«Τα Πάντα Όλα»: Μια ταινία - σταθμός για το σύγχρονο σινεμά!

Ο μεγάλος νικητής των φετινών Όσκαρ είναι μια ταινία που έχει καταφέρει να διχάσει τους πάντες

«Τα Πάντα Όλα»: Μια ταινία - σταθμός για το σύγχρονο σινεμά!

Το ανατρεπτικό «Τα Πάντα Όλα» ήταν λοιπόν ο μεγάλος νικητής των φετινών Όσκαρ, κερδίζοντας 7 χρυσά αγαλματίδια! Οι Ασιάτες αρχίζουν να κυριαρχούν και στο Χόλιγουντ, καθώς λίγα χρόνια πριν είχαμε και τον θρίαμβο των «Παράσιτων».

Το «Everything Everywhere All At Once» των Ντάνιελ Κουάν και Ντάνιελ Σάινερτ είναι πραγματικά μια ταινία που έχει διχάσει το κοινό αλλά και τους κριτικούς. Το διαπιστώσαμε κι εμείς στην αίθουσα που πήγαμε να το δούμε, με αρκετούς θεατές να αποχωρούν από τα μέσα της προβολής και όσους …άντεξαν μέχρι τέλους, να το χειροκροτούν θερμά!

Είναι αλήθεια μια δύσκολη ταινία. Όμοιά της δεν θυμόμαστε, κι αυτή ίσως είναι η μαγεία της. Φέρνει κάτι πρωτοποριακό στο σινεμά, περνώντας τα (σημαντικά) μηνύματά της με έναν τρόπο ευφάνταστο!

Η μεγάλη της διάρκεια (σχεδόν δυόμιση ώρες) μπορεί να κουράζει λίγο, αλλά αν μπεις στο …τριπάκι της, δεν θες να τελειώσει! Τι ταινία είναι λοιπόν; Τα …πάντα όλα όπως λέει και ο τίτλος της! Προσπαθεί να τα χωρέσει όλα (μερικοί το θεωρούν μείον) και έχει επιρροές από κάθε είδος. Δράμα, κωμωδία, επιστημονική φαντασία, περιπέτεια, μουσική, πολεμικές τέχνες, είναι όλα στο …μενού της ταινίας.

Οι ρυθμοί είναι καταιγιστικοί, σε όριο ζάλης, σα να είσαι σε τρενάκι λούνα παρκ! Όταν πρωτοβγήκε στις αίθουσες την περασμένη άνοιξη, δεν έκανε ιδιαίτερο γκελ και στα μέρη μας πέρασε σχεδόν απαρατήρητη, αλλά στην Αμερική κατόρθωσε να κερδίσει το κοινό! Τα μηνύματα της ταινίας είναι πιο επίκαιρα από ποτέ. Το να είσαι μετανάστης και να προσπαθείς να τα βγάλεις πέρα σε ξένη χώρα, τα χρέη που σε σφίγγουν σα θηλιά, η αποξένωση των ανθρώπων στην κοινωνία που ζούμε, το να είσαι ζευγάρι με κάποιον του ιδίου φύλου σου.

Οι ερμηνείες είναι ένα απ΄ τα ατού της ταινίας. Η Μισέλ Γέο του «Τίγρης και Δράκος» είναι πραγματικά καταπληκτική και κατάφερε να …κλέψει το βραβείο του α’ γυναικείου από την Κέιτ Μπλάνσετ (επίσης συγκλονιστική στο Tar, το καλύτερο θα ήταν να το μοιράζονταν). Υπέροχοι επίσης ο Κι Χουί Κουάν, η Τζέιμι Λι Κέρτις, η Στέφανι Χσου.

Ξέρουμε, δεν θα αρέσει σε όλους, πολλοί θα πουν τι «σαχλαμάρα είναι αυτή» αλλά έτσι είναι ο κινηματογράφος. Αυτή είναι η γοητεία του!

ΥΓ. Ένα μεγάλο ρισπέκτ και στον Μπρένταν Φρέιζερ που ήταν ανεπανάληπτος στη «Φάλαινα». Ένας ηθοποιός που ήταν στα …αζήτητα, κατόρθωσε να μεταμορφωθεί και δίκαια πήρε σπίτι του το βραβείο του α’ ανδρικού ρόλου.

ΥΓ2. Οι εμπορικές ταινίες για άλλη μια φορά δεν συγκίνησαν την Επιτροπή. Το θέμα όμως είναι ότι ταινίες όπως το Avatar και το Top Gun κρατούν ζωντανή τη βιομηχανία του κινηματογράφου…