Άλαν Μουρ: «Οι υπερηρωικές ταινίες είναι προάγγελος του φασισμού»

Μια... ιδιαίτερη προσέγγιση από τον δημιουργό των κόμικ «Watchmen» και «V for Vendetta», Άλαν Μουρ, για το υπερηρωικό είδος στο σινεμά

Άλαν Μουρ: «Οι υπερηρωικές ταινίες είναι προάγγελος του φασισμού»

«Χτύπησε ξανά» ο σύμφωνα με πολλούς «θεός των κόμικ» και γνωστός πολέμιος του υπερηρωικού είδους στο σινεμά, Άλαν Μουρ.

Ο εκκεντρικός καλλιτέχνης σύνδεσε την άνοδο του φασισμού με την έξαρση των υπερηρωικών ταινιών στο Hollywood, χαρακτηρίζοντας την αγάπη του κοινού γι αυτές ως παλιμπαιδισμό.

Ο δημιουργός πολλών θρυλικών κόμικ - όπως οι Watchmen, το V for Vendetta, το Shamp Thing και το Batman: The killing joke - δήλωσε μεταξύ άλλων πως η περίοδος που ο Τραμπ κέρδισε τις αμερικανικές εκλογές συνέπεσε με την ραγδαία αύξηση παραγωγής ταινιών με σούπερ ήρωες, λέγοντας πως αυτό δεν μπορεί να αποτελεί τυχαίο γεγονός.

«Είχα πει γύρω στο 2011 ότι θεωρούσα πως είχε σοβαρές και ανησυχητικές επιπτώσεις για το μέλλον, εάν εκατομμύρια ενήλικες έκαναν ουρές για να δουν "ταινίες του Batman". Επειδή αυτό το είδος του παλιμπαιδισμού, αυτή η παρόρμηση προς τις απλούστερες εποχές, απλούστερες πραγματικότητες, μπορεί να λειτουργήσει συχνά σαν έναν προάγγελο του φασισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δημιουργός, o οποίος είχε δηλώσει στο παρελθόν πως έχει να δει υπερηρωική ταινία από τον Batman του 1989 του Τιμ Μπάρτον!