Η...πάσα του Καντονά μετά από ένα "μπάφο"(vid)

Με καθυστέρηση δέκα χρόνων ήρθε στην Ελλάδα, η κομεντί του Κεν Λόουτς «Αναζητώντας τον Έρικ» , με τον πρωταγωνιστή να είναι θαυμαστής του Καντονά και να τον ...ανακαλύπτει μετά από ένα "μπάφο".

Η...πάσα του Καντονά μετά από ένα "μπάφο"(vid)

Συμπρωταγωνιστεί ο Ερικ Καντονά με απολαυστικές φιλοσοφικές ατάκες, αλλά και το ανεπανάληπτο «δεν είμαι άνθρωπος, είμαι ο Ερίκ Καντονά», που το λέει σοβαρός και μετά το απομυθοποιεί και το διακωμωδεί ο ίδιος με ένα πονηρό χαμόγελο.

Ο …χαμένος στη ζωή Έρικ, ταχυδρόμος σε κατάθλιψη έχει στολισμένο το δωμάτιο του με αφίσες της αγαπημένης του Μάνστεστερ Γιουνάιτεντ, του Τζορτζ Μπεστ και άλλων παικτών, με τον Ερικ Καντονά να δεσπόζει σε ένα τοίχο. Κι ενώ αρχικά συνομιλεί φαντασιακά με τον ήρωα του, κάνει ένα καλό… τσιγάρο και εμφανίζεται …ως από μηχανής θεός να δώσει λύσεις στα προβλήματα του. Καπνίζουν μαζί και ο Γάλλος σταρ τον συμβουλεύει με επιτυχία πώς να ξεπεράσει τα προβλήματα του.

Μέσα από την ταινία που προβάλει την αλληλεγγύη και τον ακτιβισμό, υπάρχουν συνεχές αναφορές στο ποδόσφαιρο. Ο ταχυδρόμος Έρικ ρωτά τον Καντονά ποια ήταν η καλύτερη στιγμή του στη Γουναίτεντ, του απαριθμεί εκπληκτικά γκολ, τα οποία προβάλλονται ταυτόχρονα στην οθόνη, αλλά ο Γάλλος τον αφήνει άφωνο όταν λέει «καλύτερη στιγμή μου ήταν μια πάσα». Μια περίτεχνη πάσα έξω από τη μεγάλη περιοχή που αποδεικνύεται ασίστ για γκολ… Συλλογικότητα.

Ο Καντονά επαναλαμβάνει «για να εκπλήσσεις τους οπαδούς σου, πρέπει να εκπλήσσεις πρώτα τον εαυτό σου» και «όταν έμπαινα στο γήπεδο είχα πάντα στο μυαλό μου ότι πρέπει να κάνω ένα δώρο σε αυτούς που ήρθαν στο γήπεδο. Και σχεδόν πάντα το κατάφερνα»

Συχνές αναφορές στη Γιουνάιτεντ, αλλά και έριδες μεταξύ των φιλάθλων τους για το ιδιοκτησιακό καθεστώς, αν και μερικοί είχαν να πάνε δέκα χρόνια στο γήπεδο, λόγω του ακριβού εισιτηρίου.

Μας εξέπληξε η λύση που δίνεται στο πρόβλημα του ταχυδρόμου Έρικ. Δεν συνάδει με τον ρεαλισμό του Κεν Λόουτς, κι αυτό μπορεί να χαρακτηρισθεί … κενό σεναρίου, ή εσκεμμένη αφέλεια, για να δοθεί ένα ξεκαρδιστικό και συνάμα αισιόδοξο φινάλε.

Αν είστε λάτρης του Κεν Λόουτς, ή του Ερίκ Καντονά ή της Μάντσεστερ Γιουναίτεντ φροντίστε να δείτε την ταινία. Αν είστε και τα τρία μη τη χάσετε…