Χρυσές Σφαίρες χωρίς λάμψη

Όπως είχαν προαναγγείλει, οι σταρ του Χόλιγουντ απείχαν από την τελετή απονομής για τις Χρυσές Σφαίρες. Ποιες ταινίες, δημιουργοί και ηθοποιοί πήραν τα βραβεία. 

Χρυσές Σφαίρες χωρίς λάμψη

Οι ταινίες "The Power of the Dog" και "West Side Story" απέσπασαν τα βασικά βραβεία στην τελετή των Χρυσών Σφαιρών, η οποία αγνοήθηκε από το Χόλιγουντ και πραγματοποιήθηκε χωρίς τηλεοπτική μετάδοση, ούτε κόκκινο χαλί, με τα βραβεία να ανακοινώνονται online. Το σκοτεινό γουέστερν της Jane Campion "The Power of the Dog" είναι η δεύτερη ταινία γυναίκας σκηνοθέτη που βραβεύεται με την Χρυσή Σφαίρα της καλύτερης δραματικής ταινίας. Απέσπασε επίσης το βραβείο Σκηνοθεσίας, ενώ ο Kodi Smit-McPhee τιμήθηκε με το βραβείο Β' Ανδρικού Ρόλου.

Το remake του Steven Spielberg "West Side Story" απέσπασε το βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Κωμωδία ή Μιούζικαλ, ενώ η Rachel Zegler τιμήθηκε με το βραβείο της Καλύτερης Ηθοποιού στην ίδια κατηγορία και η Ariana DeBose το βραβείο του Β' Γυναικείου Ρόλου.

Ο Will Smith και η Nicole Kidman τιμήθηκαν με τις Χρυσές Σφαίρες του Α' Ανδρικού και του Α' Γυναικείου Ρόλου σε Δράμα αντίστοιχα για τους ρόλους τους στις ταινίες "King Richard" και "Being the Ricardos".

Το βραβείο Α' Ανδρικού Ρόλου στην κατηγορία Κωμωδία ή Μιούζικαλ απέσπασε ο Andrew Garfield για την ερμηνεία του στην ταινία "Tick, tick,... Boom!".

Η ταινία "Belfast", που θεωρείται μεταξύ των φαβορί στην σεζόν των βραβείων που ανοίγει, περιορίσθηκε στο βραβείο Καλύτερου Σεναρίου. Η σειρά "Succession", της HBO, απέσπασε το βραβείο της Καλύτερης Δραματικής Σειράς.

Κανείς από τους βραβευθέντες δεν ήταν παρών στη τελετή που πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών. Η τελετή των Golden Globes, που ανοίγει την σεζόν των κινηματογραφικών βραβείων, προσελκύει συνήθως την αφρόκρεμα της βιομηχανίας του θεάματος. Αυτήν την χρονιά όμως οι σταρ του Χόλιγουντ έμειναν μακριά από την τελετή των βραβείων της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου επικρίνοντας το θεσμό για έλλειψη διαφάνειας και για ρατσισμό.

Το πρόβλημα φάνηκε από τις υποψηφιότητες των 78ων Χρυσών Σφαιρών, των βραβείων των Ξένων Ανταποκριτών στο Χόλιγουντ: από την πεντάδα των καλύτερων ταινιών απουσίαζαν όλες οι «μαύρες» ταινίες (« Da 5 Bloods», «One Night in Miami», «Ma Rainey’s Black Bottom», «Judas and the Black Messiah»). Λίγες μέρες πριν την απονομή, οι Los Angeles Times βγήκαν με σκάνδαλο: κανένα από τα 87 μέλη της Ενωσης δεν είναι μαύρος/η. Οπότε πώς να υπάρξει μία δίκαιη, ισότιμη αντιπροσώπευση στις υποψηφιότητες και τα βραβεία; Όταν τα μέλη που ψηφίζουν δεν έχουν άμεση επαφή με την μαύρη κουλτούρα;