Τα «Μήλα» του Χρήστου Νίκου η ταινία που στέλνει η Ελλάδα στα Όσκαρ του 2021 (vid)

H ταινία «Μήλα» του Χρήστου Νίκου θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στις διαδικασίες της 93ης διοργάνωσης των Όσκαρ, διεκδικώντας το βραβείο Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας Μεγάλου Μήκους.

Τα «Μήλα» του Χρήστου Νίκου η ταινία που στέλνει η Ελλάδα στα Όσκαρ του 2021 (vid)

Τα «Μήλα» του Χρήστου Νίκου με πρωταγωνιστή τον Άρη Σερβετάλη, θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στις διαδικασίες της 93ης διοργάνωσης των Όσκαρ, για τη διεκδίκηση του Βραβείου Διεθνούς Ταινίας Μεγάλου Μήκους (πρώην Βραβείο Ξενόγλωσσης Ταινίας).

Αυτό αποφάσισε η ειδική επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού που ανάμεσα στις υποψήφιες ταινίες, διάλεξε το ντεμπούτο του Χρήστου Νίκου που συνεχίζει εντυπωσιακά την καριέρα του στο διεθνές προσκήνιο, μετά την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ της Βενετίας στο τμήμα Ορίζοντες, τη συμμετοχή του στα Φεστιβάλ του Τορόντο, του Τελιουράιντ, του Σικάγου (όπου και απέσπασε το Βραβείο Σεναρίου για τον Χρήστο Νίκου και το Σταύρο Ράπτη), τη διανομή της σε πάνω από 30 χώρες σε όλον τον κόσμο και τη σφραγίδα που έβαλε η εταιρία της Κέιτ Μπλάνσετ στην παραγωγή της ταινίας, με την ίδια να διατελεί χρέη executive producer.

Τα τελευταία χρόνια, η μοναδική ελληνική ταινία που κατάφερε να περάσει στην τελική πεντάδα του Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας ήταν ο «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου το 2010, ενώ από τότε και μέχρι σήμερα οι επίσημες συμμετοχές της Ελλάδας ήταν το «Attenberg» της Αθηνάς Τσαγγάρη το 2011, ο «Άδικος Κόσμος» του Φίλιππου Τσίτου το 2012, το «Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού» του Έκτορα Λυγίζου το 2013, η «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη το 2014, το «Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα το 2015, το «Chevalier» της Αθηνάς Τσαγγάρη το 2016, το «Amerika Square» του Γιάννη Σακαρίδη το 2017, η «Πολυξένη» της Δώρας Μασκλαβάνου το 2018 και το «Όταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες» της Μαριάννας Οικονόμου το 2019.

Διαβάστε εδώ αυτούσια την ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού:

Σε εφαρμογή του άρθρου 35 του Ν. 3905/2010 και της υπ' αριθμ. ΥΠΠΟΤ/ΔΟΕΠΥ/ΤΟΠΥΝΣ/53689/01.06.2012 Υπουργικής Απόφασης, συνήλθε την Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2020, μέσω τηλεδιάσκεψης, η Επιτροπή, η οποία συγκροτήθηκε με την αριθμ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΣΠ/ΔΠΤΚ/ΤΚΟΜ/426664/11229/2777/743/7-8-2020 για την επιλογή του κινηματογραφικού έργου, που θα συμμετάσχει στις διαδικασίες της 93ης διοργάνωσης των OSCAR, διεκδικώντας το Βραβείο OSCAR Διεθνούς Ταινίας Μεγάλου Μήκους.

Μετά από διεξοδική συζήτηση, η Επιτροπή επέλεξε κατά πλειοψηφία την ταινία μυθοπλασίας Μήλα του σκηνοθέτη Χρήστου Νίκου: Η συγκεκριμένη ταινία επελέγη για την καλή φωτογραφία, την οικουμενικότητα και την επικαιρότητα του θέματος που τη διακρίνει.

Το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού θα μεριμνήσει για την έγκαιρη ολοκλήρωση των διαδικασιών εκπροσώπησης της Ελλάδας στην 93η διοργάνωση των Βραβείων OSCAR, σύμφωνα με τους κανονισμούς της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Πηγή: flix.gr