Solidarity Cinema: Πάμε κινηματογράφο, Βοηθάμε τους λαούς - Αλληλεγγύη στους Σεισμόπληκτους

Μια σειρά προβολών στις 5 Μαρτίου στο ΑΣΤΟΡ για καλό σκοπό, σε διοργάνωση του ToPeriodiko.gr

Solidarity Cinema: Πάμε κινηματογράφο, Βοηθάμε τους λαούς - Αλληλεγγύη στους Σεισμόπληκτους

Μια πρωτοβουλία που χτυπάει κέντρο στην ανάγκη για αλληλεγγύη στους σεισμόπληκτους της Τουρκίας - την Κυριακή 5 Μαρτίου στο ΑΣΤΟΡ με εισιτήριο - οικονομική ενίσχυση 5 ευρώ. Εκεί θα προβληθούν τέσσερις ταινίες μικρού μήκους, από το κλασικό «La Jetèe» του Κρις Μαρκέρ μέχρι το «Bella» της Θέλγιας Πετράκη και από το θρυλικό «Inextinguishable Fire» του Χαρούν Φαρόκι μέχρι το «Third Kind» του Γιώργου Ζώη.

Με τα λόγια των διοργανωτών:

Μετά τον καταστροφικό σεισμό, τις τεράστιες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές στις γειτονικές μας χώρες και το τραγικό δράμα που περνάνε αυτή την στιγμή οι λαοί της Τουρκίας και της Συρίας, αποφασίσαμε ως δημοσιογράφοι – καλλιτέχνες να διοργανώσουμε μια επείγουσα εκδήλωση αλληλεγγύης, πλάι στις εκατοντάδες άλλες παρόμοιες δράσεις που ξεδιπλώνονται αυτές τις μέρες στην χώρα μας και αλλού.

Μια εκδήλωση κινηματογραφική με προβολές ταινιών μικρού μήκους, ελληνικές και ξένες, κλασικές και σύγχρονες, που έχουν αφήσει ένα σημαντικό πολιτισμικό, αισθητικό, ιστορικό και κοινωνικό ίχνος.

Όλα τα έσοδα από τα εισιτήρια θα δημοσιευτούν και θα δοθούν στους Γιατρούς του Κόσμου, οι οποίοι βρίσκονται ήδη στις πληγείσες περιοχές και των δύο χωρών και θεωρούμε ότι με αυτόν τον τρόπο η βοήθεια θα φτάσει στον προορισμό της.

Κανείς δεν θα αμειφθεί για τη δουλειά του.

Αποφασίσαμε να μη δείξουμε ταινίες που σχετίζονται με κάποιο σεισμό ή άλλη καταστροφή, αλλά να δημιουργήσουμε μια αφορμή για να στοχαστούμε πάνω στη συνολική αντίληψη και τις ηθικές αξίες που η κοινωνικό-πολιτική τέχνη μπορεί να μεταδώσει στη δημόσια σφαίρα. Μια έξοδος του κοινού στην κινηματογραφική αίθουσα μπορεί να εμπεριέχει ταυτόχρονα ψυχαγωγία, κοινωνική ευαισθησία και πολιτική δραστηριοποίηση. Η τέχνη δεν μπορεί να αυτονομείται από την καθημερινή κοινωνική πραγματικότητα και το ανθρωπιστικό ζήτημα που έχει προκύψει αυτή τη στιγμή είναι επείγον. Θεωρώντας πως δομική αξία τής τέχνης όπως και εν γένει του ανθρώπου είναι η αλληλεγγύη σε όποιον άδικα βασανίζεται όπου γης, ζητάμε από το κοινό να μην υποστείλει την άμεση, γρήγορη και αμέριστη βοήθεια και συνεισφορά του, την οποία επέδειξε από την πρώτη στιγμή στην καταστροφή που έγινε δίπλα μας. Ο καθένας από το πόστο του οφείλει να συμβάλλει με κάθε τρόπο σε αυτή την υπόθεση.

Οι προβολές θα γίνουν στον ιστορικό κινηματογράφο ΑΣΤΟΡ, του οποίου ο ιδιοκτήτης παραχωρεί αφιλοκερδώς την αίθουσα και την τεχνική στήριξή του γι’ αυτόν τον σκοπό.

Περισσότερες πληροφορίες, συνεντεύξεις και κείμενα θα ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα του ToPeriodiko.gr και στο event της εκδήλωσης στο Facebook.

Πηγή: flix.gr