Φεστιβάλ Βερολίνου 2022: Η Χρυσή Άρκτος στην Κάρλα Σιμόν για το "Alcarras"

Η Χρυσή Άρκτος του φετινού Φεστιβάλ Βερολίνου στην Κάρλα Σιμόν για το "Alcarras" - Ειδική μνεία στη μικρού μήκους ταινία "Βανκούβερ" της Άρτεμις Αναστασιάδου

Φεστιβάλ Βερολίνου 2022: Η Χρυσή Άρκτος στην Κάρλα Σιμόν για το "Alcarras"

Το 72ο Φεστιβάλ Βερολίνου μοίρασε το βράδυ της Τετάρτης τις δάφνες του, παρότι επίσημα ολοκληρώνεται στις 20/2, επιφυλάσσοντας μια ευχάριστη έκπληξη.

Η ταινία, λοιπόν, που απέσπασε φέτος τη Χρυσή Άρκτο ανήκει στην ταλαντούχα Κάρλα Σιμόν ("Ένα Αξέχαστο Καλοκαίρι") και φέρει τον τίτλο "Alcarras", από την καταλανική πόλη στην οποία τοποθετείται. Έτσι, η Σιμόν έγινε η έβδομη γυναίκα στην ιστορία της Μπερλινάλε που αποσπά το μεγάλο βραβείο, μπαίνοντας σε ένα κλειστό κλαμπ που περιλαμβάνει σπουδαίες δημιουργούς όπως η Λαρίσα Σεπίτκο, η Μάρτα Μέζαρος και η Ίλντικο Ενιέντι ("Η Ψυχή και το Σώμα"). Ο λόγος που η νίκη της σκηνοθέτριας λογίζεται ως έκπληξη, είναι γιατί σε αντίθεση με περασμένες πρόσφατες και πάντα πολιτικά φορτισμένες Χρυσές Άρκτους, διαθέτει έναν πιο συγκρατημένο, ενδοσκοπικό και τρυφερό τόνο, ο οποίος δεν εκτιμάται πάντα στην ώρα του. Παράλληλα, δεν πρόλαβε να ακουστεί ιδιαίτερα, μιας και στους δημοσιογράφους προβλήθηκε μόλις το πρωί της Τρίτης.

Ως προς τα υπόλοιπα βραβεία, στον αγαπημένο του φεστιβάλ Χονγκ Σανγκ-σου απονεμήθηκε η Αργυρή Άρκτος - Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής για το "The Novelist's Film", ενώ στο άνισο "Robe of Gems" (Νατάλια Λόπεζ Γκαγιάρντο) η Αργυρή Άρκτος - Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής.

Από την άλλη, η πολύπειρη Κλερ Ντενί δικαίως απέσπασε το βραβείο Σκηνοθεσίας για το ορμητικό "Both Sides of the Blade", την ώρα που με δύο αγαλματίδια φεύγει το "Rabiye Kurnaz vs. George W. Bush" του Αντρέας Ντρέζεν για το σενάριο και την πρωταγωνιστική ερμηνεία της Μέλτεμ Κάπταν.

Τέλος, οφείλουμε να σημειώσουμε την βράβευση με ειδική μνεία στη μικρού μήκους ταινία "Βανκούβερ" της Άρτεμις Αναστασιάδου, η οποία συμμετείχε στο τμήμα Generation Kplus.

Τα βραβεία του 72ου Φεστιβάλ Βερολίνου:

Χρυσή Άρκτος
Alcarras (Κάρλα Σιμόν)

Αργυρή Άρκτος – Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής
The Novelist's Film (Χονγκ Σανγκ-σου)

Αργυρή Άρκτος - Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής
Robe of Gems (Νατάλια Λόπεζ Γκαγιάρντο)

Σκηνοθεσία
Κλερ Ντενί ("Both Sides of the Blade")

Καλύτερος Α' ρόλος
Μέλτεμ Κάπταν ("Rabiye Kurnaz vs. George W. Bush")

Καλύτερος Β' ρόλος
Λάουρα Πασούκι ("Before, Now and Then")

Σενάριο
Λάιλα Στίλερ ("Rabiye Kurnaz vs. George W. Bush")

Ειδική Μνεία
A Piece of Sky (Μάικλ Κοχ)

Βραβείο Καλλιτεχνικού Επιτεύγματος
Everything Will Be OK (Ρίτι Παν)

Πηγή: athinorama.gr