«Ανατολικά της Εδέμ» σε νέα ψηφιακή κόπια

Ο Ελία Καζάν, μια από τις πιο αντιφατικές προσωπικότητες στον χώρο της 7ης τέχνης, έχει την τιμητική του σε Ελληνικό έδαφος.

«Ανατολικά της Εδέμ» σε νέα ψηφιακή κόπια

Από αυτή την εβδομάδα επαναπροβάλλεται σε νέες ψηφιακά αποκατεστημένες κόπιες η κλασική του ταινία «Ανατολικά της Εδέμ», ενώ μέχρι πριν λίγες μέρες η έκθεση «Η Ελλάδα μέσα και πίσω από τον φακό της αμερικανικής κινηματογραφικής βιομηχανίας» στην Ελληνοαμερικανική ένωση περιελάβανε έκθεμα εμπνευσμένο από το έργο του.

Βασισμένο κυρίως στο δεύτερο μέρος του ομώνυμου μυθιστορήματος του Τζον Στάινμπεκ, το «Ανατολικά της Εδέμ» είναι από τις σπουδαιότερες ταινίες του Ελία Καζάν. Η ταινία μας μεταφέρει στις αρχές του προηγούμενου αιώνα σε μια διαμάχη δύο αδελφών. Ο Καλ είναι παρορμητικός και ενστικτώδης. Ο αδελφός του, Άρον είναι ήρεμος και υπάκουος. Και οι δύο επιθυμούν να γίνουν (ή να παραμείνουν) τα αγαπημένα παιδιά του πατέρα τους. Μέχρι που θα φτάσουν για να κερδίσουν την αγάπη του;

Μέσα από σπάνιο αρχειακό υλικό από την ιδιωτική συλλογή του ομογενούς Gregory Pappas και του οργανισμού που απονέμει τα βραβεία Oscar®, αναδείχτηκε η συμβολή Ελλήνων και Ελληνοαμερικανών στην παραγωγή ταινιών στην Αμερική σε μια μοναδική έκθεση στην Ελληνοαμερικανική ένωση που ολοκληρώθηκε πρόσφατα.

Κατά τακτά χρονικά διαστήματα, ταινίες του ομογενή Ελία Καζάν, επανέρχονται στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη.