«Αλάσκα γίναμε»: Το χιουμοριστικό βίντεο της Finos Film για την κακοκαιρία «Ελπίδα»

Το χιουμοριστικό βίντεο της Finos Film για την κακοκαιρία "Ελπίδα" με αποσπάσματα από ταινίες της! Σαν σήμερα, το 1977 πέθανε ο Φιλοποίμην Φίνος.

«Αλάσκα γίναμε»: Το χιουμοριστικό βίντεο της Finos Film για την κακοκαιρία «Ελπίδα»

Αλάσκα γίναμε! Aυτός είναι ο τίτλος του χιουμοριστικού βίντεο που ετοίμασε η Finos Film για την κακοκαιρία "Ελπίδα".
Βλέπουμε σκηνές από τις ταινίες «Ένας Ξένοιαστος Παλαβιάρης», «Σ’ αγαπώ», «Ορατότης Μηδέν», «Ο Τσαρλατάνος», «Μια Ελληνίδα στο Χαρέμι» και «Γοργόνες και Μάγκες».Σ

Σαν σήμερα εξάλλου, το 1977, πέθανε ο Φιλοποίμην Φίνος, που γεννήθηκε στην Κάτω Τιθορέα της Λοκρίδας το 1907. Το 1939 πούλησε όλα τα υπάρχοντά του και ίδρυσε στο Καλαμάκι τα «Ελληνικά Κινηματογραφικά Στούντιο». Την επόμενη χρονιά κάνει την πρώτη και τελευταία σκηνοθετική του απόπειρα με την ταινία «Το Τραγούδι του Χωρισμού», με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα και τη Λήδα Μιράντα.

Οι Γερμανοί εκτελούν τον πατέρα του. Ο ίδιος συλλαμβάνεται, ενώ όλος ο εξοπλισμός του λεηλατείται και τα «Επίκαιρα» που γύριζε επί Κατοχής κατάσχονται και καταστρέφονται.

Το 1943 ιδρύει τη «Φίνος Φιλμ», αρχικά στην οδό Στουρνάρα και το 1957 εγκαθιστά οριστικά τα κινηματογραφικά του εργαστήρια στην οδό Χίου 53. Το 1964 παράγει τον πρώτο, ελληνικό, στερεοφωνικό ήχο με τα «Κορίτσια για φίλημα», που θα προβληθεί στερεοφωνικά μόνο στο Αττικόν, τη μοναδική αίθουσα με την ανάλογη τεχνική υποδομή. Το 1971 εγκαινιάζει στην Παιανία τα μεγαλύτερα κινηματογραφικά στούντιο των Βαλκανίων.

Στο ενεργητικό του περιλαμβάνονται 175 ταινίες, πολλές από τις οποίες έμειναν κλασικές, όπως «Η Αγνή του λιμανιού» (1952), «Η Αλίκη στο Ναυτικό» (1961), «Μανταλένα» (1960), «Οι κυρίες της αυλής» (1966), «Στεφανία» (1966), «Λατέρνα, φτώχεια και γαρύφαλλο» (1957), «Η θεία από το Σικάγο» (1957), και πολλές άλλες.

Συνεργάστηκε με πολλούς μεγάλους ηθοποιούς, ανάμεσά τους η Αλίκη Βουγιουκλάκη, η Ζωή Λάσκαρη, η Ρένα Βλαχοπούλου, ο Αλέκος Αλεξανδράκης, η Μάρθα Καραγιάννη, η Τζένη Καρέζη, ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ, ο Ντίνος Ηλιόπουλος, η Γεωργία Βασιλειάδου

Τελευταία παραγωγή της ήδη χρεοκοπημένης «Φίνος Φιλμ» ήταν η ταινία «Ο κυρ- Γιώργης εκπαιδεύεται» (1977), με πρωταγωνιστή τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο σε σκηνοθεσία του Γιάννη Δαλιανίδη.