Φεστιβάλ Βενετίας: Ανοιχτή επιστολή από γυναικείες οργανώσεις για ισότιμη εκπροσώπηση

Από τις ταινίες που διεκδικούν τον Χρυσό Λέοντα, μονάχα μία υπογράφεται από γυναίκα δημιουργό

Φεστιβάλ Βενετίας: Ανοιχτή επιστολή από γυναικείες οργανώσεις για ισότιμη εκπροσώπηση

Γυναικείες οργανώσεις από τον χώρο του κινηματογράφου, ανάμεσα στις οποίες και το Ευρωπαϊκό Οπτικοακουστικό Δίκτυο Γυναικών, υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή προς το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, με αφορμή την απουσία ταινιών σκηνοθετημένων από γυναίκες στο διαγωνιστικό τμήμα.

Φέτος, είναι η δεύτερη συνεχής χρονιά όπου από τις 21 ταινίες που διεκδικούν τον Χρυσό Λέοντα μονάχα μία υπογράφεται από γυναίκα δημιουργό, το «The Nightingale» της Τζένιφερ Κεντ (The Babadook).

«Το έχουμε ξαναδεί το “έργο”» αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή, η οποία απαντά στα σχόλια του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ, Αλμπέρτο Μπαρμπέρα, που σε σχετικές κριτικές είχε δηλώσει μεν ότι θα έκανε ό,τι μπορούσε προκειμένου οι γυναίκες δημιουργοί να έχουν καλύτερη εκπροσώπηση, αλλά ότι η επιβολή των ποσοστώσεων και της ισότητας των φύλων ως κριτήρια επιλογής του Φεστιβάλ θα αποτελούσε γι’ αυτόν λόγο παραίτησης.

«Όταν ο Αλμπέρτο Μπαρμπέρα απειλεί να παραιτηθεί, διαιωνίζει την αντίληψη ότι η επιλογή ταινιών από γυναίκες σκηνοθέτιδες εμπεριέχει την έννοια των χαμηλότερων προδιαγραφών ποιότητας», αναφέρει η επιστολή. «Συγγνώμη, αλλά δεν το δεχόμαστε πια αυτό. Γνωρίζουμε ότι έχει αποδειχθεί πως αντί να εμποδίζουν την αξιοκρατία, η στόχευση και τα ποσοστά βοηθούν την προώθησή της διευρύνοντας το πεδίο των υποψηφίων».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της φετινής διοργάνωσης που δόθηκαν στη δημοσιότητα παράλληλα με την ανακοίνωση του προγράμματος τον προηγούμενο μήνα, μονάχα το 21% των 1.650 ταινιών μεγάλου μήκους που κατατέθηκαν στο Φεστιβάλ είχαν σκηνοθετηθεί από γυναίκες. Ωστόσο, η επιστολή σημειώνει ότι ούτε καν αυτό το ποσοστό δεν αντικατοπτρίζεται ως αναλογία στην τελική επιλογή των τίτλων του διαγωνιστικού.

Η επιστολή -την οποία υπογράφουν αρκετές οργανώσεις γυναικών επαγγελματιών του κινηματογραφικού χώρου- ζητά από τη Βενετία να ακολουθήσει το παράδειγμα των Φεστιβάλ των Καννών και του Λοκάρνο και να υπογράψει δέσμευση για ισότιμη εκπροσώπηση.

ΠΗΓΗ: www.naftemporiki.gr

Ο ιστότοπος αυτός χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα
ΑΠΟΔΟΧΗ