Η Κλεψύδρα τιμά τον Νίκο Παπαγεωργίου

Το λογοτεχνικό περιοδικό Κλεψύδρα και η Λέσχη Πολιτισμού Έναστρον τιμούν τον Νίκο Παπαγεωργίου.

Η Κλεψύδρα τιμά τον Νίκο Παπαγεωργίου

«Είναι πραγματικά δύσκολο να μιλάς για ανθρώπους που αγάπησες υπό το βάρος της συναισθηματικής φόρτισης εξαιτίας της απώλειάς τους. Όμως έρχεται κάποια στιγμή που νιώθεις ότι πρέπει να πάρεις την απόσταση που απαιτείται και να τοποθετηθείς, γιατί μόνο έτσι οι άνθρωποι δεν ξεχνιούνται. Ο Νίκος Παπαγεωργίου για όλους εμάς στην Κλεψύδρα ήταν ο ακάματος και δημιουργικός συνεργάτης. Παρών σε όλα, στην οργάνωση της ύλης του περιοδικού, στην ανάγνωση βιβλίων με σκοπό την κατάρτιση της Μακράς Λίστας για το Βραβείο Πεζογραφίας, στις προτάσεις για τις εκδηλώσεις του Νέου Λογοτέχνη. Εξαιρετικός αναγνώστης και σπουδαίος συζητητής. Ατέλειωτες ώρες τηλεφωνικών συνδιαλέξεων με γόνιμες και ευχάριστες συζητήσεις για τα βιβλία, τους συγγραφείς αλλά και τα εκπαιδευτικά ζητήματα που μας απασχολούσαν και τους δύο. Θα μου λείψει πολύ ο φίλος μου, ήδη είναι έντονο το συναίσθημα της έλλειψής του».

Τα λόγια της Έφης Ριζά, ιδιοκτήτριας του περιοδικού Κλεψύδρα και μέλους της επιτροπής του ομώνυμου βραβείου πεζογραφίας είναι το ρέκβιεμ για τον αδικοχαμένο Νίκο Παπαγεωργίου.

May be an image of 4 people

Στο ίδιο πνεύμα ο επιστήθιος φίλος του Νίκου Παπαγεωργίου και φίλος της Λέσχης Πολιτισμού Έναστρον, Τάσος Παπαδόπουλος απέστειλε τον δικό του αποχαιρετισμό:

«Ακάματος εργάτης των νεοελληνικών γραμμάτων, εμπνευστής και διοργανωτής ποικίλων εκδηλώσεων λόγου και τέχνης σε Καστοριά, Λαμία, Αθήνα αλλά και Βρυξέλλες ο Νίκος Παπαγεωργίου κατέθεσε ψυχή και άπειρες ώρες προσωπικού μόχθου, για να τιμήσει -με την ποιότητα και την ακρίβεια που τον χαρακτήριζε- πνευματικούς ανθρώπους. Η κίνηση του αυτή ήταν βαθιά υπαρξιακή προσεγγίζοντας και φέρνοντας το έργο τους εγγύτερα στους μαθητές που υπεραγαπούσε καθώς και στην ευρύτερη κοινωνία που τον συντρόφευε ανταποδίδοντας τα εύσημα. Ο Νίκος Παπαγεωργίου θα ήταν στην Αναγέννηση ένας φωτεινός και δυσεύρετος Μαικήνας των τεχνών προσφέροντας πάντα από το περίσσευμα της πλούσιας και γενναιόδωρης -αν και αυστηρής στην αποτίμηση- γνώσης του. Παράλληλα διακρίθηκε στη βιβλιοκρισία αλλά και στην καθιέρωση νέων θεσμών, όπως λχ. την καθιέρωση του λογοτεχνικού διαγωνισμού του περιοδικού «Κλεψύδρα». Ο Νίκος Παπαγεωργίου έλαβε και δώρισε στην επίγεια ζωή του Φως ανέσπερο, διαυγές, φωτεινό καταδεικνύοντας πώς η λογοτεχνία, η μουσική, η ζωγραφική και οι λοιπές Τέχνες μπορούν να αποτελέσουν βίωμα αλλά και τρόπο ζωής».

Ο ηθοποιός Περικλής Λιανός, ο καλός φίλος και συνεργάτης απέστειλε αυτό το συγκινητικό κατευόδιο:

«Γνώρισα τον Νίκο στην επιτροπή του ΚΛΕΨΥΔΡΑ. Μου έκαναν εντύπωση η διακριτικότητά του, ο σεβασμός του για τα πάντα, η πραότητά του. Βαθύς γνώστης της λογοτεχνίας έλεγε την άποψή του χωρίς να θέλει να επιβάλλεται, με γλυκύτητα και κατανόηση στις απόψεις των άλλων. Κρίμα που έφυγε τόσο νέος, τόσο γρήγορα!»

Τέλος ο συγγραφέας Δημήτρης Στεφανάκης, διευθυντής της λέσχης Πολιτισμού και μέλος της επιτροπής του βραβείου Κλεψύδρα, αποχαιρέτησε τον Νίκο Παπαγεωργίου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τα εξής λόγια:

Πάντοτε έλεγα πως το βλέμμα του ήταν ένα περισκόπιο της πραγματικότητας που μας περιβάλλει. Θυμάμαι αυτό που μου είχε πει κάποτε: «Δεν σε θεωρώ απλά φίλο μου, είσαι πια ο μεγάλος αδερφός που δεν είχα ποτέ». Επειδή πιστεύω ακράδαντα πως η ζωή είναι η μοναδική αλήθεια κι ας μην είναι αιώνια, θα θεωρώ πως ο φίλος μας ο Νίκος δεν έφυγε αλλά μένει εδώ στο πήγαινε-έλα που κάνουμε όλοι μας μέσα στο χρόνο.

Ο Νίκος Παπαγεωργίου διδάκτωρ φιλολογίας και λάτρης της λογοτεχνίας ζούσε και εργαζόταν στη Λαμία αλλά μοιραζόταν με τα μέλη της επιτροπής του βραβείου Κλεψύδρα την αγάπη του για τα βιβλία. Μέλος της επιτροπής από συστάσεως του βραβείου έδινε πάντοτε τον καλύτερό του εαυτό στην διαδικασία της ανάγνωσης και βράβευσης. Όσοι συνεργάστηκαν μαζί του θα θυμούνται πάντοτε την ολόθερμη παρουσία του, την ευθυκρισία και την αναγνωστική του δεινότητα.

Η επιτροπή του βραβείου Κλεψύδρα και η Λέσχη Πολιτισμού Έναστρον τιμά τον Νίκο Παπαγεωργίου απονέμοντας μια εύφημο μνεία στο όνομά του που θα δοθεί σε ένα από τα πέντε βιβλία της βραχείας λίστας του βραβείου.