουν στον δρόμο του. Ο Τάσος -πρώην κατάδικος, και η φίλη του Κική -μια σερβιτόρα, αναζητούν διέξοδο από το ασφυκτικό πλαίσιο της ελληνικής επαρχίας, η οποία κάνει τη ζωή τους κάθε μέρα και πιο δύσκολη. Τα πράγματα, όμως, πηγαίνουν διαρκώς προς το χειρότερο.
Η ταινία διακρίνεται για το πολύ καλό καστ, τις δυνατές ερμηνείες, την ωραία δομημένη ατμόσφαιρα και την καθηλωτική φωτογραφία του Κλαούντιο Μπολιβάρ.

Η νέα δημιουργία του Παναγιώτη Χαραμή πρώτευσε, επίσης, σε ακόμα πέντε κατηγορίες: καλύτερης ανδρικής ερμηνείας (Κίμων Κουρής), σεναρίου, φωτογραφίας, σκηνικών και Τεχνικής Αρτιότητας της Ένωσης Τεχνικών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (ΕΤΕΚΤ).

Τον Αργυρό Διόνυσο απέσπασε η ταινία της Ζακλίν Λέντζου «Έκτορας Μαλό: Η τελευταία μέρα της χρονιάς» για «την ιδιαίτερη κινηματογραφική της αφήγηση», σύμφωνα με την κριτική επιτροπή. Στην ταινία πρωταγωνιστεί η Σοφία Κόκκαλη, η οποία βραβεύτηκε για την ερμηνεία της σε μια άλλη ταινία, το «Μόλλυ 6 με 8» του Ευθύμη Μιχελουδάκη.

Η ιστορία στο φιλμ της Ζακλίν Λέντζου -το οποίο έχει κατακτήσει και το σημαντικό βραβείο «Prix Découverte Leica Cine du court métrage Leica Cine Discovery Prize» για ταινίες μικρού μήκους στην 57η «Εβδομάδας Κριτικής» του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών- ακολουθεί τη Σοφία και το όνειρό της, το οποίο δεν λέει σε κανέναν. Ενώ περπατά σε μια έρημο, διαπιστώνει πως αρρωσταίνει. Υποκρίνεται πως δεν ενδιαφέρεται και αναρωτιέται αν έχει χάσει την καρδιά της.

Στο διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμα βραβεύτηκε η ταινία του Βασίλη Κεκάτου «Η σιγή των ψαριών όταν πεθαίνουν», η οποία απέσπασε το βραβείο Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Στη σύνοψη της ταινίας -στην οποία πρωταγωνιστούν ο Ανδρέας Κωνσταντίνου, η Αλεξάνδρα Κ*, ο Άγγελος Σκασίλας και ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου- ο Μάκης εργάζεται σε ένα επαρχιακό ιχθυοτροφείο. Ένα πρωί, καθ’ οδόν για τη δουλειά του, πληροφορείται πως πέθανε την προηγούμενη ημέρα.

Ύστερα από μερικές αποτυχημένες απόπειρες να αποδείξει πως είναι ζωντανός, αποδέχεται την κατάστασή του με απάθεια και αποφασίζει να ξοδέψει την τελευταία μέρα του προσπαθώντας να εξασφαλίσει την επιβίωση των δύο αγαπημένων του καναρινιών, μέχρι τη στιγμή της κηδείας του.

Στην τελετή λήξης παραβρέθηκε η υπουργός Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά, η οποία χαιρέτησε τους «πεισματάρηδες, δημιουργικούς, επίμονους και επινοητικούς νέους δημιουργούς που μέσα στην κρίση κάνουν περισσότερες ταινίες», ενώ χαρακτήρισε την μικρού μήκους ταινία ως «ευαίσθητο δέκτη των μηνυμάτων που έρχονται από την κοινωνία».

Αναφορικά με το Φεστιβάλ, η υπουργός υπογράμμισε πως είναι θαυμάσιο που για μια εβδομάδα η Δράμα μεταμορφώνεται σε κέντρο της κινηματογραφικής κοινότητας. «Οι πόλεις πρέπει και τις 365 ημέρες να αποτελούν φυτώρια καθημερινού πολιτισμού. Όχι γιατί όσοι αγαπούν την τέχνη είναι ανώτεροι από τους άλλους, αλλά γιατί η τέχνη μάς κάνει να νοιώθουμε καλύτερα μέσα μας», συμπλήρωσε η κα Ζορμπά.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δράμας, Αντώνης Παπαδόπουλος, αφού εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον του θεσμού, ζήτησε από την υπουργό να αναπληρωθεί η έλλειψη της μικρού μήκους ταινίας από τον Νόμο του 2010 -τη στιγμή, μάλιστα, που η μικρού μήκους δημιουργία, ανθίζει, σήμερα, στην Ελλάδα. Διεκδίκησε, επίσης, τη θεσμοθέτηση του Φεστιβάλ Δράμας ως το εθνικό και διεθνές Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της χώρας. Τέλος, θύμισε την εξαγγελία του υφυπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Λευτέρη Κρέτσου, για νέα χρηματοδότηση της παραγωγής των μικρού μήκους ταινιών σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, ενώ μετέφερε τον χαιρετισμό του υπουργού Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος εξασφάλισε επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 1.300.000 ευρώ στο Φεστιβάλ, προκειμένου να υλοποιήσει τον μακρόχρονο σχεδιασμό του.

Τα βραβεία
Εθνικό Διαγωνιστικό

Χρυσός Διόνυσος
«Άβανος» του Παναγιώτη Χαραμή

Αργυρός Διόνυσος
«Έκτορας Μαλό - Η Τελευταία Μέρα της Χρονιάς» της Ζακλίν Λέντζου

Βραβείο «Σωκράτης Δημητριάδης» για την καλύτερη ταινία της κατηγορίας «Έλληνες του Κόσμου»
«Calling» της Άρτεμις Αναστασιάδου

Ειδικό βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη «Ντίνος Κατσουρίδης»
Δημήτρης Τσαλαπάτης, «Νάρκη»

Βραβείο Τώνια Μαρκετάκη για την καλύτερη γυναίκα σκηνοθέτη
Αναστασία Μελία Ελευθερίου, «En Partie»

Βραβείο Καλύτερης Σπουδαστικής Ταινίας
«Πολυέλαιος» του Αντώνη Γλαρού

Βραβείο Ντοκιμαντέρ
«La Ultima Hija» της Εύης Καραμπάτσου

Βραβείο Κλιματική Αλλαγή και Φυσικό Περιβάλλον
«Τέταρτος Τοίχος» του Δημήτρη Γκότση

Τιμητική Διάκριση Φωτογραφίας
Κλαούντιο Μπολιβάρ, «Άβανος» του Παναγιώτη Χαραμή

Τιμητική Διάκριση Σεναρίου
Παναγιώτης Χαραμής, «Άβανος»

Τιμητική Διάκριση Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας
Σοφία Κόκκαλη, «Μόλλυ 6 με 8» του Ευθύμη Μιχελουδάκη

Τιμητική Διάκριση Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας
Κίμων Κουρής, «Άβανος» του Παναγιώτη Χαραμή

Τιμητική Διάκριση Μοντάζ
Μυρσίνη Αριστείδου, «Άρια» της Μυρσίνης Αριστείδου

Τιμητική Διάκριση Πρωτότυπης Μουσικής
Βασίλης Ζλατάνος, «Βουρβουρού» της Καρίνας Λογοθέτη

Τιμητική Διάκριση Ήχου
Αντριάνο Μαντόβα, «Ave Eva» της Ολίβια Τβαρντόσκα

Τιμητική Διάκριση Σχεδιασμού Ήχου
Γουίλιαμ Μίλερ, «The Sound» του Αντονι Πέτρου

Τιμητική Διάκριση Σκηνικών
Χρύσα Σερδάρη, «Άβανος» του Παναγιώτη Χαραμή

Τιμητική Διάκριση Κοστουμιών
Μάρλι Αλιφέρη, «Βουρβουρού» της Καρίνας Λογοθέτη

Εύφημος Μνεία
Νιόβη Χαραλάμπους, ερμηνεία στο «Quidnunc» του Χάρη Αγιώτη

Εύφημος Μνεία
Κρις Σκοτ, ερμηνεία στο «Beyond Good & Evil or (The Exuberantly Painful Process of Teething)» του Αλέξανδρου Παπαθανασόπουλου

Εύφημος Μνεία
«Όλα για Όλα» του Μαρίνου Σκλαβουνάκη

Ειδικό Βραβείο
«Η Σιγή των Ψαριών όταν Πεθαίνουν» του Βασίλη Κεκάτου

Διεθνές Διαγωνιστικό

Grand Prix 2017
«Vihta» του Φρανσουά Μπιερί

Δεύτερο Βραβείο
«My Name Is Julita» του Φιλίπ Ντζιερζάφσκι

Βραβείο EFA «ΔΡΑΜΑ 2017» της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου
«The Escape» της Λετισιά Μαρτινόνι

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης
«Η Σιγή των Ψαριών όταν Πεθαίνουν» του Βασίλη Κεκάτου

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων
«Tweet-Tweet» της Ζάνα Μπεκμαμπέτοβα

Ειδικό Βραβείο Αρτιότερης Παραγωγής TV5 MONDE
«Delectable You» του Αξέλ Κουρτιέρ

Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής
«Manicure» του Αρμάν Φαγιάζ

Εύφημος Μνεία
«The Rabbi» του Ουρίγια Χερτς

Εύφημος Μνεία
«The Shadow of the Bride» της Αλεσάντρα Πεσέτα

ΠΗΓΗ: www.naftemporiki.gr