Πέθανε ο Ζακ Περέν, ο σπουδαίος Γάλλος ηθοποιός του «Σινεμά ο Παράδεισος»

Ο σπουδαίος Γάλλος ηθοποιός Ζακ Περέν, πασίγνωστος από το «Σινεμά ο Παράδεισος» και το «Ζ», έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών.

Πέθανε ο Ζακ Περέν, ο σπουδαίος Γάλλος ηθοποιός του «Σινεμά ο Παράδεισος»

Την είδηση του θανάτου του ηθοποιού επιβεβαίωσε στο Γαλλικό πρακτορείο η οικογένεια του, ενώ ο γιος του Ματιέ Σιμονέ σε ανάρτηση του έγραψε: «Η οικογένεια με απέραντη θλίψη σας ενημερώνει για τον θάνατο του σκηνοθέτη Ζακ Περέν, ο οποίος πέθανε ειρηνικά την Πέμπτη 21 Απριλίου στο Παρίσι».

Ο Ζακ Περέν γεννήθηκε στις 13 Ιουλίου του 1941 στο Παρίσι. Συμμετείχε σε περισσότερες από 400 παραστάσεις του L'Année du bac, του Χοσέ-Αντρέ Λακούρ, στη σκηνή του Παρισιού.

Η καριέρα του ξεκίνησε τη δεκαετία του '50, ενώ συμμετείχε σε πάνω από 70 κινηματογραφικές ταινίες. Πρωταγωνίστησε στον γαλλικό και ιταλικό κινηματογράφο, ενώ το ντεμπούτο του πραγματοποιήθηκε στο φιλμ του 1961, «Girl with a Suitcase», δίπλα στην Κλαούντια Καρντινάλε.

Ο πιο γνωστός ρόλος του Περέν ήταν ο Salvatore «Totò» Di Vita στο «Cinema Paradiso» του βραβευμένου με Όσκαρ, Τζουζέπε Τορνατόρε.

Το 1966, κέρδισε δύο βραβεία καλύτερου ηθοποιού στο Φεστιβάλ Βενετίας, για την ιταλική ταινία Σχεδόν ένας άντρας και την ισπανική ταινία The Search . Στα 27 του, δημιούργησε μια εταιρεία παραγωγής ταινιών και παρήγαγε και έπαιξε στο «Z», σε σκηνοθεσία Κώστα Γαβρά και με πρωταγωνιστές τους Ζαν Λουί Τρεντινιάν, Υβ Μοντάν και Ειρήνη Παπά. Η ταινία «Ζ» έλαβε το Όσκαρ Καλύτερης Ξένης Ταινίας το 1969.

Αυτό που δεν ξέρουν πολλοί είναι πως ήταν ο παραγωγός του εκπληκτικού ντοκιμαντέρ «Microcosmos» του 1995. Τα ντοκιμαντέρ για τη φύση τον συνεπήραν και έτσι συνέχισε να γυρίζει και άλλα όπως το «Le Peuple Migrateur» (2001), το «Océans» (2009) και του «Seasons» (2015).

Ο Περέν έχει λάβει πολλές διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένης αυτής του Διοικητή της Λεγεώνας της Τιμής και του Διοικητή του Εθνικού Τάγματος της Αξίας. Το 2015 έγινε μέλος των Γάλλων Ναυτικών Αξιωματικών και προήχθη σε Διοικητή ως έφεδρος αξιωματικός του Γαλλικού Ναυτικού. Το 2016, έλαβε το διάσημο Prix du Cinéma René Clair από τη Γαλλική Ακαδημία.

Παντρεύτηκε τη Βαλεντίν Περέν το 1995. Απέκτησε τρεις γιους, τον Ματιέ (γεννήθηκε το 1975), τον Μαξάνς (γεννήθηκε το 1995) και τον Λάνσελοτ, γεννημένος το 2000. Οι δύο μεγαλύτεροι γιοι του είναι ηθοποιοί.

naftemporiki.gr