Η Χίος τίμησε την ποδοσφαιρική της ιστορία (pic)

Ο Κόσμος της Χίου τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση και είχε την ευκαιρία να θυμηθεί ή να μάθει λεπτομέρειες από την μεγάλη επιτυχία του Α.Π.Ο Χίος το 1979.

 

Η Χίος τίμησε την ποδοσφαιρική της ιστορία (pic)

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Χίου, ο Σύνδεσμος Παλαιμάχων Χίου – Βροντάδου και το ΝΠΔΔ του Δήμου Χίου τίμησαν τον Α.Π.Ο Χίος, για τα σαράντα χρόνια από την κατάκτηση του κυπέλλου ερασιτεχνών Ελλάδος 1979. Παράλληλα, στα πρόσωπα των Παναγιώτη Κελεσίδη και Ανδρέα Μπονόβα τίμησαν ένα σημαντικό κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας του Ολυμπιακού και του Ελληνικού ποδοσφαίρου.


Ο Παναγιώτης Κελεσίδης θυμήθηκε τα δύσκολα παιδικά του χρόνια, που δούλευε σε
χωράφια και έκανε τα πρώτα ποδοσφαιρικά του βήματα ως τερματοφύλακας μπλοκάροντας … καρπούζια. Δουλεύοντας σε οπωροπωλεία για να συνεισφέρει στα οικονομικά της οικογένειας, παίρνοντας πέντε δραχμές την εβδομάδα.

Η συγκίνηση του ήταν εμφανής όταν έκανε αναφορά στην αγαπημένη μητέρα του και στο διάλογο που είχαν όταν της ανακοίνωσε την μεταγραφή του στο Ολυμπιακό «με ρώτησε που πας γιε μου;… και της απάντησα: μάνα θα σε κάνω περήφανη πηγαίνοντας στη μεγαλύτερη ομάδα της Ελλάδας».

Ο «Γκόρντον Μπανκς της Ελλάδας» θυμήθηκε πολλές ιστορίες αγωνιζόμενος με τη φανέλα του Ολυμπιακού και πως στα 29 του χρόνια αναγκάστηκε να σταματήσει το ποδόσφαιρο μετά από έναν σοβαρό τραυματισμό. Προέτρεψε τους «συναδέλφους» του λέγοντας: «Παλαίμαχοι είμαστε όλοι είτε αγωνίζεσαι στον Ολυμπιακό είτε στον Α.Π.Ο Χίος. Σας εύχομαι να βρισκόσαστε πιο συχνά και να εισπράττετε την αγάπη του κόσμου πλουσιοπάροχα.

Αυτό για μένα ήταν το κίνητρο να γράψω το βιβλίο μου (το Λιοντάρι του Θρύλου) και γυρνώντας την Ελλάδα συγκινούμε όταν βλέπω τον κόσμο να μου δίνει απλόχερα την αγάπη του. Ευχαριστώ τους διοργανωτές για την άψογη εκδήλωση και εύχομαι σε όλους να είστε πάμπλουτοι στην υγεία και πάμφτωχοι στον πόνο».


Ο Ανδρέας Μπονόβας από την πλευρά του θυμήθηκε πως για χάρη της γιαγιάς του κυνηγούσε να πιάσει τον ατίθασο κόκορα, κάτι που κατάφερνε αρκετές φορές. Στα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στον ΠΑΣ Γιάννινα, μην έχοντας μεταφορικό μέσο αναγκάζονταν να πηγαινοέρχεται στο χωριό του, την Ασφάκα, τρέχοντας μια απόσταση 15 χιλιομέτρων.

«Θυμάμαι κάποτε με ρώτησε ένας προπονητής.. Ανδρέα δεν θα κάνεις ζέσταμα; και του απάντησα κόουτς είμαι πανέτοιμος ήρθα τρέχοντας από το χωριό. Χαίρομαι πολύ, όπως και ο φίλος μου ο Παναγιώτης που ήρθαμε σε ένα πανέμορφο νησί με φιλόξενους ανθρώπους και σας εύχομαι αυτή η εκδήλωση να έχει και συνέχεια».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι αρχές του Νησιού με προεξέχοντες τον Αντιπεριφερειάρχη Χίου Σταμάτη Κάρμαντζη και τον Δήμαρχο Χίου Εμμανουήλ Βουρνού. Ο Δήμαρχος Χίου τίμησε τον Παναγιώτη Κελεσίδη για την προσφορά του στο Ελληνικό ποδόσφαιρο και δήλωσε χαρακτηριστικά: «Νιώθω χαρούμενος που βρίσκομαι ανάμεσα στους παλαιμάχους του Α.Π.Ο Χίος και τον Παναγιώτη Κελεσίδη. Η επιτυχία της ομάδας μας ήταν σπουδαία και ελπίζω να υπάρξει και συνέχεια. Προσωπικά λόγω ηλικίας έζησα τον… απόηχο του Α.Π.Ο. Χίος, ακούγοντας τόσες ιστορίες από την σπουδαία εκείνη ιστορία».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης τιμήθηκαν ένας προς ένας οι τροπαιούχοι ποδοσφαιριστές, που συμμετείχαν στον τελικό του κυπέλλου του 1979 (νικώντας στα πέναλτι τον Πανδραμαϊκό με 11-10), καθώς και η σύζυγος του αείμνηστου προέδρου της ομάδος Ισίδωρου Δαμαλά. Σημαντική στιγμή στην εκδήλωση ήταν η τηλεφωνική παρέμβαση του Αντώνη Κασδοβασίλη από την Δράμα, που άνοιξε ευχάριστο διάλογο με τους παρευρισκόμενους «αντιπάλους».

Όλοι κατενθουσιασμένοι έδωσαν ραντεβού το απόγευμα του Σαββάτου στο Δημοτικό Στάδιο Χίου, όπου αγωνίστηκαν σε φιλικό παιχνίδι μνήμης και τιμής. Αρκετοί συγκινήθηκαν, γιατί μετά από σαράντα χρόνια είχαν και πάλι την ευκαιρία να πάρουν τη «μυρωδιά» των αποδυτηρίων και να ξαναφορέσουν ποδοσφαιρικά παπούτσια... Να ξαναγίνουν παιδιά!!!

Πριν το φιλικό παιχνίδι τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του πρόσφατα εκλιπόντος, Ιωάννη Σιδεριδάκη, του επονομαζόμενου και «Πατριάρχη» του Χιώτικου ποδοσφαίρου.

Ο Πρόεδρος της Ε.Π.Σ. Χίου, Κ. Νικολαϊδης βράβευσε τον Π. Κελεσίδη, ενώ ο Δήμαρχος Χίου τον αρχηγό της ομάδας Σταύρο Γάγκα.

Όλες οι εκδηλώσεις είχαν φιλανθρωπικό χαρακτήρα, καθώς με εθελοντική προσφορά βοηθήθηκε η οικογένεια του Σωτήρη, μαθητή του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Χίου, ενός παιδιού με πολλά και σημαντικά προβλήματα υγείας.

• Ο Σύνδεσμος Παλαιμάχων Χίου Βροντάδου τίμησε με πλακέτα την ΕΡΑ Σπορ για την προσφορά της στον ελληνικό αθλητισμό και τα 26α γενέθλια της.