Η Κίνα μποϊκοτάρει τα φετινά Όσκαρ!

Η Κίνα προχωρά σε μποϊκοτάζ των φετινών Όσκαρ για δύο λόγους...

Η Κίνα μποϊκοτάρει τα φετινά Όσκαρ!

Πριν από λίγες μέρες έσκασε το σκάνδαλο (ανεπίσημης, αλλά υπαρκτής) αντιπαράθεσης ανάμεσα σε ό,τι αφορά το «Nomadland» και τη διανομή του στην Κίνα. Κι αυτό γιατί η σκηνοθέτης του, Κλόι Ζάο, έκρινε σε δύο συνεντεύξεις της την γενέτειρα χώρα της. Κι η Κίνα δεν αντιδρά καλά στην ελευθερία του λόγου.

Σήμερα διαβάζουμε ότι τα πράγματα αγριεύουν. Η Κίνα προχωρά σε μποϊκοτάζ του θεσμού των Όσκαρ, δίνοντας γραμμή στα μέσα μαζικής ενημέρωσης να «υποβιβάσουν» την φετινή τελετή και να θάψουν την ειδησεογραφία της.

Η Κλόι Ζάο είναι το φαβορί

Φυσικά ένα μεγάλο μέρος της αντίδρασης της Κίνας είναι τα οσκαρικά προγνωστικά για την Κλόι Ζάο: το «Nomadland» κατεβαίνει με 6 υποψηφιότητες και θεωρείται φαβορί, τόσο για το Καλύτερης Ταινίας, αλλά και για το Όσκαρ Σκηνοθεσίας.

Όμως, ένα ακόμα γεγονός έφερε την Κινεζική Κυβέρνηση σε δύσκολη θέση.

Η υποψηφιότητα του «Do Not Split» στην κατηγορία των Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους

Το 35λεπτο ντοκιμαντέρ του Αντερς Χάμερ εξιστορεί την ένταση και τις συγκρούσεις στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ, κατά τη διάρκεια των πρόσφατων διαδηλώσεων των δημοκρατικών δυνάμεων εναντίον του καθεστώτος, τον Ιούνιο του 2020. Όλα ξεκίνησαν όταν η κυβέρνηση προχώρησε σε απαγόρευση της επετειακής αγρυπνίας για τη σφαγή στην Πλατεία Τιεν Αν Μεν, για πρώτη φορά σε 30 χρόνια. Μετέπειτα πέρασε Νομοθεσία Εθνικής Ασφάλειας που απαγόρευε τις διαδηλώσεις. Η σύγκρουση με τους ειρηνικούς διαδηλωτές και την αστυνομία ήταν πρωτοφανής. Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί τις εξελίξεις κι επίσης σχολιάζει την διάβρωση της ελευθερίας του λόγου και στα media.

Και τι ιδανικότερο από το να αποδείξει η Κίνα ότι ο Χάμερ έχει πέσει διάνα: να φιμώσει τα Κινεζικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, απαγορεύοντας αναφορές στα Όσκαρ και δίνοντας γραμμή να θαφτεί η φετινή τελετή απονομής…

Πηγή: flix.gr