Ο Χρήστος Μπεχτσής στο «ΦΩΣ»: «Yπάρχει ακόμη ζωή στα θερινά σινεμά...»

Το μεγαλύτερο θερινό σινεμά της Αθήνας βρίσκεται στην Καλλιθέα και είναι το Σινέ Φλερύ - Ο Χρήστος Μπεχτσής μιλάει για το «παρών» και το μέλλον του σινεμά, αλλά και την περιπέτεια με την πανδημία.

Ο Χρήστος Μπεχτσής στο «ΦΩΣ»: «Yπάρχει ακόμη ζωή στα θερινά σινεμά...»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Κάποτε οι θερινοί σινεμάδες ήταν πάρα πολλοί, έχω προλάβει ως παιδί τη μικρή Δροσιά όπου είχε εξοχικό η γιαγιά μου, στα βόρεια, να έχει δύο θερινούς σινεμάδες! Για ένα πολύ μικρό προάστιο μιλάμε τότε. Και τώρα ολόκληρη Καλλιθέα, με πολλές δεκάδες χιλιάδες κατοίκους, έχει απομείνει με δύο σινεμάδες. Όμως το Σινέ Φλερύ είναι ο μεγαλύτερος θερινός κινηματογράφος στην Αθήνα!

Μίλησα με τον Χρήστο Μπεχτσή, υπεύθυνο προγραμματισμού, η κόρη του, Σοφία, είναι ιδιοκτήτρια της επιχείρησης. Μεγάλη η πείρα του.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 25/7/2021

Πόσα τετραγωνικά μέτρα είναι η έκταση του θερινού σινεμά Φλερύ;

Περίπου 3.000 τ.μ.

Δεν θα ήταν πιο καλή μπίζνα να πουλιόταν η έκταση και να γινόταν πολυκατοικία ή πάρκινγκ;

Δεν είναι ιδιόκτητο το οικόπεδο. Το νοικιάζουμε, η επιχείρηση είναι δική μας. Όμως να σας εξηγήσω: οι παλιοί κινηματογράφοι έχουν κριθεί διατηρητέοι και δεν μπορούν να αλλάξουν χρήση. Όχι όλοι. Αλλά οι παλιοί.

Πόσοι θερινοί έμειναν στην Καλλιθέα;

Είμαστε μόνο εμείς πια, καθώς και τα Διονύσια που είναι πάνω στη Συγγρού αλλά θεωρούνται δήμος Καλλιθέας. Και άλλοι δύο υπάρχουν στη Νέα Σμύρνη.

Γιατί λιγοστεύουν συνεχώς;

Δεν είναι έτσι ακριβώς. Θα σας πω την πραγματικότητα ποια είναι. Σε σχέση με παλιά, ναι, έχουν απομείνει το 1/10! Όμως την τελευταία δεκαετία οι θερινοί κινηματογράφοι έχουν σταθερό πελατολόγιο με μικρή αυξητική τάση. Βεβαίως σε σχέση με πιο παλιά η ζημιά είναι μεγάλη. Λόγω της εξέλιξης των multiplex πάθανε ζημιά και οι θερινές αίθουσες και οι χειμερινές. Αλλά, ξαναλέω, τα τελευταία χρόνια ανακαινίστηκαν αρκετοί θερινοί -όπως κάναμε εμείς με το Φλερύ- και άνοιξαν άλλοι που είχαν κλείσει.

Γιατί αυτή η μικρή άνθιση;

Επειδή εξελίχθηκαν οι θερινοί σινεμάδες ως ένα μέρος όχι μόνο για να δεις μια ταινία αλλά για να κάνεις μία ωραία βραδινή έξοδο. Το κυλικείο έχει πολλές εναλλακτικές για να φας ό,τι θες, να πιεις ό,τι θες, μπήκαν ωραίες καρέκλες και τραπεζάκια. Αυτό βοήθησε να μη συνεχιστεί η πτώση και να σταματήσουν τα κλεισίματα.

Μπορεί κάποιος να πιει αρκετά είδη αλκοόλ;

Φυσικά. Έχουμε δέκα ειδών μπίρες, φτιάχνουμε κοκτέιλ, και να σας πω κάτι; Το Φλερύ παλιά ήταν γνωστό για τα σουβλάκια του, τα καλαμάκια. Έχουμε ακόμα την παλιά ψησταριά στον χώρο. Σε λίγες μέρες θα το αναβιώσουμε αυτό. Κάναμε μία συμφωνία με διπλανό γειτονικό ονομαστό ψητοπωλείο, θα δίνει παραγγελία σε εμάς ο θεατής και σε λίγα λεπτά θα έρχονται καλαμάκια ντελίβερι από δίπλα.

Παράπονα από γείτονες υπάρχουν;

Ναι, υπάρχουν πάντα τέτοιες περιπτώσεις. Είναι θερινός κινηματογράφος, δεν μπορεί να είναι βουβός. Παράγει έναν θόρυβο. Όμως υπάρχουν νόμοι που προστατεύουν τις θερινές αίθουσες. Προσπαθούμε να έχουμε καλές σχέσεις με όλους τους γείτονες, ένας δύο μόνο γκρινιάζουν. Αυτό συμβαίνει σε όλα τα θερινά σινεμά που είναι εντός αστικής ζώνης. Εμείς προσέχουμε στη δεύτερη προβολή μετά τις 11 το βράδυ και χαμηλώνουμε τον ήχο, σεβόμαστε τη γειτονιά, δεν προκαλούμε. Θέλουμε να είμαστε όαση ψυχαγωγίας.

Λόγω Covid τι περιορισμοί υπάρχουν σε εσάς;

Καλή ερώτηση. Το Φλερύ είναι ο μεγαλύτερος θερινός κινηματογράφος εντός αστικής ζώνης στην Αθήνα! Έχει κανονικά άδεια για 800 καθήμενους! Προ Covid είχαμε 600 καθήμενους γιατί θέλαμε και τραπεζάκια. Τώρα με τον Covid έχουμε 300 καθήμενους, σε μεγάλες αποστάσεις μεταξύ τους, για να νιώθει ο κόσμος ασφάλεια.

Με τα κουνούπια τι κάνετε;

(γελάει). Για τους πελάτες που δεν έχουν προνοήσει έχουμε φακελάκια με αντικουνουπικό. Αλλά υπάρχει κάτι παράξενο: στο Φλερύ στην Καλλιθέα δεν έχουμε πρόβλημα με κουνούπια. Ενώ στο Χαλάνδρι, που έχουμε άλλο σινεμά, υπάρχει πρόβλημα. Σε μεταβατικές περιόδους, όπως την άνοιξη και το φθινόπωρο, παρέχουμε και κουβερτούλες αν βγάλει κρύο, οι οποίες πλένονται και σιδερώνονται σε καθαριστήριο. Και είμαστε πολύ προσεκτικοί στο πρόγραμμα, θέλουμε να δείχνουμε ωραίες ταινίες σε ένα αξιοπρεπές περιβάλλον.

Με τον κορονοϊό έχετε δει αλλαγές στον κόσμο που έρχεται;

Καλή ερώτηση, έχει αλλάξει το ηλικιακό κοινό. Παλιά στα θερινά σινεμά έρχονταν κυρίως άνω των 45 ετών άνθρωποι. Πλέον έρχονται πολλά νέα παιδιά, 20άρηδες, 30άρηδες. Λογικά οι ηλικιωμένοι φοβούνται λόγω Covid. Επίσης, έπαιξε ρόλο το κλείσιμο των multiplex με τον κορονοϊό. Συσσωρεύτηκαν καλές ταινίες που δεν τις είχε δει κόσμος τον χειμώνα σε σινεμά και θέλει να τις δει τώρα. Και ήρθε κόσμος που δεν πήγαινε ποτέ σε θερινό σινεμά! Μιλήσαμε μαζί τους και ήταν ενθουσιασμένοι. Μπορούσαν να τρώνε και να πίνουν και να καπνίζουν, δεν το ήξεραν αυτό.

Να καπνίζουν;

Ναι, επιτρέπεται γιατί ο χώρος είναι ανοιχτός. Εμείς βέβαια συστήνουμε στους καπνιστές να κάθονται στις άκρες.

Η πολιτεία σάς έχει βοηθήσει;

Απολύτως σε τίποτα. Δεν έχει δοθεί καμία οικονομική ενίσχυση.

Διάλειμμα για τυρόπιτα υπάρχει;

Όχι, έχει απαγορευτεί ως ένα εκ των μέτρων για Covid. Ανεξήγητο, αλλά αυτοί είναι οι κανονισμοί, και τους σεβόμαστε. Όμως το κυλικείο είναι συνέχεια ανοιχτό κατά τη διάρκεια της ταινίας και μπορεί ο κόσμος να παραγγέλνει. Προγραμματίζουμε και διάφορες εκδηλώσεις τα απογεύματα πριν πέσει ο ήλιος, θεατρικές σκηνές για παιδιά από 4 έως 12 χρόνων. Θα έχουμε από τις 20 Αυγούστου και μετά δυο τρεις διαφορετικές παραστάσεις κάθε εβδομάδα, τα απογεύματα.

Εσείς πώς μπήκατε στα θερινά σινεμά;

Εγώ προσωπικά έχω μεγάλη ιστορία στον χώρο των ταινιών, εξακολουθώ να δραστηριοποιούμαι και στον χώρο των βιντεοκλάμπ, μπήκα και στον χώρο της διανομής, έφερνα ταινίες από το εξωτερικό. Τα τελευταία χρόνια μπήκα στο κομμάτι των θερινών κινηματογράφων.

Ζήσατε τη χρυσή εποχή των βιντεοκλάμπ;

Ναι.

Πόσες ταινίες δίνατε ως ρεκόρ τη μέρα;

1.000! Και 1.100!

Ιδιαίτερη προτίμηση ο κόσμος πού είχε; Στις ελληνικές βιντεοκασέτες με Στάθη Ψάλτη;

Το βιντεοκλάμπ ήταν ο μπαχτσές που τα είχε όλα! Υπάρχουν δύο φάσεις. Η πρώτη περίοδος ήταν της βιντεοκασέτας. Εκεί ανθούσαν οι ελληνικές ταινίες τύπου Στάθη Ψάλτη, ως το 1991. Μετά, με την είσοδο των DVD και της ιδιωτικής τηλεόρασης, ο κόσμος τα έβλεπε αυτά στην TV και στράφηκε σε εμάς για να βλέπουν καλές ξένες κινηματογραφικές ταινίες. Ειδικά από το 2000 και μετά.

Πόσα βιντεοκλάμπ υπήρχαν στο μάξιμουμ, τις πιο καλές εποχές;

Από το 1986 μέχρι το 1993, στην εποχή της βιντεοκασέτας, κάθε οικοδομικό τετράγωνο είχε βιντεοκλάμπ! Ήταν πάνω από 5.000 μαγαζιά σε όλη την Ελλάδα! Στη δεύτερη φάση, τον καιρό των DVD, τα μαγαζιά έπεσαν στα 1.000 περίπου.

Προσφορές στο θερινό σινεμά Φλερύ έχετε για ειδικές κατηγορίες ανθρώπων;

Ναι, φυσικά. Για φοιτητές, άνεργους, συνταξιούχους, ΑμεΑ η τιμή του εισιτηρίου είναι 5 ευρώ όλη την εβδομάδα. Και για δύο μέρες, Δευτέρα και Τρίτη, η τιμή είναι 5 ευρώ για όλο τον κόσμο.

Μέχρι πότε είναι ανοιχτοί οι θερινοί;

Εξαρτάται από τον καιρό. Πέρσι πήγαμε έως τα μέσα του Οκτώβρη.