Ο ζωγράφος Γιάννης Ξανθούλης: «Το δις εξαμαρτείν ουκ…»
Την Τετάρτη 5/2 πραγματοποιούνται τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του Γιάννη Ξανθούλη στην Gallery Genesis.
Τον Γιάννη Ξανθούλη γνωρίζουμε όλοι ως συγγραφέα. Ήρθε η στιγμή (απόψε 6/2 τα εγκαίνια) να ανακαλύψουμε και μια άλλη πλευρά του ταλέντου του: την εικαστική. Δικές του ζωγραφιές «στολίζουν» τα τελευταία χρόνια, τα εξώφυλλα των βιβλίων του. Έργα του, από τα τρία τελευταία χρόνια, θα παρουσιαστούν στην έκθεση που έχει τον τίτλο «Το δις εξαμαρτείν ουκ…»
«Σκεφτόμουν να την ονομάσω “Τραβάτε με κι ας κλαίω” αλλά μου φάνηκε υπερβολικά ναρκισσευόμενος τίτλος κι έτσι κατέληξα στο “ΟΥΚ”. Το “ουκ” είναι μεν κλασσικά υπονομευτικό αλλά ποτέ δεν πλάσαρα τον εαυτόν μου ιδιαίτερα αμπαλαρισμένο με τη σοφία και τα εκλεκτά παράγωγά της» αναφέρει ο Ξανθούλης.
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
Όσον αφορά το μπόλιασμά του με τη ζωγραφική…
«…Στη Λεωφόρο της Δύσεως εκτός από την επική σκιά της Γκλόρια Σβάνσον κυκλοφορούν και κάποιες εμμονές. Μερικές από αυτές είναι σκέτη καταστροφή ενώ άλλες, πέρα από τη δεδομένη καταστροφική τους έπαρση, έχουν και θεραπευτικό χαρακτήρα.
Με τις τελευταίες σαν ακλόνητο άλλοθι μπήκα στο λούκι της ζωγραφικής, ζωγραφικής με τον δικό μου τρόπο και σε συγκεκριμένα μεγέθη έργων για να χωρούν και να βολεύονται στο χώρο του γραφείου μου. Έτσι περιτριγυρισμένος από μολύβια, στυλό και χρώματα άλλοτε γράφω κι άλλοτε ζωγραφίζω.
Οι ιδέες έρχονται από μικροπράγματα συνήθως, που σιγά σιγά παίρνουν διαστάσεις παραμυθιού και μιας αμφιθυμίας, που την χαρακτηρίζω σαν ύποπτη ενηλικίωση ενός αενάως ανήλικου. Καταθέτω λοιπόν παρορμητικά τις γραμμές, τα σχέδια, τις μπογιές κι όλα τα σχετικά σαν μέρος μιας αυτοσχέδιας κούρας, που, αν μη τι άλλο, στο τέλος μου αφήνει την ικανοποίηση μιας πολύ προσωπικής μοναχικής τελετής χωρίς άλλους καλεσμένους. Κι όμως, μέσα σε τρία χρόνια από την προηγούμενη “ανεπανόρθωτη” έκθεση των ζωγραφιών μου, μαζεύτηκε αρκετό τελετουργικό υλικό.
Καλλιτεχνική Διεύθυνση – Επιμέλεια έκθεσης: Γιώργος Τζάνερης
Γιάννης Ξανθούλης
Γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη το 1947 από γονείς πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη. Σπούδασε δημοσιογραφία, σχέδιο και ενδυματολογία θεάτρου. Από το 1969 εργάζεται ως δημοσιογράφος και χρονογράφος σε εφημερίδες, περιοδικά και ραδιόφωνο. Το πρώτο του μυθιστόρημα, Μεγάλος Θανατικός, κυκλοφόρησε το 1981 και το 1982 ξεκίνησε να γράφει τα «Σαββατιάτικα» στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία. Έγραψε αρκετά σατιρικά κείμενα και θεατρικά έργα από τα οποία τα περισσότερα παρουσιάστηκαν στο ελληνικό θέατρο. Ακόμη ασχολήθηκε και με το παιδικό θέατρο, καθώς επίσης έγραψε και εικονογράφησε παιδικά βιβλία. Βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων και της ΕΣΗΕΑ.
Ημερομηνία: 6 Φεβρουαρίου 2020
Ώρα: 20.00
Είσοδος ελεύθερη
Στην Gallery Genesis (Χάρητος 35, Αθήνα)
Πηγή: kalogrezart.gr