Πέθανε ο Ματθαίος Πόταγας, ιδιοκτήτης του «Παλάς» στο Παγκράτι

Πέθανε σε ηλικία 94 ετών ο Ματθαίος Πόταγας, ιδιοκτήτης του κινηματογράφου «Παλάς» στο Παγκράτι.

Πέθανε ο Ματθαίος Πόταγας, ιδιοκτήτης του «Παλάς» στο Παγκράτι

Πέθανε σε ηλικία 94 ετών, μια εμβληματική μορφή του κινηματογράφου, ο Ματθαίος Πόταγας, ιδιοκτήτης του ιστορικού «Παλάς» στο Παγκράτι. Ήταν από τα επτά του χρόνια μέσα στον κινηματογράφο που βρίσκεται στην οδού Υμηττού. Ο κινηματογράφος Παλάς λειτουργούσε από 1925 από τον πατέρα του.

Την είδηση του θανάτου του γνωστοποίησε μέσω του facebook o σκηνοθέτης Δημήτρης Αθανίτης, ο οποίος έγραψε:

«Σήμερα έφυγε ένας μοναδικός άνθρωπος, Ματθαίος Πόταγας!
Ο ιδιοκτήτης του θρυλικού σινεμά Παλάς στο Παγκράτι, που συνέχιζε να το κρατά χειμώνα-καλοκαίρι, μόνος. Ένα σινεμά που κάποτε είχε δύο ταμεία και ουρές ατελείωτες.
-Που είστε εσείς; με ρώτησε όταν πριν λίγες εβδομάδες τον πέτυχα τυχαία στο δρόμο. Εγώ είχα κατέβει κέντρο για δουλειές, πάω πάντα με τα πόδια ξέρετε, συνέχισε.
Στα 94 του, ο κύριος Ματθαίος παρέμενε σε συνεχή δράση στο σινεμά όπου μεγάλωσε από παιδί. Όταν στην πρώτη επαφή μας το 2012, πήγα να τον βοηθήσω να ανεβάσει τις βαριές μπομπίνες από τις "Τρεις Μέρες Ευτυχίας", αρνήθηκε κατηγορηματικά.
Τον έβλεπα να ανεβαίνει βήμα-βήμα προς το προβολείο τη σκάλα που κατέληγε ελικοειδής, στενή κι εξωτερική και σκεφτόμουν πως αντέχει κάθε μέρα όλη τη βδομάδα, κάθε μήνα όλο τον χρόνο.
-Δεν σας κουράζει αυτό το συνέχεια; τόλμησα να τον ρωτήσω.
-Με ξεκουράζει! Το σινεμά είναι η ζωή μου...
Θα θυμάμαι πάντα εκείνη την πρώτη φορά που πήγαμε, τη μυρωδιά του παλιού, τα σκληρά καθίσματα, τα φώτα που άναβε ο κύριος Ματθαίος στο διάλειμμα και την πορτοκαλάδα που μας πρόσφερε, αφού μας οδήγησε στο μπαρ μέσα από δαιδαλώδεις διαδρομές.
Ένας κόσμος ολόκληρος ανέπνεε ακόμη εκεί μέσα στο φθαρμένο ντεκόρ και κρατούσε κάτι από την χαμένη μαγεία του...»