Οι δυο Έλληνες υποψήφιοι στα Όσκαρ 2021

Ποιοι είναι οι Γιώργος Λαμπρινός και Φαίδων Παπαμιχαήλ που θέτουν υποψηφιότητα για τα φετινά βραβεία Όσκαρ.

Οι δυο Έλληνες υποψήφιοι στα Όσκαρ 2021

Ο Γιώργος Λαμπρινός είναι υποψήφιος στην κατηγορία Μοντάζ για την ταινία «The Father» του Φλόριαν Ζέλερ. Ο Λαμπρινός είναι γνωστός για το Βραβείο Σεζάρ που κέρδισε από τη Γαλλική Ακαδημία Κινηματογράφου για το «Μετά το Χωρισμό» του Ξαβιέ Λεγκράν το 2019 και το Βραβείο Ιρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για το «Xenia» του Πάνου Χ, Κούτρα.

Βραβεία Όσκαρ 2021: Δέκα υποψηφιότητες η ταινία Mank

Με το «The Father» έχει ήδη κερδίσει το βραβείο της Ενωσης Κριτικών του Λος Αντζελες και το Βραβείο για το Καλύτερο Μοντάζ στα British Independent Film Awards (ΒIFAs).

Ο Γιώργος Λαμπρινός είναι γιος του Φώτου Λαμπρινού, μόνιμος κάτοικος Παρισιού και έμπειρος μοντέρ. Η πρώτη του υποψηφιότητα για Σεζάρ ήρθε μετά από την πρώτη του ολοκληρωμένη δουλειά ως μοντέρ στο «Κεφάλαιο» του Κώστα Γαβρά, το «ταξίδι» του μέχρι το Χόλιγουντ με την υποψηφιότητα για Οσκαρ του μικρού μήκους φιλμ «Avant que de Tout Perdre», τη συμμετοχή του στο Φεστιβάλ Καννών και το βραβείο της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για το Μοντάζ του «Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα και τις δύο υπέροχες ταινίες της Ευαγγελίας Κρανιώτη, το «Erotica, Exotica, Etc.» και το «Obscuro Barroco»

Ο Φαίδων Παπαμιχαήλ είναι υποψήφιος στην κατηγορία Καλύτερη Φωτογραφία για την ταινία «Δίκη των 7 του Σικάγου» του Ααρον Σόρκιν.

Γιος του σκηνογράφου και καλλιτεχνικού διευθυντή Φαίδωνα Παπαμιχαήλ, ξαδέλφου, φίλου και συνεργάτη του Τζον Κασσαβέτη, ο Φαίδων Junior γεννήθηκε στην Αθήνα, μεγάλωσε στη Γερμανία, σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Μονάχου κι εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη για να δουλέψει ως φωτορεπόρτερ.

Το «κάλεσμα» του σινεμά και του Λος Αντζελες ήρθε με τη μορφή της συνεργασίας με τον Ρότζερ Κόρμαν, για τον οποίο δούλεψε ως διευθυντής φωτογραφίες σε επτά ταινίες μέσα σε δυο χρόνια! Από τότε μέχρι σήμερα έχει βάλει την υπογραφή του σε πάνω από 40 ταινίες, με εύρος από το «The Million Dollar Hotel» του Βιμ Βέντερς, μέχρι το «This Is 40» του Τζαντ Απατοου, διατηρώντας μόνιμες συνεργασίες με σκηνοθέτες σαν τον Τζέιμς Μάνγκολντ («Identity», «Walk the Line», «3:10 to Yuma», «Knight and Day»), τον Γκορ Βερμπίνσκι («Mousehunt», «The Weatherman»), τον Τζορτζ Κλούνεϊ («The Ides of March», «The Monuments Men») και, φυσικά, τον Αλεξάντερ Πέιν, με τον οποίο γνωρίστηκε στο UCLA το 1986 και συνεργάστηκε στο «Πλαγίως», τους «Απογόνους» στο «Nebraska» (όπου ήταν και υποψήφιος για Οσκαρ) και το «Downsizing».

Έχοντας παραλίγο χάσει μια υποψηφιότητα πέρσι με το «Ford vs. Ferrari» του Τζέιμς Μάνγκολντ, ο Φαίδων Παπαμιχαήλ μετράει φέτος τη δεύτερη υποψηφιότητα του για Οσκαρ για την εξαιρετική δουλειά του στη «Δίκη των 7 του Σικάγου» του Ααρον Σόρκιν.

Πηγή: flix.gr