West Side Story: Που βρίσκεται ο Τζορτζ Τσακίρης, ο πρώτος Έλληνας που πήρε Όσκαρ (pics, vid)

Ο Έλληνας Τζορτζ Τσακίρης που πήρε Όσκαρ για την ταινία West Side Story και πλέον έχει αποσυρθεί ασχολούμενος με τη δημιουργία κοσμημάτων από ασήμι.

 West Side Story: Που βρίσκεται ο Τζορτζ Τσακίρης, ο πρώτος Έλληνας που πήρε Όσκαρ (pics, vid)

Πριν από μερικές εβδομάδες παίχθηκε στους κινηματογράφους το ριμέικ του West Side Story σε σκηνοθεσία Στίβεν Σπίλμπεργκ και απόψε (10μμ) στην ΕΡΤ-2 η ταινία του 1961, όπου έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο ο Τζορτζ Τσακίρης (υποδύθηκε τον αρχηγό της συμμορίας των Sharks). Ο πρώτος Έλληνας που κέρδισε Όσκαρ και πλέον αποσύρθηκε από τον κόσμο του θεάματος και δημιουργεί κοσμήματα από ασήμι.

Ο Τζορτζ Τσακίρης, γεννήθηκε στο Νόργουντ του Οχάιο το 1934. Οι γονείς του ήταν οι Έλληνες μετανάστες από την Τουρκία Στίβεν Τσακίρης και η Ζωή Αναστασιάδου Ο Τσακίρης σπούδασε στην Αμερικανική Ακαδημία Χορού και έκανε την πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση το 1947 στην ταινία Σονάτα Έρωτος (A Song of Love) με θέμα τη ζωή του Ρόμπερτ Σούμαν, όπου υποδύθηκε έναν από τα παιδιά της χορωδίας. Ήταν ένας από τους χορευτές που πλαισίωναν τη Μέριλιν Μονρόε στο νούμερο Diamonds Are a Girl's Best Friend, στην ταινία “Οι Άνδρες Προτιμούν τις Ξανθιές”, καθώς κι ο παρτενέρ της Ρόζμαρι Κλούνεϊ στο μιούζικαλ Λευκά Χριστούγεννα (White Christmas, 1954).

Διακρίθηκε όμως στο μιούζικαλ των Ρόμπερτ Γουάιζ και Τζερόμ Ρόμπινς Γουέστ Σάιντ Στόρι (West Side Story, 1961) που βραβεύτηκε με 10 Όσκαρ και ο Τσακίρης πήρε το Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου για το ρόλο του Μπερνάρντο. Τις δεκαετίες '70 και '80, ο Τσακίρης δούλεψε περισσότερο στην τηλεόραση, όπου εμφανίστηκε σε σειρές όπως Wonder Woman, Medical Center, Χαβάη 5-0 Ντάλας , Η συγγραφέας-ντετέκτιβ, καθώς και στη σαπουνόπερα Σάντα Μπάρμπαρα (Santa Barbara). Τελευταία του τηλεοπτική εμφάνιση ήταν στην κωμική σειρά του 1996 Last of the Summer Wine.

Αναφερόμενος στη νέα ταινία του Σπίλμπερκ είπε: «Βρήκα το τρέιλερ πανέμορφο. Μου άρεσε πάρα πολύ και, προφανώς, είχε πάνω μου το αποτέλεσμα που είχε σε όλο τον κόσμο. Ήμουν σίγουρος, από την πρώτη φορά που άκουσα ότι ο Στίβεν Σπίλμπεργκ σκεφτόταν να κάνει το ριμέικ - θεώρησα ότι εάν κάποιος είναι να το κάνει, ας το κάνει εκείνος, γιατί θα φτιάξει κάτι εκπληκτικό. Είμαι σίγουρος. Είμαι, όπως όλοι, ενθουσιασμένος»

Έχει πλέον αποσυρθεί, ασχολούμενος με τη δημιουργία κοσμημάτων από ασήμι, έχοντας το δικό του eshop του και είναι ιδιαίτερα υπερήφανος για τη φιλοξενία των κοσμημάτων του «The George Chakiris Collections» στο Mitsukoshi Department Store στο Τόκυο, κάτι που αναφέρει στο επιχειρηματικό βιογραφικό του.