Τιμολέων Διαμαντής: Ο διαφορετικός νικητής του MasterChef μιλάει στο fosonline!

Το fosonline.gr και ο Γιάννης Ιωαννίδης, βρέθηκαν στο Βόλο, όπου συνάντησαν τον περσινό νικητή του MasterChef, Τιμολέοντα Διαμαντή. 

Τιμολέων Διαμαντής: Ο διαφορετικός νικητής του MasterChef μιλάει στο fosonline!

Μόλις 9 μήνες πέρασαν από τη στιγμή που έκλεινε την πόρτα του MasterChef, όντας νικητής. Ένας άνθρωπος που εκτός από έναν διαγωνισμό κατάφερε να κερδίσει την αγάπη του κόσμου.

Ο Τιμολέων Διαμαντής μίλησε αποκλειστικά στο Fosonline.gr και είχε πολλά να πει! Η κουζίνα του MasterChef μέσα από τα μάτια του νικητή, το ποδόσφαιρο, τα ταξίδια του και οι μελλοντικοί του στόχοι, σε μία μεγάλη συνέντευξη.

Για τα παιδικά σου χρόνια;

Τα παιδικά μου χρόνια. Να σου πω ότι δεν έτρωγα τίποτα. Δεν ήθελα σάλτσες δεν ήθελα ακραία φαγητά. Ήμουν λίγο ιδιότροπος με το φαγητό. Έπαιζα μπάλα όπως όλα τα μικρά αγόρια που θέλουν να γίνουν ποδοσφαιριστές όταν μεγαλώσουν. Ένα νορμάλ παιδί. Μέτριος προς καλός μαθητής και έκανα τα πράγματα όπως έπρεπε να τα κάνω στην κατάλληλη στιγμή δηλαδή μεγάλωσα όπως έπρεπε να μεγαλώσω. Δεν στερήθηκα τίποτα. Μεγάλωσα και σε μία πόλη που ήταν εφικτό να γίνει αυτό οπότε ήμουνα καλά.

Ποδόσφαιρο που είχες παίξει;

Νίκη Βόλου στη δεύτερη ομάδα στο ερασιτεχνικό. Μόνο πουθενά αλλού από μικρό παιδί. Μεγάλωσα δίπλα στο γήπεδο οπότε θα ήταν ιεροσυλία να είμαι απ την αντίθετη πλευρά.

Μπορείς να συγκρίνεις το γήπεδο με μία κουζίνα;

Κοίταξε να δεις στην κουζίνα δεν μπορείς να ξεφύγεις και πολύ ενώ μέσα στο γήπεδο μπορείς. Γιατί το πολύ πολύ ο προπονητής να σε κάνει αλλαγή από κει κάνεις και τα δικά σου. Στην κουζίνα δεν μπορείς να κάνεις τα δικά σου, πρέπει να τον ακούς. Άμα κάνεις τα δικά σου φεύγεις εκείνη την ώρα και χάνεις την δουλειά σου.

Είχες από μικρός το θέμα με την καθαριότητα;

Είμαι ψυχαναγκαστικός πολύ. Έχω την τρέλα να τα βάζω όλα με την σειρά. Δηλαδή το κινητό πάνω στο πορτοφόλι το τηλεκοντρόλ από δίπλα. Αλλά πάντα ήμουνα. Έμαθα να είμαι έτσι. Εντάξει το πάρα τράβηξα λίγο στην τηλεόραση, το πάρα έκανε λίγο κι ο κόσμος, γιατί η αναπαραγωγή το κάνει λίγο αυτό.
Αλλά εντάξει είχε πολύ πλάκα μ αρέσουν αυτά τα χιουμοριστικά. Έχουν πολύ πλάκα να σε αναπαράγουν τέτοια site είναι πολύ ωραίο. Δεν είναι παρεξηγήσιμο εννοείται καθόλου.

Τι ομάδα είσαι;

Παναθηναϊκός από μικρό παιδί. Είμαι φίλαθλος όμως. Πάντα παρακολουθώ όλες τις ομάδες. Εννοείται πως συζητάω, δεν έχω παρωπίδες απλά όπως μεγαλώνεις έτσι συνεχίζεις. Αλλάζεις ομάδα; Δεν αλλάζεις. Δεν γίνεται. Γυναίκα και αυτοκίνητο μπορεί να αλλάξεις ομάδα όμως ποτέ!

Αυτή τη στιγμή έχεις κάποια σχέση στη ζωή σου;

Όχι όχι όχι. Μόλις κλείσω τα 30 και μετά θα πω ότι μπαίνω στην 5ετια. Αλλά όχι ελεύθερος είμαι γιατί είναι από επιλογή μου αυτό και γιατί έχω το μυαλό μου αλλού τώρα. Δεν μπορώ να αφοσιωθώ σε μια σχέση δεν μπορώ δεν θέλω. Κάτι άλλο εφήμερο μπορεί να υπάρχει αλλά να κάνω σχέση δεν υπάρχει περίπτωση με τίποτα τώρα. Θέλω πρώτα να κάνω κάτι επαγγελματικά και μετά να έχω ένα στήριγμα. Τώρα όχι.


Το μικρόβιο της μαγειρικής από πού το κόλλησες;

Τυχαία ήρθε όλο αυτό δεν κόλλησα από κάποιον το μικρόβιο. Άντε μπορείς να πεις λίγο η γιαγιά μου το ήθελε από παλιά αλλά δεν έδινα σημασία. Δεν με ένοιαζε καν, δεν περνούσε καν ούτε απ το πίσω μέρος του μυαλού μου. Έβλεπα την μάνα μου να μαγειρεύει αλλά έγινε όλο τυχαία. Δεν πουλάω το παραμύθι ότι μεγάλωσα από μικρός και θυμάμαι τον εαυτό μου να μαγειρεύω καμία σχέση. Εγώ έγινα τυχαία μάγειρας. Τίποτα δεν γίνεται τυχαία αλλά δεν μπορώ να στο θέσω αλλιώς δηλαδή οδηγήθηκα προς τα εκεί κατά έναν περίεργο τρόπο δεν ήταν δεδομένο όλο αυτό.

Πότε ξεκίνησες να μαγειρεύεις;

Ξεκίνησα να μαγειρεύω από το καλοκαίρι του 2011 σιγά σιγά. Μεγάλος δηλαδή στα 22 μου. Τότε δηλαδή το καλοκαίρι του 11 έτσι δειλά δειλά και στην σχολή πήγα τον Οκτώβριο του 2011.

Τι σημαίνει η μαγειρική για σένα;

Η μαγειρική είναι ένα εισιτήριο στο να ταξιδεύω. Εγώ μαγειρεύω για να ταξιδεύω. Δεν ταξιδεύω για να μαγειρεύω. Έχει μεγάλη διαφορά αυτό πως το λέω αν το βάλεις στο μυαλό σου. Θέλω να μαγειρεύω για να μπορώ να ταξιδεύω. Είναι ένα εισιτήριο για όλο τον κόσμο. Γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος. Τουλάχιστον η νέα φουρνιά πρέπει να γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι. Είναι πολύ σημαντικό να μπορείς να καταλάβεις τις υπόλοιπες τέχνες. Εντάξει η μαγειρική είναι τέχνη αλλά περισσότερο επάγγελμα , μπορείς μέσα από την μαγειρική να καταλάβεις έναν πίνακα ζωγραφικής. Μπορείς να καταλάβεις ένα μνημείο. Μπορείς να καταλάβεις πολλά γιατί μπαίνει στη φιλοσοφία της δημιουργικότητας και ότι μένει το έργο σου ότι είναι άποψη. Είναι ένα γλυκό ναρκωτικό αν μπορούμε να το γράψουμε έτσι. Είναι ένας εθισμός. Εθίζεσαι πολύ αλλά πρέπει να κρατήσεις και ένα μέτρο σε αυτό γιατί ξεφεύγεις. Μπορεί να ξεφύγεις και υπάρχουν πολλά ωραία πράγματα στη ζωή να κάνεις.
Να αφοσιωθείς μόνο σε αυτό 100% και να χάσεις όλη σου την ζωή. Έχουμε δει μαγείρους που φτάσανε 50-55 χρονών και δεν έχουν ούτε έναν φίλο. Κάποιος θα χρειαστεί να το κάνει αυτό για να βρει νέες τεχνικές νέα πράγματα αλλά δεν γίνεται να το κάνουμε όλοι. Πρέπει να ξέρεις που μπορείς να φτάσεις τι μπορείς να κάνεις και να τα κάνεις όλα με ένα μέτρο.

Είχες ασχοληθεί με κάτι άλλο επαγγελματικά;

Ναι από τα 13 μέχρι τα 21 ήμουν βαφέας αυτοκινήτων. Καμία σχέση. Έχει μία σχετικότητα το επάγγελμα γιατί για να βγάλεις ένα χρώμα κάνεις συνταγές. Είναι συνταγή τι βάζεις και γραμμάρια. Είναι μια συνταγή ότι χρειάζεται να κάνεις έναν συνδυασμό υλικών για να έχεις ένα τελικό αποτέλεσμα.

Τι σε έκανε να κυνηγήσεις το όνειρό σου;

Δεν το είχα όνειρο στόχος ήταν. Κοίταξε να δεις επειδή ξεκίνησα από την πρώτη μου πρακτική και είχε βραβείο στον καλύτερο μαθητή της χρονιάς και το κατέκτησα, μόλις είδα βραβείο είπα ωχ! Από μικρός μου άρεσαν τα μετάλλια και τα κύπελλα με τη μπάλα και μόλις πήγα στην πρώτη πρακτική μου είχε αυτό. Ο τίτλος «καλύτερος μαθητής της χρονιάς» και το κατέκτησα. Μετά ήμουν ο καλύτερος μαθητής στην σχολή μου για τα επόμενα δύο χρόνια. Οπότε έχει μπει ένα μικρόβιο μέσα μου με τους διαγωνισμούς αλλά ξέρω που μπορώ να φτάσω. Όχι με όλους τους διαγωνισμούς του κόσμου. Και επειδή πίστευα ότι στο Masterchef μπορώ έτσι και το κυνήγησα. Και το κυνήγησα δεν πήγα στην τύχη.

Πόσες ώρες αφιερώνεις καθημερινά στην μαγειρική;

Τώρα που κέρδισα και μετά μπορώ να σου πω και καθόλου αυτή την στιγμή. Εννοώ πρακτικά δεν αφιερώνω μαγειρεύω πολύ λίγο. Κάνω κάποιες δοκιμές όποτε θέλω αλλά αφιερώνω πολύ χρόνο στο γύρω γύρω απ’ αυτό το κομμάτι ψάχνοντας, ερευνώντας. Πλέον δεν διαβάζω τόσο πολύ. Διαβάζω αλλά όχι υπερβολικά, γενικά ψάχνω λίγο και το υπόλοιπο κομμάτι να δω πως λειτουργεί και το υπόλοιπο γιατί στη δουλεία θα ξαναμπώ αργά ή γρήγορα αν και έχω αργήσει λίγο θα ξαναμπώ και πολύ απ’ το υπόλοιπο κομμάτι δεν το βρίσκεις συνέχεια οπότε τώρα που είχα τον χρόνο και την ευχέρεια βλέπω λίγο σφαιρικά το όλο κομμάτι.

Για το κανάλι που έχεις ανοίξει στο Youtube;

Είναι αυτό που με έφερε να κάνω στη ζωή μου το YouTube. Το κάναμε πειραματικά. Εγώ δεν ήθελα να το κάνω απλά με ξεμυάλισαν λίγο, το έκανα, μου άρεσε. Εντάξει δεν ήτανε πολύ καλοστημένο με την άποψη ότι ήμουνα μόνος μου δεν είχα βοηθούς δεν είχα τίποτα. Ήταν εξαιρετική δουλειά από τις κάμερες και από τον ήχο αλλά τα υπόλοιπα κομμάτια δεν ήτανε τόσο οργανωμένα γιατί τα έκανα όλα μόνος μου. Είναι κάτι που θέλω να κάνω στο μέλλον. Να γυρίσω όλα τα χωριά του Πηλίου, όλα τα χωριά της Ελλάδος, κάθε καφενείο και να ανακαλύψω την παράδοση, με γιαγιάδες να μαγειρέψουμε μαζί. Το έκανα σε πειραματικό στάδιο μήπως και το δει κάποιος παραγωγός κάποιος να με αναλάβει σε αυτό το κομμάτι, να μπούνε κάποιοι χορηγοί. Κανένας δεν θέλησε, οπότε θα το ξαναδούμε στο μέλλον.

Υπάρχει βάρος όταν κατέχεις τον τίτλο του Έλληνα Mastechef;

Στην δική μου περίπτωση υπάρχει πάρα πολύ. Ακούγεται λίγο περίεργο απλά εγώ δεν είμαι σαν τους προηγούμενους νικητές των παιχνιδιών γιατί δεν μπήκα σε καμία εκπομπή. Δεν μου δόθηκε η ευκαιρία να πιάσω δουλειά στην τηλεόραση, οπότε δεν έχω καθημερινή επαφή με τον κόσμο. Υπάρχει ένας μεγαλύτερος πόλεμος. Υπάρχει αυτό που θα σε πιάσουν στον δρόμο και θα σου πουν τι κάνεις; Αυτό ήταν τελείωσε; Γιατί δεν σε βλέπει ο κόσμος. Ο κόσμος ζητάει πολλά και εννοείται σου δημιουργεί ένα βάρος αυτό γιατί κι εσύ θες να δώσεις, αλλά θες να δώσεις με τον δικό σου τρόπο. Εγώ είμαι της άποψης να κάνω πράγματα που κάνουν εμένα ευτυχισμένο και όχι αυτό που θέλει ο κόσμος. Αν έκανα αυτό που θέλει ο κόσμος, θα έβγαζα πιο εύκολα λεφτά, θα έδειχνα τις συνταγές για το σπίτι , αλλά εγώ θέλω να περάσουν 10 χρόνια και να πω «το έκανα και είμαι ευτυχισμένος, χαμογελάω ακόμα και όχι το έκανα τότε απλά για να ευχαριστήσω εσένα.» Ναι μεν θέλω να δώσω μέσα από την δουλειά μου χαμόγελο στο κόσμο αλλά πρώτα πρέπει να το ευχαριστηθώ εγώ για να μπορέσω να δώσω και σε εσένα χαμόγελο. Αλλά βάρος υπάρχει. Υπάρχει γιατί βλέπεις μάτια έντονα παντού να σε κοιτάνε και στον χώρο έχεις αποκτήσει ένα άλλο όνομα επειδή πέρασες απ την τηλεόραση.

Σε τι βαθμό έχει επηρεάσει την προσωπική σου ζωή;

Δεν ξέφυγε καθόλου το κεφάλι μου. Είμαι το ίδιο παιδί. Κάθε Κυριακή πηγαίνω ακόμη εκκλησία αν μπορώ το πρωί. Θα πάω και στο μάρκετ, απλά θα προσέξω πως θα είμαι ντυμένος, να ‘μαι περιποιημένος, να μην είμαι αχτένιστος, να μπορεί να έρθει ο άλλος δίπλα μου να μπορεί να πει «Ναι οκ όντως είναι όπως πρέπει να ναι». Να συμπεριφέρομαι, να γελάω συνέχεια, να μην είμαι τσαντισμένος ας πούμε. Δεν έχει αλλάξει κάτι πάνω μου. Συμπεριφέρομαι όπως πρέπει να συμπεριφέρομαι στο μέρος που θα είμαι. Είμαι χαμαιλέοντας, δηλαδή προσαρμόζομαι. Από κει και πέρα απλά υπάρχει ένα μεγάλο στρες γιατί πέρασαν 9 μήνες, και περίμενα άλλα πράγματα που δεν ήρθανε. Ίσως με προστατεύει ο θεός από κάτι άλλο και έρχεται κάτι μεγαλύτερο. Γενικά στην ζωή μου έτσι λειτουργώ, έχω αρκετή υπομονή στο επαγγελματικό κομμάτι.

Περίμενες κάτι συγκεκριμένο όταν τελείωσε ο διαγωνισμός;

Κοίτα, με την τηλεθέαση που κάναμε με τα νούμερα που κάναμε, περίμενα σίγουρα ότι θα με κάνανε ένα διαφημιστικό στην τηλεόραση, περίμενα ότι θα έχουν έρθει χορηγοί κάποιες εταιρίες να συνεργαστούμε. Αντιθέτως ήρθαν πολλές εταιρίες και θέλανε να με πάρουν τσάμπα για να με διαφημίσουν και να κερδίζουν αυτοί χρήματα. Δεν υπάρχει περίπτωση να το κάνω αυτό. Ποτέ των ποτών που λέει και ο Τσουκαλάς. Δεν τίθεται θέμα σε αυτό το κομμάτι. Έχουμε το Instagram. Όσο υπάρχουν τα social θα διαφημιζόμαστε, από κει και πέρα τσάμπα θα δουλέψω σαν μαθητής για ένα μήνα στον καλύτερο chef του κόσμου πουθενά αλλού, και για φιλανθρωπικά. Πουθενά αλλού.

Υπάρχει δυσκολία στο να είσαι ο εαυτός σου μπροστά στις κάμερες;

Όχι καθόλου. Εγώ ήμουν πολύ άνετος από τη αρχή με όλο αυτό, ίσως επειδή το χα συνδέσει στο μυαλό μου πως θα μπω και θα το κατακτήσω. Πιο πολύ σε ενδιαφέρει πως θα είσαι συντακτικά. Να πεις σωστά μια πρόταση. Γιατί βλέπω πολλά παιδιά δεν ξέρουν να μιλάνε. Εντάξει κι εγώ νυχτερινό πήγα, αλλά τουλάχιστον θεωρώ ότι ξέρω να μιλάω σωστά. Εμένα αυτό με απασχολούσε να είμαι σωστά συντακτικά και γραμματικά. Να σαι ο εαυτός σου, όχι, ο εαυτός σου είσαι. Όποιος ήθελε να βρίσει, έβριζε. Κάποιοι προσποιήθηκαν πολύ, αλλά μια χαρά εγώ πήγα με έναν στόχο.

Ποιο είναι το μυστικό για να μείνει κάποιος αλώβητος ανάμεσα στην δημοσιότητα και στην προσωπική του ζωή;

Να έχει μεγαλώσει σωστά απ τους γονείς του. Αυτό είναι το μυστικό. Γιατί κι εγώ σε ένα βράδυ όταν κατέβηκα Αθήνα και βγήκα τις πρώτες μέρες έξω είπα ότι ήθελα αλλά δεν ενέδωσα πουθενά δεν ξέφυγα καθόλου. Αλλά νομίζω πως είναι το πώς έχεις μεγαλώσει και στο πως θέλεις να σε βλέπει ο άλλο σε 5 χρόνια. Εγώ σκέφτομαι μελλοντικά, δεν σκέφτομαι, ο Τιμολέων κέρδισε. Γιατί ο κόσμος περίμενε αυτό το πράγμα που σου είπα. Σε ένα χρόνο ο Τιμολέων να ναι τηλεόραση, ο Τιμολέων να χει site, Τιμολέων να δείχνει συνταγές. Ο Τιμολέων θέλει να ναι καλά στα 35 και όχι μόλις κλείσει τα 30 να χει κάνει έναν κύκλο και να τελειώσει εκεί. Δεν με ενδιαφέρει αυτό. Αλλά νομίζω είναι το πώς έχεις μεγαλώσει απ το σπίτι σου. Τι αρχές έχεις.

Τι επιρροή έχει το ότι είσαι ο τρίτος στην σειρά;

Σίγουρα δεν έχεις τόσο πολύ κόσμο δικό σου, γιατί σε συγκρίνουν με προηγούμενους νικητές που ο ένας έχει 10 χρόνια, ο άλλος 2 χρόνια και εσύ έχεις 9 μήνες, οπότε υπάρχει πολύς κόσμος , που με αγαπάει αλλά υπάρχει και πολύς κόσμος που κάνει αυτή την σύγκριση, που είναι ανόμοιο πράγμα και νομίζω ότι είμαι πολύ διαφορετικός και μαγειρικά και φιλοσοφικά από τους άλλους 2 νικητές. Έχω ένα διαφορετικό στόχο στην ζωή μου. Δεν πάει να πει πως βγαίνεις Mastechef πρέπει να σαι σε πρωινή εκπομπή και να δείχνεις συνταγές. Εγώ θέλω να ταξιδέψω τον κόσμο, εγώ θέλω να κάνω κάτι διαφορετικό. Θέλω να μαγειρέψω, θέλω να αποκτήσω γνώσεις και μετά θέλω να κάνω ταξίδια. Τώρα είναι και αυτό μαγειρική όλα χρειάζονται. Δεν πάει να πει πως όλοι πρέπει να πεθάνουν σε μια κουζίνα ή όλοι πρέπει να πεθάνουν σε ένα στούντιο. Χρειάζονται πολλά πράγματα να κάνεις στον τομέα της μαγειρικής και να εξελιχθεί αυτό το πράγμα, όχι μόνο εσύ να γίνεις πλούσιος (που δεν βγάζεις λεφτά απ την μαγειρική). Η νέα γενιά να έχει πράγματα για να μπορεί να δουλέψει πάνω σε αυτά.

Έχεις καθόλου επικοινωνία με τα 2 παιδιά; Κυρίως με τον Λάμπρο;

Όχι με τον Λάμπρο δεν έχουμε επαφή. Εντάξει δεν έχουμε κάτι να χωρίσουμε αλλά δεν κάνουμε παρέα. Το παιδί είναι Αθήνα δεν πολύ μιλάμε. Αν τύχει και βρεθούμε στην ίδια παρέα θα είμαστε οκ, αλλά να κάτσουμε να μιλάμε στο τηλέφωνο ή στο Instagram όχι καμία σχέση. Έχουμε πολύ διαφορετική φιλοσοφία μαγειρικά. Με τον Άκη εντάξει πηγαίνω καμία φορά απ το μαγαζί όταν είμαι Αθήνα, παρακολουθήσαμε μαζί και ένα συνέδριο στην Μαδρίτη αλλά δεν είναι πως κάνουμε κολλητή παρέα. Θα πούμε ένα γεια, τα τυπικά. Για ανερχόμενη συνεργασία. Όσα λεφτά και να πάρεις έχουν τον ίδιο τίτλο. Μπορεί να μου έκανε καλό στην δημοσιότητα αλλά θα χάσεις από αλλού, θα είσαι ένας μάγειρας της σειράς, όχι ο Τιμολέων που γνώρισε ο κόσμος. Και ας μην γίνεις τίποτα ποτέ ας ανοίξεις απλά μια καφετέρια θα σαι ο Τιμολέων κατάλαβες;
Ποτέ δεν λέω ποτέ μπορεί η ζωή να τα φέρει έτσι και να συνεργαστούμε. Άλλο να συνεργαστείς και να είστε μαζί και άλλο να μπεις κάτω από κάποιον άλλον. Έχει διαφορά. Μπορεί να παρεξηγηθώ για τον τρόπο που το λέω αλλά είναι διαφορετικό να είσαι συνεργάτης και να ακούγονται και τα 2 ονόματα μαζί και άλλο να φοράς το logo από κάποιον άλλον. Αλλά ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται ποτέ δεν λέω ποτέ γιατί εντάξει η ζωή είναι περίεργη και μπορεί να έχεις κάποια ανάγκη και να χρειαστεί να δουλέψεις.

Μπορείς να μου πεις μια ωμή αλήθεια για το Masterchef;

Πριν τη ζεστή οντισιόν υπάρχουν 3 οντισιόν με κρύα πιάτα. Δηλαδή απ τα 50 άτομα που μαγειρεύουν το ζεστό πιάτο στη Θεσσαλονίκη έχουν περάσει την προηγούμενη φορά 500. Πηγαίνεις με ένα κρύο πιάτο μια συνταγή σου, μπαίνεις μέσα σε μια αίθουσα και σε βλέπουν όλοι. Ψυχολόγοι, κριτές, δοκιμάζουν, σου κάνουν ερωτήσεις, πως συμπεριφέρεσαι, να δουν τι γνώσεις έχεις. Όλοι οι κριτές όλοι οι κάμεραμαν ηχολήπτες όλοι είναι 20 άτομα και σου κάνουν ερωτήσεις. Δηλαδή φαντάσου πόσο κουραστικό είναι όλο αυτό τώρα. Είναι 500 άτομα να περάσουν να δοκιμάσουν το πιάτο σου, να δουν αν είναι καλό, και να προχωρήσεις στην επόμενη φάση, και να έχεις το άγχος μέχρι το βράδυ να σε πάρουν τηλέφωνο.

Για την διαφορά μεταξύ γυρισμάτων και εκπομπής;

Στο ποσό καιρό; Εμάς ήταν 2 μήνες διαφορά στο δικό μας νομίζω τώρα είναι λιγότερο. Καλά εγώ φαντάσου ήρθα στο Βόλο μετά την Βαρκελώνη σε μια άδεια και μου έλεγαν « δεν πειράζει έχασες από τον Χρήστο» τους κοιτούσα και γελούσα και έλεγα ναι ναι. Ο κόσμος δεν μπορεί να καταλάβει πως το βλέπει. Εντάξει θα τελειώσει και θα το δεις.

Για το αν οι χρόνοι του MasterChef είναι πραγματικοί;

Ναι ναι. Μπορεί ένα επεισόδιο να έχει γυριστεί σε 18 ώρες αλλά αυτό το ρημάδι το ρολόι είναι πραγματικό. Τα 45 λεπτά είναι βάσανο. Στην αρχή δεν μπορούσαμε να συνηθίσουμε που είναι τα σκεύη. Οπότε εκεί έτρωγες όλο τον χρόνο. Μετά που είχε μάθει και το pantry και αυτά ήτανε πιο εύκολο.

Για την ζωή στο σπίτι του MasterChef;

Η ζωή στο σπίτι είναι δύσκολη στην αρχή που είναι όλοι μαζί, που μπορεί να είναι κάποιος βρομιάρης, μπορεί κάποιος να μην καθαρίζει, μπορεί κάποιος να φωνάζει, να θέλει να παίζει τάβλι 3 η ώρα το πρωί. Όταν φεύγουν αυτοί που είναι να φύγουν, που πρέπει να φύγουν είναι καλύτερα. Δηλαδή και μετά τις 12 10 ηρεμείς. Εμείς κάναμε στα ρεπό μας τα barbeque μας, ψήναμε, μαγειρεύαμε, καθαρίζαμε, αράζαμε, διαβάζαμε γιατί είσαι ήδη κουρασμένος ψυχολογικά.

Ποιο πιστεύεις πως ήταν το καλύτερο πιάτο που δημιούργησες στον διαγωνισμό;

Το πιάτο που έκανα πρώτη φορά στην οντισιόν. Νομίζω ότι θα είναι και ένα πιάτο που θα με ακολουθεί για όλη μου την ζωή. Είναι ένα πιάτο που το κάνω παντού. Νομίζω ότι ήταν το καλύτερο. Ήταν το πιο δυνατό χαρτί που μπήκα στον διαγωνισμό. Τώρα από κει και πέρα αν θέλεις να σου πω ακόμη ένα που με εκφράζει ήτανε το πιάτο στην 4αδα μου άρεσε πολύ που έκανα με την καρδιά τον πουρέ απ το σπετσοφάι ήτανε κάτι μοντέρνο παραδοσιακό και ήτανε νομίζω η πιο άνετη μαγειρική μου γιατί ήταν μετά από διαδικασία αποχώρησης και ήμουνα πολύ ελεύθερος στη σκέψη οπότε δημιούργησα και άφησα τον εαυτό μου ελεύθερο.

Τι ακολούθησε αφού τελείωσε το παιχνίδι; Αξιοποίησες κάπως το έπαθλο;

Έκανα 4 ταξίδια, έκανα την δωρεά στη φλόγα όπως είχα υποσχεθεί, ασχολήθηκα με το make a wish, έκανα 9 εμφανίσεις στην εκπομπή «Στη φωλιά των Κου-Κου» σαν καλεσμένος τότε, έκανα το κανάλι στο YouTube, δεν έκανα κάτι συνταρακτικό γιατί χρειαζόμουν ένα τεράστιο διάλειμμα, χρειαζόμουν οπουδήποτε διάλειμμα. Όσο κι αν ακούγεται περίεργο ο κόσμος δεν ξέρει τι ψυχολογική πίεση δέχεσαι, ειδικά όταν κερδίζεις και πόσο μοναξιά έχει αυτό το πράγμα, όσο κι αν σε αγαπάνε. Έχω μια συνεργασία με την Κύπρο μικρή συνεργασία με δύο φορές που έχω πάει με ένα κολέγιο για πρωτοετής φοιτητές κάνουμε κάποιες τεχνικές σε νέα παιδιά παρακολουθώ οι εγώ κάποια σεμινάρια και από κει και πέρα κάτι περιμένω που δεν μπορώ να το ανακοινώσω ακόμη.

Το να είσαι νικητής σε βγάζει κάποια στιγμή στο περιθώριο σε σχέση με άλλους;

Σίγουρα έχουν αλλάξει κάποιοι μάγειρες προς το πρόσωπό μου. Ότι με βλέπουν λίγο και σαν αντίπαλο πλέον, ενώ δεν ισχύει κάτι τέτοιο κατάλαβες; Μπροστά σου δεν σου λέει κανένας face to face. Σίγουρα υπάρχουν και αυτοί που τρίβουν τα χέρια τους επειδή δεν έχω κάνει κάτι ακόμη επειδή λένε ότι χάθηκα και καλά. Απλά εγώ κρατάω την νίκη μου ακόμη σε πάγο γιατί πιστεύω πως δεν θα χαθεί απ την ιστορία αυτό. Κατάλαβες πως το λέω και στην τηλεόραση να με δουν πάλι θα με θυμηθούν δεν χάθηκα γι αυτό ήθελα τόσο πολύ τον τίτλο εγώ.
Ακόμα παίρνω μηνύματα και αυτό είναι το περίεργο. Ξυπνάει ο άλλος ένα πρωί και μου χει ρίξει τόσα «καντήλια» και βλέπεις πως ακόμη ασχολείται ο κόσμος, ακόμα πονάει και μ αρέσει που πονάει ακόμα γιατί κάτι έκανες καλά, και όταν ασχολείται κάποιος μαζί σου είτε θετικά είτε αρνητικά είναι καλό. Γιατί προσπαθεί ο άλλος να βάλει τον εαυτό του γιατί δεν είναι σαν κι εσένα. Αλλά εντάξει αυτά είναι μεμονωμένα περιστατικά. Εντάξει στην αρχή είχα δηλώσει πως κουράστηκα που έλεγαν να πάθω καρκίνο, που έλεγαν να πεθάνω και τέτοια. Αυτά είναι τραγικά και καταλαβαίνεις το επίπεδο, αλλά κάθομαι και τα διαβάζω τα σχόλια αλλά εννοείται πως δεν απαντάω. Δεν είναι ότι δεν ενημερώνομαι, μου τα στέλνουν κιόλας οι φίλοι μου που ασχολούνται λίγο περισσότερο μου λένε τι γίνεται αλλά γελάω. Πλέον γελάω έχει πλάκα γιατί καταλαβαίνεις ότι κάτι έκανες καλά.
Αυτοί που βρίζουν δεν έχουν πετύχει τίποτα στη ζωή τους και δεν έχει να κάνει με τον διαγωνισμό, ακόμη και το πως συμπεριφέρεσαι έξω στο να είσαι καλός ως άνθρωπος είναι επιτυχία για εμένα. Από την άλλη υπάρχει πολύ αγάπη. Με βλέπουν νέα παιδιά που με πλησιάζουν και με θεωρούν κάτι καλό, άλλοι με έχουν σαν πρότυπο και μου αρέσει που δεν με έχουν σαν πρότυπο στο πως ντύνομαι και στο πως φτιάχνω τα μαλλιά μου, αλλά πρότυπο σε αυτά που έλεγα πέρυσι στο να πιστεύεις στον εαυτό σου για οτιδήποτε στην ζωή σου έκανα κόσμο να αποκτήσει αυτοπεποίθηση, αυτό μ αρέσει περισσότερο. Το μαγειρικό μαθαίνεται. Μάγειρας γίνεσαι δεν γεννιέσαι.

Θα ήθελες ποτέ να διδάξεις μαγειρική σε νέα παιδιά;

Όταν θα είμαι έτοιμος ναι. Θα ήθελα να το κάνω. Θα ήθελα να το κάνω γιατί είναι ωραίο αυτό το πράγμα η μεταδοτικότητα και νομίζω το χω οπότε είναι πολύ βασικό.

Ποια ήταν η εμπειρία των ταξιδιών μέσα απ το Masterchef;

Ήταν κάτι μοναδικό. Ο κόσμος έλεγε πέρυσι για reality που ούτε καν, επειδή μαλώσαμε δύο φορές και τι έγινε σόου είναι. Αλλά πήγαμε στα καλύτερα εστιατόρια της Ευρώπης. Σε 3 απ τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου. Ειδικά στην Βαρκελώνη που ήταν και οι ήρωες μου εκεί πέρα λες οκ δηλαδή αν μου πεις μετά τον τίτλο και τις φιλίες εμένα μου άρεσε ότι μπήκα στο συγκεκριμένο εστιατόριο στη Βαρκελώνη. Ήταν απίστευτη εμπειρία.

Αν είχες εσύ την επιλογή να επιλέξεις άλλο ένα μέσα στο διαγωνισμό που θα ήταν;

Στο Φάμπικεν στη Σουηδία. Είναι λίγο δύσκολο να μπεις να δουλέψεις αλλά είναι φανταστικό. Έχει φανταστική δουλειά που κάνει και φανταστικό το μέρος, οπότε θα επέλεγα εκεί γιατί έχει και πολλά τουρσιά και θα έπαιζα στην έδρα μου.

Πόσα μαγειρικά ταξίδια έχεις κάνει στην ζωή σου μόνος σου;

Κύπρο, Κάννες, Γαλλία, Βέλγιο, Σαρλερουά, Σουηδία στο Γκέτεμποργκ, Ισπανία στο Μπιλμπάο, Μαδρίτη. Νομίζω αυτά είναι τα κυριότερα.

Ξεχώρισες κάποιο;

Τρελάθηκα με την Μαδρίτη που πήγα πρόσφατα πριν 2 εβδομάδες. Φανταστικό μέρος πήγα να παρακολουθήσω ένα σεμινάριο. Τρελάθηκα με την Μαδρίτη. Εντάξει η Σουηδία είναι η δεύτερη πατρίδα μου την θεωρώ δεύτερη πατρίδα μου. Δηλαδή όταν πηγαίνεις σε ένα μέρος και σε χαιρετάν στο δρόμο φίλοι σου καταλαβαίνεις ότι κάτι γίνεται εδώ πέρα, κάτι έχεις δημιουργήσει. Νομίζω αυτά τα δύο ήταν φανταστικά.

Ο τίτλος του Masterchef μετράει στο εξωτερικό;

Ναι. Πήγα πρόσφατα στη Σουηδία για Χριστούγεννα πήγα να δω την οικογένεια μου εκεί πέρα και τον ξάδερφο μου τον και πήγαμε φάγαμε σε ένα εστιατόριο που θα πάρει το δεύτερο αστέρι Michelin και όταν κάνεις την κράτηση αυτοί γενικά ψάχνουν και όταν είδαν πως έχω κερδίσει κι αυτό ήρθαν με βρήκαν πήγαμε στην κουζίνα τα είπαμε. Είμαι διαφορετικός δηλαδή για το εξωτερικό. Μετράει γιατί είναι global όλο αυτό. Το Masterchef δεν είναι ελληνικό ξεκίνησε απ την Αγγλία οπότε έχει κάποια απήχηση στο εξωτερικό. Αλλά δεν είσαι και Θεός. Ο ροκ σταρ που θεωρούν στην Ελλάδα.

Ασχολείσαι με κάτι στη ζωή σου επαγγελματικά;

Επαγγελματικά δεν έχω εκτός από κάνα δυο event που χω κάνει στη Γερμανία, Σουηδία που κάναμε Κύπρο κι αυτά δεν κάνω κάτι άλλο. Περιμένω κάποια καλή πρόταση που δεν ήρθε ποτέ και να βρω μια ευκαιρία να δω τι θα κάνω ακριβώς όπως το θέλω εγώ, όχι να το κάνω γιατί πρέπει να το κάνω.

Έχεις φανταστεί τον εαυτό σου να είναι κριτής στο Masterchef;

Ναι ναι το έχω σκεφτεί θα θελα να το κάνω καμιά στιγμή. Το χω σκεφτεί σε κάποια χρόνια θα θελα να το κάνω.

Τι χρειάζεται για να το καταφέρεις αυτό;

Δουλειά. Προπόνηση. Προπόνηση για να μπορείς να σταθείς δεν σου πα να το κάνω τώρα. Αλλά θέλει δουλειά δηλαδή σε μια 5ετια θα μπορούσα.


Απ τους 3 κριτές που πέρασες ποιον θεωρείς πιο αυστηρό;

Τον Κουτσόπουλο. Ο κόσμος δεν το καταλάβαινε. Ο Κοντιζάς ήταν βρε παιδί μου πιο ιδιόρρυθμος ήταν λίγο με το παγωμένο βλέμμα αλλά οι κριτικές του Κουτσόπουλου σε πονάνε λίγο περισσότερο. Μαγειρικά εγώ το καταλαβαίνω εσείς δεν το καταλαβαίνετε. Για εσάς ο Κοντιζάς είναι ο κακός αλλά είναι κάποιες κουβέντες που λες όπα τι γίνεται εδώ. Τώρα έχεις κάνει 10 τεχνικές σε ένα πιάτο και σου λέει ο άλλος μυρίζει σαμπουάν μυρίζει σαν αφρόλουτρο λες όχι ρε τι λέει τώρα ο τύπος. Μερικοί πέφτουν στα τάρταρα.

Με την επανεμφάνιση σου πως αισθάνθηκες που πήγες και παρουσίασες δικό σου πιάτο;

Είχα κάνει εμφάνιση στο Masterchef Junior οκ να χει παιδάκια αλλά σ αυτό ήταν κάτι μοναδικό μπήκα ξέρεις είναι η επανασύνδεση με το προηγούμενο. Μπαίνει ο προηγούμενος νικητής. Χάρηκε ο κόσμος γιατί ο κόσμος μου στέλνει πολλά μηνύματα ότι θέλει να με βλέπει στην τηλεόραση. Δηλαδή ακόμα και τώρα κάθε μέρα έχω τουλάχιστον 15 μηνύματα "πότε θα σε δούμε πότε θα σε δούμε;". Ήταν πολύ σημαντικό για εμένα γιατί έδωσα και ένα booster στα παιδιά πως να σκεφτούν γιατί τους είπα να αποφασίσουν γιατί ήρθανε. Ήταν πάρα πολύ ωραίο.

Είναι δύσκολο το να βαθμολογήσεις ένα πιάτο;

Όχι το να μαγειρεύεις είναι πιο δύσκολο. Το να ακούς την κριτική είναι πιο δύσκολο. Το να βαθμολογείς είναι εύκολο γιατί το έχεις δημιουργήσει εσύ. Πιο δύσκολο είναι να μαγειρεύεις. Τουλάχιστον το έκανα μια φορά. Δεν ξέρω πως είναι καθημερινά. Γιατί υπάρχει ένα δέσιμο όσο και να μην έχεις την επαφή με τους κριτές πάντα υπάρχει ένα δέσιμο αφού είστε κάθε μέρα τόσες ώρες μαζί.

Κάτι που θα ήθελες να πεις στα παιδιά που είναι μέσα στον διαγωνισμό;

Να μην βρίζουν τόσο πολύ στην κάμερα. Δεν μπορώ να το καταλάβω αυτό. Βλέπω γυναίκες να βρίζουν, δηλαδή είναι ότι χειρότερο, βλέπω να βρίζουν τα θεία. Ο χειρότερος πέρυσι ούτε το 1/4 δεν έβριζε τόσο πολύ. Να μην βρίζουν μπροστά στην κάμερα. Τώρα τα υπόλοιπα δεν με ενδιαφέρει και τόσο πολύ.

Κάτι δικό σου που θα ήθελες να κάνεις στην τηλεόραση;

Να κάνω, ναι το έχω σκεφτεί. Κάτι που δεν έχει γίνει παρόμοιο με νέο άνθρωπο όπου να χει που να έχει επιρροή στο νεανικό κοινό γιατί έχουμε κουραστεί τους ίδιους και τους ίδιους. Να γυρίσω ότι χωριό υπάρχει στην Ελλάδα, ότι γιαγιά μπορώ να βρω να μαγειρέψω, από Κρήτη μέχρι Αλεξανδρούπολη, από Κέρκυρα μέχρι Μύκονο, να βρω παραδοσιακά πράγματα, αλλά πρέπει να βρεις έναν παραγωγό που να έχει μεράκι, και να θέλει να επενδύσει σε εσένα, χορηγούς, γιατί νομίζω ότι θα ήταν πολύ πετυχημένο όλο αυτό. Βλέπουμε συνέχεια μάγειρες στο YouTube και στην τηλεόραση που κάνουνε τα ίδια και τα ίδια, οπότε γιατί να κάνω κι εγώ το ίδιο;

Θα ήθελες να ανοίξεις δικό σου μαγαζί;

Το έχω σκεφτεί με έναν εναλλακτικό τρόπο αλλά όχι ακόμη γιατί δεν θα μπορέσω να κάνω τα ταξίδια που θέλω. Εντάξει δεν μπορείς να τα έχεις όλα στην ζωή αλλά μπορώ να το καθυστερήσω αυτό το κομμάτι. Δηλαδή είμαι 29 μπορώ να το κάνω σε μια 5ετια. Θέλω γνώσεις γι αυτό γνώσεις και μετά. Γιατί μετά πρέπει να γίνεις επιχειρηματίας έτσι; Δεν είσαι μόνο μάγειρας. Όταν ανοίγεις το δικό σου γίνεσαι επιχειρηματίας και μπαίνεις σε άλλα λούκια. Έχεις άλλες φουρτούνες μετά.

Για την επιλογή σου να φύγεις απ την πόλη και να επιστρέψεις στην γενέτειρα σου;

Δεν επέστρεψα η αλήθεια είναι δεν είχα κάτι. Εγώ είχα υπολογίσει πως θα είμαι σε μια εκπομπή το πρωί και το βράδυ να μαι σε κάποιο μαγαζί. Δεν έγινε τίποτα από τα 2. Μου κάνει μεγάλη εντύπωση που δεν ήρθε ούτε ένας μάγειρας να μου πει «Έλα στο μαγαζί μου να σε βάλω δίπλα μου να μάθεις», να διαφημιστεί και το μαγαζί που καλώς ή κακώς θα γινότανε χαμούλης στην αρχή. Δεν έγινε ποτέ αυτό το πράγμα και μου κάνει μεγάλη εντύπωση οπότε, άρχισα να πηγαίνω κάποια ταξίδια και μετά γύρισα στον Βόλο. Όταν υπάρχει κάποια δουλειά θα κατεβαίνω. Εντάξει κακό μου κάνει επαγγελματικά που μένω στον Βόλο, δεν μου κάνει καλό γιατί δεν με βλέπει ο κόσμος κάτω. Δεν έχω δίπλα μου όλα τα κανάλια για κάποια συνέντευξη και τα συναφή για κάποια event. Από την άλλη είμαι πιο χαλαρός εδώ. Ηρέμησα μετά το παιχνίδι. Μετά τον Σεπτέμβριο Οκτώβριο που έπεσε η σκόνη ηρέμησα και είπα εδώ είμαστε να δούμε τι θα κάνουμε.