#BoycottMulan - Η Disney στο «στόχαστρο» για τις ευχαριστίες της στην περιοχή Ζινζιάνγκ της Κίνας

Η Disney δέχεται αυστηρή κριτική για τις ευχαριστίες που κάνει στους τίτλους τέλους της πολυαναμενόμενης ταινίας «Μουλάν»

#BoycottMulan - Η Disney στο «στόχαστρο» για τις ευχαριστίες της στην περιοχή Ζινζιάνγκ της Κίνας

Η πολυαναμενόμενη νέα ταινία της Disney «Μουλάν», πριν καν ακόμα κυκλοφορήσει στις αίθουσες, έχει βρεθεί στο επίκεντρο αρκετών επικρίσεων. Από τη μία οι δηλώσεις της πρωταγωνίστριας Γιφέι Λιου, η οποία στήριζε τις πράξεις της αστυνομίας του Χονγκ Κονγκ εναντίον των διαδηλωτών πριν έναν χρόνο, γράφοντας «στηρίζω την αστυνομία του Χονγκ Κονγκ. Μπορείτε όλοι να στραφείτε εναντίον μου. Τι ντροπή για το Χονγκ Κονγκ», και από την άλλη η αυστηρή κριτική για την κυκλοφορία της ταινίας στην διαδικτυακή πλατφόρμα Disney+ κι όχι στις κινηματογραφικές αίθουσες αρκετών χωρών, με αποτέλεσμα αρκετοί να ζητούν το μποϊκοτάρισμά της.

Και τα πράγματα, από ό,τι φαίνεται, πάνε από το κακό στο χειρότερο. Με την κυκλοφορία της ταινίας στο Disney+, αρκετοί ήταν εκείνοι που πρόσεξαν στους τίτλους τέλους την Disney να ευχαριστεί οχτώ κυβερνητικά ονόματα της περιοχής συμπεριλαμβανομένου του γραφείου δημόσιας ασφάλειας στην πόλη Τουρπάν. Τι σημαίνει όμως αυτό και γιατί προκάλεσε τόσες αντιδράσεις;

Στη συγκεκριμένη περιοχή της Κίνας, στα οποία γυρίστηκε η ταινία, σύμφωνα με δημοσιεύματα, λειτουργούν πάνω από 12 στρατόπεδα «επανεκπαίδευσης» στα οποία το Πεκίνο κατηγορείται πως κρατά φυλακισμένους πάνω από ένα εκατομμύριο Μουσουλμάνους και αποτελεί τον τόπο της φερόμενης γενοκτονίας εναντίον Μουσουλμάνων Ουιγούρων. Επίσης η Disney ευχαρίστησε και την «Επιτροπή Περιφερειακής Αυτονομίας των Ουιγούρων της Ζινζιάνγκ», το γραφείο προπαγάνδας και ένα γραφείο δημόσιας ασφάλειας της Ζινζιάνγκ, το οποίο θεωρείται ένα από τα μέρη με τις χειρότερες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σήμερα.

Η Disney δεν έχει απαντήσει ακόμα σε όλο αυτό μιας και το στούντιο συνηθίζει να αποστασιοποιείται από κάθε είδους πολιτική διαμάχη. Όμως αυτό δεν σταμάτησε πολλούς να αναζωπυρώνουν τις κινήσεις για το μποϊκοτάρισμα της «Μουλάν», λίγο πριν βγει στις αίθουσες - τόσο στην Κίνα στις 11 Σεπτεμβρίου όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.

Η ταινία «Μουλάν» κυκλοφορεί στην Ελλάδα αυτή την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου.

Πηγή: flix.gr