House of Gucci: Τα πάθη μιας λαμπερής αλλά και αυτοκαταστροφικής οικογένειας

Το House of Gucci μπορεί να δίχασε τον κόσμο της μόδας, αλλά είναι μια όμορφη κινηματογραφική ταινία

House of Gucci: Τα πάθη μιας λαμπερής αλλά και αυτοκαταστροφικής οικογένειας

Ο Ρίντλεϊ Σκοτ δεν είναι η πρώτη φορά που καταπιάνεται με μια αληθινή ιστορία και βουτάει στα άδυτα της αριστοκρατίας. Το είχε κάνει – με επιτυχία- στα «Όλα τα λεφτά του κόσμου». Τώρα ήταν η σειρά να ασχοληθεί με την διάσημη οικογένεια Γκούτσι και την πορεία της από τα χαμηλά στα ψηλά και τούμπαλιν. Πώς κατόρθωσαν – και με διάφορα κόλπα- να εκτοξεύσουν τον οίκο και πώς κινδύνευσε αυτός να περάσει στην αφάνεια, προτού περάσει σε άλλα χέρια (τεχνοκρατών) και να παραμείνει ένα από τα ισχυρότερα brand names στο χώρο της μόδας.

Η ταινία προκάλεσε πολλές αντιδράσεις στον κόσμο της μόδας, ενώ έντονη ήταν η δυσαρέσκεια από τους κληρονόμους της οικογένειας Γκούτσι, θεωρώντας πως η φαμίλια παρουσιάζεται με τρόπο υποτιμητικό. Είναι όμως αυτό το ζητούμενο για τον θεατή; Για λόγους ιστορικής αλήθειας μπορεί να έχουν κάποιο δίκιο όσοι διαμαρτύρονται, μιλώντας όμως καθαρά κινηματογραφικά, μικρή σημασία έχουν διάφορες ανακρίβειες.

Η ταινία, λοιπόν, ναι μας άρεσε. Παρά τη μεγάλη διάρκειά της (σχεδόν τρεις ώρες) δεν σε κάνει να βαρεθείς και απολαμβάνεις τα πάθη, τις ίντριγκες, τις πισώπλατες μαχαιριές και τις δολοπλοκίες. Ο Άνταμ Ντράιβερ ως ο Μαουρίτσιο Γκούτσι είναι πειστικός, πώς από ένας συνεσταλμένος δικηγόρος υπέκυψε κι αυτός στη γοητεία του χρήματος. Η Λέιντι Γκάγκα ως η σύζυγός του είναι εξαιρετική, παίρνει πάνω της μερικές στιγμές την ταινία και δείχνει πια πως είναι καλύτερη ηθοποιός από τραγουδίστρια. Οι Αλ Πατσίνο και Τζέρεμι Άιρονς ως οι πατριάρχες της οικογένειας είναι υπέροχοι και δείχνουν πόσο μεγάλοι ηθοποιοί είναι. Για τον Τζάρεντ Λέτο τι να πούμε. Για άλλη μια φορά μεταμορφώνεται (πραγματικά δεν καταλάβαμε πως ήταν αυτός) και δίνει ρεσιτάλ. Τη δική της πινελιά βάζει και η Σάλμα Χάγιεκ.

Σας την προτείνουμε λοιπόν ανεπιφύλακτα. Θα σας κάνει να γελάσετε αλλά και να συγκινηθείτε. Απολαύστε την ταινία απενοχοποιημένα, ακόμη και με το μαϊμού Gucci σας. Όπως είπε άλλωστε και ο μεγάλος Αλ Πατσίνο, «δεν μπορούμε να εμποδίσουμε τον κόσμο να έχει τη χαρά πως φοράει Gucci, ας είναι και μαϊμού».