Εντιμότητα και ψυχραιμία

Δεν είναι εύκολα τα ακραία μέτρα για τον κορονοϊό. Μπορεί και να είναι λάθος, αλλά και να προκαλούν αναστάτωση. Είναι ένα ρίσκο που όμως το παίρνεις, απέναντι στην κουτοπονηριά του Έλληνα.

Εντιμότητα και ψυχραιμία

Η Ελλάδα δεν ήταν έτοιμη στη σύγχρονη ιστορία της να αποδεχτεί και να αντιμετωπίσει διάφορα μέτρα που είχαν ληφθεί κατά καιρούς. Τα προσπερνούσε ή τα «ξεγελούσε». Την έχει ο Έλληνας την «κουτο»πονηριά. Ή τη μαεστρία να ξεγλιστράει.

Εδώ πρόκειται για πολύ ακραία μέτρα. Ίσως τέτοια που δεν έχουν πάρει ακόμη χώρες με μεγαλύτερα προβλήματα έως τώρα με την πανδημία. Είναι βέβαιο ότι τα μέτρα είναι ακραία. Προκαλούν ήδη αναστάτωση και συγχύσεις, ειδικά με τους ελέγχους και με τους τρόπους που μπορεί κάποιος να κυκλοφορεί χωρίς κανέναν κίνδυνο να κάνει παραβάσεις. Ίσως είναι λάθος μέτρα. Ίσως όμως και όχι.

Είναι ένα ρίσκο που αξίζει να το πάρουμε όλοι μας. Δεν είναι πολιτικό το θέμα σε καμία περίπτωση. Αυτό που απαιτείται από εκείνους που έλαβαν το συγκεκριμένο μέτρο είναι να μπορούν να το εφαρμόζουν δίχως ακρότητες. Είναι που είναι ακραίο. Έχει γίνει για συγκεκριμένο και πολύ σοβαρό λόγο, αποτελεί όντως ένα κυβερνητικό ρίσκο, αλλά ακόμη και υπερβολικό να είναι ή να αποδειχτεί, θα το δείξει ο χρόνος.

Δεν χρειάζονται εντάσεις ούτε από τους αρμόδιους ούτε από το κοινό. Απαιτείται γενική ψυχραιμία και μια προσαρμογή σε μάχη με κοινό εχθρό. Είναι δεδομένο. Μπορεί να φέρνει και πανικό, αλλά μεγαλύτερο από τον κορονοϊό όχι. Από πλευράς όλων χρειάζεται εντιμότητα. Κυρίως από τον λαό. Ας είμαστε όσο πιο έντιμοι γίνεται, ας μην κοιτάξουμε πώς να κοροϊδέψουμε κανέναν. Διότι εάν το κάνουμε, στον καθρέφτη θα πρέπει να κοιτάξουμε.

Η σημαντικότερη λέξη που ειπώθηκε από τους υπουργούς στην παρουσίαση του μέτρου ήταν αυτή ακριβώς. Η εντιμότητα. Είναι από κει και πέρα ένα μεγάλο τεστ και για το ίδιο το κράτος σχετικά με τη δυνατότητά του και τις υποδομές του να υποστηρίξει ένα τέτοιο μέτρο. Αλλά εδώ που τα λέμε, καλύτερα να καταρρεύσει αυτό το σύστημα παρά το σύστημα της υγείας αργότερα, όπως έχει συμβεί σε άλλα κράτη.

Δεν χρειάζονται εντάσεις. Όσοι προκάλεσαν αυτό το ακραίο και υπερβολικό μέτρο είναι οι κουτοπόνηροι που έτρεχαν για βόλτες τις προηγούμενες μέρες. Αυτοί θα συνεχίσουν να προσπαθούν να το παρακάμψουν και τώρα. Ίσως τα πρόστιμα θα έπρεπε να είχαν πληρωθεί από εκείνους νωρίτερα. Κι αυτό είναι μια ευθύνη του κράτους που δεν την πήρε έναντι της πλειονότητας.

Όμως λάθη σε αυτή την κρίσιμη περίοδο θα γίνουν. Ας μην είναι λάθη που έγιναν αλλού και έχουν προκαλέσει τον όλεθρο. Ας είναι λάθη που απλώς θα προκαλέσουν μεγάλη ταλαιπωρία μέχρι να φύγει από τη ζωή μας αυτό το κακό και οι τεράστιες συνέπειές του.