«Μη με αφήσεις ποτέ»: Το φιλμ της Lacta για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας Κατά των Γυναικών

O Aργύρης Παπαδημητρόπουλος σκηνοθετεί για την LACTA ένα 4λεπτο φιλμάκι για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

«Μη με αφήσεις ποτέ»: Το φιλμ της Lacta για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας Κατά των Γυναικών

Η LACTA μάς έχει συνηθίσει να συνδυάζει το όνομά της με κινηματογραφικές ιστορίες έρωτα. Τα «Μια φορά κι έναν καιρό» παραμύθια του. Σήμερα όμως μοιάζει να έχουμε ξυπνήσει, όλοι μαζί, σε μια άλλη πραγματικότητα. Για αυτό και η νέα καμπάνια θέλει να μιλήσει για κάτι άλλο. Να μιλήσει για κάποιους «παθιασμένους έρωτες». Για αυτό το «πάθος» που ακούγαμε επί δεκαετίες να μασκαρεύει στυγερά εγκλήματα. Άντρες που σε στιγμές καχυποψίας, ζήλειας, κτητικότητας, αντιμέτωποι με έναν χωρισμό, επέτρεψαν στα πιο σκοτεινά συμπλέγματά τους να πάρουν το τιμόνι. Ή το όπλο. Ή το μαχαίρι. Σήμερα τα εγκλήματα «ερωτικού πάθους» έχουν επιτέλους γυμνό όνομα: γυναικοκτονίες.

Σε συνεργασία με το Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών «Διοτίμα», η LACTA ανέθεσε στον Αργύρη Παπαδημητρόπουλο («Μοnday», «Suntan», «Wasted Youth») να πει μια τέτοια ιστορία. Και εκείνος την παρέδωσε όπως ξέρει καλύτερα: βουτώντας από το φως, με το κεφάλι, στο σκοτάδι της ανθρώπινης φύσης.

Με πρωταγωνιστές τους Χριστίνα Χειλά Φαμέλη και Έκτορα Λιάτσο, το 4λεπτο φιλμάκι αναπτύσσει αφηγηματικά και συναισθηματικά πώς κάτι που μοιάζει με αφοσίωση («επιτέλους κάποιος με είδε») είναι στην ουσία ένα κόκκινο φως συναγερμού. Το «Μη με Αφήσεις Ποτέ» δεν είναι παράκληση. Είναι προειδοποίηση.

Σφίχτηκε το στομάχι μας. Συνήθως στο σινεμά σφίγγεται το στομάχι μας από απεχθείς εικόνες. Εδώ γίνεται κάτι χειρότερο. Σφίγγεται από οικειότητα. Γιατί όσα σκηνοθετεί ο Παπαδημητρόπουλος τα έχουμε διαβάσει, ακούσει (κι εύχομαι όχι ζήσει) στην πραγματική ζωή.

Την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών.

Πατήστε το play κι ας αρχίσουμε το διάλογο. Έναν δυνατό, ηχηρό διάλογο.

Αφιερωμένο σε κάθε Ελένη. Γαρυφαλλιά. Καρολάιν. Κωνσταντίνα. Σούζαν. Άννα. Βασιλική. Ντόρα. Νεκταρία.

Πηγή: flix.gr