«Ποτέμκιν» με συνοδεία ζωντανής μουσικής στο STUDIO

Η συγκλονιστική δημιουργία του Σεργκέι Αϊζενστάιν, «Ποτέμκιν», με συνοδεία ζωντανής μουσικής από τους "Don Quijote" την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου στις 20:00 στο STUDIO.

«Ποτέμκιν» με συνοδεία ζωντανής μουσικής στο STUDIO

«Ποτέμκιν» με συνοδεία ζωντανής μουσικής από τους "Don Quijote"

Το 1925, ο μεγάλος Σοβιετικός θεωρητικός του κινηματογράφου και σκηνοθέτης, Σεργκέι Αϊζενστάιν, χρεώνεται από την «Γκοσκινό», την κρατική υπηρεσία κινηματογραφίας, να δημιουργήσει μια ταινία με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την επανάσταση του 1905. Η ταινία που φανταζόταν ο Αϊζενστάιν ήταν σπονδυλωτή, με διάφορες ιστορίες που θα περιέγραφαν την πρώτη επανάσταση κάτω από τον τίτλο «1905». Το περιστατικό του «Ποτέμκιν» δεν ξεπερνούσε τις δύο σελίδες στο σενάριο που είχε μπροστά του. Σε αυτό το μικρό όμως κείμενο θα σταθεί ο μεγάλος δημιουργός, αντιλαμβανόμενος πως δεν έχει μπροστά του ένα απλό «περιστατικό», αλλά ένα ολοκληρωμένο έπος.

Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργήσει την -κατά γενική ομολογία- καλύτερη ταινία του, το «Θωρηκτό Ποτέμκιν», η οποία συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 σημαντικότερων ταινιών από καταβολής κινηματογράφου και θεωρείται -σε σπουδαιότητα- ισοδύναμη με την «Γκουέρνικα» του Πικάσο. Πρόκειται για ένα «ρεσιτάλ» σκηνοθεσίας και μοντάζ που διδάσκεται σε όλες τις κινηματογραφικές σχολές του κόσμου, ενώ ο ίδιος ο δημιουργός, μέσω του «Ποτέμκιν», θα προτείνει στην τέχνη του νέες τεχνικές και θα ανοίξει νέους δημιουργικούς δρόμους.

Αυτήν την ταινία θα έχει την ευκαιρία να δει στη μεγάλη οθόνη το κοινό την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου στις 20:00, σε μια μοναδική οπτικοακουστική εμπειρία,με συνοδεία ζωντανής μουσικής από τους "Don Quijote", στο STUDIO New Star Art Cinema (Πλατεία Αμερικής).

Πληροφορίες Προβολής
Τρίτη 7 Φεβρουαρίου στις 20:00

το αριστούργημα «ΠOTEMKIN» του ΣΕΡΓΚΕΪ ΑΪΖΕΝΣΤΑΪΝ του έτους 1925, συνοδεία ζωντανής μουσικής από τρεις εξαιρετικούς μουσικούς.

Το «Θωρηκτό Ποτέμκιν» είναι μια ιστορική ταινία, που αναφέρεται στην εξέγερση των ναυτών του ομώνυμου θωρηκτού στην Οδησσό, το 1905, την εποχή του Ρωσο-Ιαπωνικού πολέμου. Αφορμή της εξέγερσης, κατά την ταινία, ένα κομμάτι σάπιο κρέας. Οι πολίτες της Οδησσού συνδράμουν τους εξεγερθέντες, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει η επέμβαση των Κοζάκων και η περίφημη σκηνή της σφαγής των αμάχων στις σκάλες της Οδησσού. Στο τέλος το Ποτέμκιν συμπαρασύρει σε εξέγερση και τον υπόλοιπο στόλο.

Ερμηνεύουν:

κοντραμπάσο, φλάουτο: Ηλίας Αλγκάερ

τύμπανα: Βασίλης Ντοροβάτας
piano, φλάουτο: Juan Angel Pastor

Ο Ηλίας Αλγκάερ κατάγεται από την Ρωσία και έχει σπουδάσει κοντραμπάσο και φωνή. Σε αυτήν την ταινία έρχεται με το νεοσύστατο τρίο του, "Don Quijote" να δώσουν τις μουσικές πινελιές στη «Γκουέρνικα» του κινηματογράφου, ΠΟΤΕΜΚΙΝ.

Γενική είσοδος 7 ευρώ

διάρκεια: 71 λεπτά

Οι Μουσικές Τρίτες του Φλεβάρη
Τις επόμενες Μουσικές Τρίτες του Φλεβάρη ακολουθούν :

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου στις 20:00
η αριστουργηματική ταινία «Η ΜΑΝΑ» 1926
του ΒΣΕΒΟΛΟΝΤ ΠΟΥΝΤΟΒΚΙΝ
συνοδεία ζωντανής μουσικής από δύο εκπληκτικούς μουσικούς. Ερμηνεύουν: κιθάρα: Πτολεμαίος Αρμάος
Φλάουτα: Κωνσταντίνος Μάργαρης

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου στις 20:00
η κορυφαία ταινία «Η ΓΗ» 1930
του ΑΛΕΞΑΝΤΡ ΝΤΟΒΖΕΝΚΟ
συνοδεία ζωντανής μουσικής από τρεις μοναδικούς μουσικούς.
Ερμηνεύουν: πιάνο: Μυρτώ Ακρίβου
synthesizer-samplers: Γιάννης Σφυρής
τσέλο: Βαρβάρα Τσότρα

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου στις 20:00
ένα από τα διαμάντια του Σοβιετικού κινηματογράφου
«Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ» 1929
του DZIGA VERTOV
συνοδεία ζωντανής μουσικής από δύο θαυμάσιους μουσικούς.
Ερμηνεύουν: άρπα: Λίλια Εσίποβα
βιολί: Τζέκι Γιώργο Σουλκούκη