Αυτές είναι οι χώρες που έχουν δεχτεί τις περισσότερες κυρώσεις ανά τον κόσμο

Ο χορός των κυρώσεων στα «άτακτα» παιδιά του πλανήτη συνεχίζεται

Αυτές είναι οι χώρες που έχουν δεχτεί τις περισσότερες κυρώσεις ανά τον κόσμο

Οι τοπικοί πόλεμοι, η οικονομική κρίση, η βάρβαρη παγκοσμιοποίηση και ο εξίσου βάρβαρος ανταγωνισμός των μεγάλων δυνάμεων του πλανήτη προκαλούν πλείστες όσες αναταράξεις. Χώρες που δεν συμμορφώνονται με το διεθνές δίκαιο αλλά και με τη νέα τάξη πραγμάτων υφίστανται κυρώσεις.

Στον χορό των κυρώσεων πρώτη φυσικά είναι η Ρωσία που έχει το ιλιγγιώδες ρεκόρ των 18.772 κυρώσεων, ακολουθεί το Ιράν με 4.953, η Συρία, η Βόρεια Κορέα, η Λευκορωσία, η Βιρμανία και η Βενεζουέλα. Χαρακτηριστικό είναι ότι η ουραγός αυτής λίστας έχει δεχτεί 747 κυρώσεις που δεν είναι και λίγες αλλά φαίνονται ελάχιστες σε σχέσεις με αυτές που δέχτηκε το Κρεμλίνο.

Το αξιοσημείωτο δε είναι ότι παρά την καταιγίδα των κυρώσεων η Ρωσία δείχνει να αντέχει, καθώς από την εποχή της κρίσης στην Κριμαία είχε λάβει το μάθημα και είχε θωρακίσει την οικονομία της ανάλογα ώστε να απορροφήσει πιθανούς κραδασμούς στο μέλλον.

Ο οικονομικός και πολιτικός αναλυτής Γιώργος Ηλιόπουλος χαρτογραφεί τις παγκόσμιες κυρώσεις ανά χώρα και παρουσιάζει το δράμα της υπό διαμελισμό Ουκρανίας σε άρθρο του που θα δημοσιευτεί σε προσεχές τεύχος του περιοδικού Nexus.