Retrospectiva για τον Νίκο Τριανταφυλλίδη στο Gagarin

Η ρετροσπεκτίβα του Νίκου Τριανταφυλλίδη που παρουσιάζεται στο Gagarin 205 στις 9 Σεπτεμβρίου αποτελεί περίτρανη απόδειξη πώς το Έργο είναι πάντα παρόν.

Retrospectiva για τον Νίκο Τριανταφυλλίδη στο Gagarin

Ένα έργο αυτόνομο, αντισυμβατικό και απόλυτα συναισθηματικό που διαπερνά τον πεπερασμένο χωροχρόνο και τελικά κατακτά την δική του «καλλιτεχνική αθανασία» στις μνήμες και την καρδιά μας.

Οι κινηματογραφικοί ήρωες που πρώτα αγάπησε και μετά δημιούργησε ο Τριανταφυλλίδης τόσο μέσα από τις ταινίες τεκμηρίωσης όσο και μέσα από τις ταινίες μυθοπλασίας κινούνται αέναα μέσα στο ιδιόμορφο κινηματογραφικό του συνεχές ανάμεσα στην παρανομία και τον νόμο, την δημιουργία και την καταστροφή, τον Έρωτα και την απόρριψη, την επιτυχία και την πτώση. Βαθιά πλούσιοι μέσα στην έλλειψή τους και αμετανόητοι Αισθηματίες. Μέχρι το τέλος.

*Στην ρετροσπεκτίβα αυτή το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει επιλεγμένα έργα της φιλμογραφίας του σκηνοθέτη.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Τα σκυλιά γλύφουν την καρδιά μου (1993, 22 min) | 16.00 – 16.20

Ο ντετέκτιβ Μπλέιν ανακαλύπτει πως η αγαπημένη του ηθοποιός έχει εξαφανιστεί. Θέλοντας να την προσεγγίσει, ψάχνει να βρει τα ίχνη της ώσπου να ανακαλύψει το πτώμα της σε ένα εγκαταλελειμμένο αμάξι. Η νεκροψία θα δείξει πως η βοηθός πέθανε από καρδιακή προσβολή και ο ντετέκτιβ έρχεται σε επαφή με τον εραστή της, μια συνάντηση που θα αποβεί μοιραία και για του δύο τους καθώς παρασέρνει ο ένας τον άλλο στην καταστροφή.

Μαύρο Γάλα (1999, 104 min) | 16.30 – 18.00

O Αλέκος (Μιχαήλ Mαρμαρινός), νεαρός συγγραφέας σε δημιουργικό αδιέξοδο, δεν μπορεί να βρει καμιά λύση στην πραγματικότητα, βολοδέρνοντας ανάμεσα σε περιπετειώδεις έρωτες (Μυρτώ Aλικάκη, Tάνια Nασσιμπιάν, Mαρίσσα Τριανταφυλλίδη) και επικίνδυνες φιλίες (Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Tάκης Σπυριδάκης, Χρήστος Στέργιογλου).

Tuxedomoon: No Tears (1998, 120 min) | 18.00 – 20.00

Αυτό το ντοκιμαντέρ αποτελεί ίσως την πιο ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη ταινία που έγινε ποτέ για το συγκρότημα των Tuxedomoon. Η ταινία περιέχει πολύ σπάνιο αρχειακό υλικό, καθώς και συνεντεύξεις των τριών βασικών μελών του συγκροτήματος Steven Brown, Blaine Reininger and Peter Principle κατά τις οποίες σχολιάζουν το παρελθόν, όπως πια το έβλεπαν μέσα από έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο, τον οποίο άφησαν εν μέρει πίσω τους το 1981, όταν μετακόμισαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς την Ευρώπη.

Στέκια προσφύγων και μεταναστών (2015, 50 min) | 20.00-21.00

Από το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν στις χώρες της Λατινικής Αμερικής και από τον Καύκασο στην Αιθιοπία και στο Σουδάν, οι αποστάσεις είναι μερικά οικοδομικά τετράγωνα και μ’ ένα λεωφορείο της γραμμής στην πόλη της Αθήνας μπορείς πλέον να διασχίσεις τον πλανήτη Γη. Ξενώνες, ιατρεία, αυτοδιαχειριζόμενα σχολεία, χώροι θρησκευτικής λατρείας, στέκια αλληλεγγύης και συνάντησης αλλά και τα στέκια του καθημερινού πολιτισμού, μπακάλικα και κουρεία, εστιατόρια, ψιλικατζίδικα και τηλεφωνεία. O Νίκος Τριανταφυλλίδης αφουγκράζεται πρόσφυγες που απειλείται η ζωή τους, μετανάστες, τόσο νόμιμα διαμένοντες στη χώρα όσο και χωρίς χαρτιά αλλά και τα παιδιά των μεταναστών που έχουν μεγαλώσει ή γεννηθεί στην Ελλάδα, έχοντας τη συνδρομή Ελλήνων αλληλέγγυων. Ένας σκληρός και απάνθρωπος, αλλά εξίσου τρυφερός και ανθρώπινος κόσμος. Ο κόσμος ο δικός μας.

90 Χρονια ΠΑΟΚ – Νοσταλγώντας Το Μελλον (2016, 102 min) | 21.00-23.00

Η 90λεπτη ταινία τεκμηρίωσης «90 χρόνια ΠΑΟΚ: Νοσταλγώντας το Μέλλον» δεν είναι μια απλή καταγραφή της ιστορίας της ομάδας, αλλά ένα ζωντανό φιλμικό ημερολόγιο που διατρέχει τους σημαντικούς σταθμούς της ομάδας σε συνάρτηση με τις ιστορικές εξελίξεις και τις κοινωνικές διαστάσεις. Πρόκειται για ένα ταξίδι μέσα στον χρόνο και στον τόπο, μία κινηματογραφική πραγματεία στην «ομάδα – ιδέα». «Διότι ο ΠΑΟΚ δεν είναι απλά ένα αθλητικό σωματείο. Οι φίλαθλοί μας λένε πως η ομάδα είναι ιδέα. Και πράγματι εκπροσωπεί τον νόστο του πρόσφυγα και το δίκαιο της φτωχολογιάς και των κατατρεγμένων».

Οι Αισθηματίες (2014, 100 min) | 23.00-1.00

Ένας μεσήλικας αστός, υπεράνω πάσης υποψίας, με το παρατσούκλι ο “Δάσκαλος” (Τάκης Μόσχος) ζει απομονωμένος στην παραθαλάσσια έπαυλη του μαζί με την έφηβη κόρη του (Ηλιάνα Μαυρομάτη). Μόνο που, στην πραγματικότητα, είναι ένας αρχαιοκάπηλος τοκογλύφος που διακινεί τα κλοπιμαία του μέσα σε νεκροφόρες που διασχίζουν την Αθήνα. Τις βρωμοδουλειές του τις έχουν αναλάβει δύο νεαροί: o Eρμής (Δημήτρης Λάλος) και ο Γιάννης (Χάρης Φραγκούλης). Έκαστος διαπράττει από ένα μοιραίο λάθος. Ο μεν Ερμής ερωτεύεται την έφηβη κόρη του Δασκάλου, ο δε Γιάννης παθιάζεται με μία πόρνη (Ευτυχία Γιακουμή). Αμφότεροι, ως Αισθηματίες, πρέπει να βγουν από την μέση…

Ημερομηνία:

09/09/2018

Πληροφορίες / Κρατήσεις:

www.gagarin205.gr

Πηγή: www.culturenow.gr

Διαβάστε περισσότερα στο: www.culturenow.gr/lightbox