Δήμος Πειραιά: Ζητά τη διάσωση του ιστορικού κινηματογράφου «Χάι Λάιφ»

Με ψήφισμα που εξέδωσε το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Πειραιά ζητά να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να μην χαθεί ένα από τα σημαντικά κτίρια εκλεκτικιστικής αρχιτεκτονικής της πόλης

Δήμος Πειραιά: Ζητά τη διάσωση του ιστορικού κινηματογράφου «Χάι Λάιφ»

Τη διάσωση του ιστορικού κινηματογράφου «Χάι Λάιφ» ζητά με ψήφισμα του το δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πειραιά.

Το «Χάι-Λάιφ», το οποίο τα τελευταία χρόνια δεν λειτουργούσε, στεγάζεται στο ισόγειο κτιρίου που πρόσφατα πουλήθηκε σε μεγάλο εμπορικό όμιλο και υπάρχουν φόβοι ότι οι νέοι ιδιοκτήτες του χώρου εύλογα θα θελήσουν να προωθήσουν ένα εμπορικό πρότζεκτ δίπλα στον νέο σταθμό μετρό.

Ωστόσο υπάρχει συγκεκριμένη δέσμευση από την κήρυξη του κτιρίου ως διατηρητέου, με δύο κυβερνητικές αποφάσεις του ΥΧΟΠ/ΥΠΕΧΩΔΕ (Π.Δ. 27.7.1982 ΦΕΚ 410Δ/1982 και ΥΑ 1.4.1986 ΦΕΚ 408Δ/1986) βάσει της οποίας αγοράστηκε το ιστορικό κτίριο.

Το ψήφισμα έχει ως εξής:

«Σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά ζητά από τους εμπλεκόμενους κρατικούς φορείς όπως και την επενδύτρια εταιρεία να σεβαστούν την ιστορική μνήμη της πόλης του Πειραιά.

Ζητά τη διάσωση του ιστορικού κινηματογράφου «Χάι Λάιφ», ενός χώρου πολιτισμού που για έναν αιώνα σημάδεψε γενιές Πειραιωτών.

Είναι χρυσή ευκαιρία για όποιο σχήμα εγκατασταθεί, στο πολυώροφο διατηρητέο υψηλής αξίας αυτό κτίριο να δείξει στην πράξη ότι τιμά και σέβεται την πόλη, στην οποία σχεδιάζει να λειτουργήσει.

Για τους συμπολίτες μας έχει ιδιαίτερη σημασία και μόνο κέρδη θα υπάρξουν για όλους με τέτοια πράξη υψηλού συμβολισμού».

Οι Πειραιώτες το γνωρίζουν ως το κτίριο της τοπικής οργάνωσης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας από τη δεκαετία του 1980, με το ομώνυμο ουζερί και το μπαρ «Corfu» στην όψη της πλατείας.

Το μέγαρο κτίστηκε την περίοδο μεταξύ 1908 και 1912 και αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα από τα σημαντικά κτίρια εκλεκτικιστικής αρχιτεκτονικής της πόλης.

Το ισόγειό του κρύβει ένα αρχιτεκτονικό στολίδι. Είναι ένας χώρος σινεμά και συναυλιών του Μεσοπολέμου με αρ ντεκό διακόσμηση, θεωρεία και εξώστη.