O πρώτος Κινητός Ηλιακός Κινηματογράφος έρχεται στην Ελλάδα

Το Solar Cinema Greece διευρύνει την πρόσβαση στον κινηματογράφο και τονίζει τη σημασία της μετάβασης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

O πρώτος Κινητός Ηλιακός Κινηματογράφος έρχεται στην Ελλάδα

Το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, διοργανωτής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, πρωτοπορεί ξανά, φέρνοντας για πρώτη φορά στη χώρα μας, κινητό κινηματογραφικό εξοπλισμό που βασίζεται εξ ολοκλήρου στην ηλιακή ενέργεια. Σε μία εποχή που η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και την εξοικονόμηση ενέργειας εν γένει, έχει γίνει επιτακτική ανάγκη, οι καλλιτεχνικές κοινότητες δεν θα μπορούσαν να απέχουν από αυτή την προσπάθεια.

Το Solar Cinema Greece, έχει ως αποστολή να διευρύνει την πρόσβαση στον κινηματογράφο, να ευαισθητοποιήσει το κοινό και να τονίσει αρχικά τη σημασία της μετάβασης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προβάλλοντας -με απόλυτη αυτάρκεια- ντοκιμαντέρ και κινηματογραφικές ταινίες, και σε απομακρυσμένες περιοχές. Ο βασικός εξοπλισμός των ηλιακών κινητών κινηματογράφων είναι: Ηλιακοί συλλέκτες, αυτοκινούμενο βαν, βίντεο-προτζέκτορας και γιγαντοοθόνη.

Στο πλαίσιο των διαρκών εκδηλώσεων του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, τα εγκαίνια του πρώτου Κινητού Ηλιακού Κινηματογράφου στην Ελλάδα, θα γίνουν το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου, στον Κεντρικό Λιμένα Καλαμάτας, με την προβολή της ταινίας "Digger" του Τζώρτζη Γρηγοράκη. Η προβολή θα σημάνει παράλληλα την έναρξη μιας σειράς προβολών σε πόλεις της Πελοποννήσου, που θα ολοκληρωθούν την 1η Οκτωβρίου.

Το Solar Cinema Greece αποτελεί μια μεγάλη παράλληλη δραστηριότητα του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου που διοργανώνει το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας. Ήδη από το 2020, ο οργανισμός έχει γίνει επίσημα αποκλειστικό μέλος του Solar World Cinema, ενός διεθνούς δικτύου ηλιακών κινητών κινηματογράφων.

Η υλοποίηση του προγράμματος Solar Cinema στην Ελλάδα, γίνεται σε συνεργασία με την Ερευνητική Ομάδα Smart RUE, και το Εργαστήριο Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Σύμφωνα με το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας, η ομάδα έχει ήδη εκπονήσει τη μελέτη και αυτή την περίοδο εγκαθιστά το απαιτούμενο φωτοβολταϊκό σύστημα, ενώ θα αναλάβει και την τεχνική εκπαίδευση των συνεργατών του Φεστιβάλ, ώστε ο ηλιακός κινηματογράφος να εμφανιστεί στις πλατείες των πόλεων και των χωριών μας.

Πολύτιμος υποστηρικτής στην προσπάθεια υλοποίησης του πρωτοποριακού αυτού πρότζεκτ στάθηκε ο ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), αρμόδιος για την ανάπτυξη και συντήρηση του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

Πηγή: athinorama.gr



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110