Βερολίνο 2023: Η Χρυσή Άρκτος στο «Sur l’Adamant» του Νικολά Φιλιμπέρ

Νικητής της χρονιάς στέφθηκε η αληθινή ζωή: το ντοκιμαντέρ «Sur l’Adamant» του Νικολά Φιλιμπέρ!

Βερολίνο 2023: Η Χρυσή Άρκτος στο «Sur l’Adamant» του Νικολά Φιλιμπέρ

Ήταν ένα καλό φεστιβάλ φέτος - με 287 ταινίες συνολικά. Ήταν ένα καλό, αλλά απρόβλεπτο, διαγωνιστικό τμήμα. Για αυτό και οι προβλέψεις των κριτικών από όλον τον κόσμο διέφεραν κατά πολύ. Κανείς δεν μπορούσε να πει με βεβαιότητα ποια από τις 19 ταινίες θα έφευγε με την πολυπόθητη Χρυσή Άρκτο.

Με Πρόεδρο της Κριτικής Επιτροπής την Κρίστεν Στιούαρτ (στα 32 της χρόνια αποτελεί και την νεότερη που έχει περάσει ποτέ από αυτή τη θέση) και ανάμεσα στα μέλη τους πιο πρόσφατους νικητές, την Καταλανή σκηνοθέτη Κάρλα Σιμόν (περσινή νικήτρια της Χρυσής Άρκτου με το «Alcarras»), τον Ράντου Τζούντε (νικητή Χρυσής Άρκτου το 2021 με το «Ατυχές Πήδημα ή Παλαβό Πορνό») οι προσδοκίες μας για δίκαια βραβεία ήταν μεγάλες.

Στις ευχάριστες εκπλήξεις, η διπλή βράβευση της Μεξικάνας σκηνοθέτη Τατιάνα Χουέζο για το «The Echo», ενώ στις ανατροπές της βραδιάς ήταν φυσικά το Βραβείο Σκηνοθεσίας στον Φιλίπ Γκαρέλ (του το απένειμαν αποκαλώντας τον «τον νεότερο όλων»), ο οποίος αφιέρωσε το βραβείο του στον Ζαν Λικ Γκοντάρ, αλλά και το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής σε μία ταινία που ομόφωνα αντιπαθήσαμε, το «Bad Living» του Ζουάο Κανίζο.

Δεν υπήρχε όμως μεγαλύτερη ανατροπή από την ίδια τη Χρυσή Άρκτο. Ο ίδιος ο Νικολά Φιλιμπέρ, ο ντοκιμαντερίστας του «Sur l’Adamant» ξεκίνησε τον ευχαριστήριο λόγο του με απορία. «Καλέ, είστε εντελώς τρελοί;».

Η Κρίστεν Στιούαρτ εξήγησε το σκεπτικό της επιτροπής για να βραβεύσει ένα ντοκιμαντέρ παρατήρησης στην ψυχική υγεία. «Πολλοί έχουν προσπαθήσει να δώσουν τον ορισμό του τι είναι τέχνη. Ποιος έχει το δικαίωμα να παράγει τέχνη, ποιος ορίζει την αξία της τέχνης; Ήταν η προσπάθεια ειλικρινής ή κατασκευασμένη, ένα ατύχημα ή ταλέντο; Από τον Αριστοτέλη, μέχρι την Σόνταγκ ή τους Beavis and Butt-Head, αλλά με όλο τον σεβασμό: την τέχνη την καταλαβαίνεις, όταν τη δεις. Ή μάλλον την νιώθεις. Κι εμείς στην επιτροπή νιώσαμε στα κόκκαλά μας αυτή την ταινία...».

ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

Χρυσή Άρκτος: στο ντοκιμαντέρ «Sur l’Adamant» του Νικολά Φιλιμπέρ

Αργυρή Άρκτος - Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής: «Afire» του Κρίστιαν Πέτσολντ

Αργυρή Άρκτος - Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής: «Bad Living» του Ζουάο Κανίζο

Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας: στον Φιλίπ Γκαρέλ για το «Le Grand Chariot»

Βραβείο Καλύτερου Α' Ρόλου: στη Σοφία Οτέρα του «20,000 Species of Bees» της Εστιμπαλίθ Ουρεσόλα Σολαγκουρέν

Βραβείο Καλύτερου Β' Ρόλου: στην Τία Ιρλιχ, την τρανς πρωταγωνίστριας του «Till the End of the Night» του Κριστόφ Χοχάουζλερ

Βραβείο Σεναρίου: «Μusic» της Ανγκελα Σάνελεκ

Βραβείο Καλλιτεχνικού Επιτεύγματος Στην διευθύντρια φωτογραφίας του «Disco Boy», Ελέν Λουβάρ

Πηγή: flix.gr