33ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου: Δωρεάν στις οθόνες σας

Για πρώτη φορά στην ιστορία του, το 33ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου θα διεξαχθεί ψηφιακά φέτος, από τις 25 Νοεμβρίου μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου, στην πλατφόρμα Cinesquare.

33ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου: Δωρεάν στις οθόνες σας

Η πρόσβαση σε όλες τις προβολές θα είναι δωρεάν, ώστε το σινεφίλ κοινό όλης της Ελλάδας και όχι μόνο της Αθήνας, να απολαύσει πολύ και καλό σινεμά. Το αναλυτικό πρόγραμμα των προβολών που θα περιλαμβάνει, όπως κάθε χρόνο, διαγωνιστικό τμήμα και επιλεγμένα αφιερώματα, θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.

Δύο από τα φετινά αφιερώματα αφορούν αξιόλογες ελληνικές ταινίες που δεν έτυχαν της διανομής που άξιζαν, με τίτλο «Δεύτερη Ευκαιρία» κι ένα μικρό αφιέρωμα στο έργο του Τάκη Κανελλόπουλου.

Για το πρώτο, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, Νίνος Φένεκ Μικελίδης, σημειώνει πως «τις τελευταίες δεκαετίες, η διανομή της ελληνικής ταινίας γινόταν και δυστυχώς εξακολουθεί να γίνεται, εντελώς τυχαία και πρόχειρα. Πιεσμένοι ανάμεσα στα μεγάλα εμπορικά, εξ Αμερικής συνήθως, "προϊόντα", οι λιγοστοί διανομείς που αποφασίζουν να διανείμουν μια ελληνική ταινία στις αίθουσες αναγκάζονται να αναζητήσουν κάποια άδεια εβδομάδα είτε ανάμεσα στις άλλες, υποτιθέμενες, αν και όχι πάντα, πιο εμπορικές ταινίες, είτε προς το τέλος της σεζόν, όταν ο αριθμός των θεατών αρχίζει να μειώνεται.

»Κι αυτό πάντα σε εβδομάδες σκόρπιες, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα συνέχισης της συγκεκριμένης προβολής. Κατά διαστήματα, σύμβουλοι στο υπουργείο Πολιτισμού, μέλη των διοικητικών συμβουλίων στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και άλλοι ειδήμονες, πρότειναν, ή προσπάθησαν να προτείνουν, λύσεις που είτε δεν υλοποιήθηκαν είτε απέτυχαν, όπως η απόφαση του ΕΚΚ στη δεκαετία του ’80 να επιδοτήσει αίθουσες που θα πρόβαλλαν ορισμένο αριθμό ελληνικών ταινιών».

Σύμφωνα με τον κ. Μικελίδη, το συγκεκριμένο «αφιέρωμα σκοπό έχει να προβάλει ταινίες που, για τους πιο πάνω, αλλά και άλλους, πέρα από την αξία του έργου, λόγους, δεν είχαν τη διανομή που τους άξιζε. Διανομή που πρέπει όσο το δυνατό πιο σύντομα να συζητηθεί από τους αρμόδιους – σκηνοθέτες, παραγωγούς, σωματεία του κλάδου και το ίδιο το κράτος – για να υποστηριχτεί όπως της αξίζει η εγχώρια παραγωγή, όπως πράττουν και άλλα ευρωπαϊκά κράτη για τη δική τους παραγωγή."

Δεύτερη ευκαιρία

Θα προβληθούν οι παρακάτω ταινίες

- "ΑΡΚΑΔΙΑ ΧΑΙΡΕ" - Φίλιππος Κουτσαφτής (2015)
Μια περιπλάνηση στο παρελθόν και το παρόν της Αρκαδίας,
ενός τόπου γεμάτου μύθους και ιστορία.

- "ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ" - Μαργαρίτα Μαντά (2014)
Η ερωτική ιστορία του Κώστα και της 'Αννας, δυο μοναχικών ανθρώπων που ζουν στην Αθήνα, μια πόλη διψασμένη για αγάπη.

- "ΝΟΡΒΗΓΙΑ" - Γιάννης Βεσλεμές (2014)
Οι αναζητήσεις του φωτοφοβικού, δεινού χορευτή και πλάσματος της νύχτας, Ζανό, στη συναρπαστική αλλά και σκοτεινή Αθήνα του 1984.

- "ΡΙΣΑΛΤΟ" - Βασίλης Βαφέας (2016)
Η ιστορία του 'Αρη, ενός νεαρού σκηνοθέτη, που παλεύει να βρει την ισορροπία του ανάμεσα στα προσωπικά του όνειρα και την πίεση της οικογένειας
και της κοινωνικής συγκυρίας.

- "DO IT YOURSELF" - Δημήτρης Τσιλιφώνης (2017)
Η περιπέτεια ενός μικροαπατεώνα που συμφωνεί να πρωταγωνιστήσει
σε ένα βίντεο, με σκοπό την αποκατάσταση της δημόσιας εικόνας
ενός παράνομου επιχειρηματία.

- "FORGET ME NOT" - Γιάννης Φάγκρας (2014)
Ένα road movie στη θάλασσα και μια ερωτική περιπέτεια.
Η ιστορία δύο εραστών στην άκρη του κόσμου. Γυρισμένη στον Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό, στη θάλασσα Μπέρινγκ, στην Αλάσκα και στη Νέα Ορλεάνη.

- "LINES" - Βασίλης Μαζωμένος (2016)
Μια ταινία για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και τα αποτελέσματά της
στην κοινωνία, μέσα από τις ιστορίες 7 διαφορετικών ανθρώπων, εμπνευσμένες
από τις περίπου 4.000 αυτοκτονίες την εποχή της κρίσης.

- "SMAC" - Ηλίας Δημητρίου (2015)
Η ιστορία μιας γυναίκας, της Ελένης, που προσπαθεί να βάλει ξανά τη ζωή της σε τάξη, μετά το σοκ της είδησης ότι πάσχει από καρκίνο.

To festival μπορείτε να το παρακολουθήσετε ΕΔΩ

Πηγή: efsyn.gr