Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας στην Αθήνα

Το επιτυχημένο Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας υποδέχεται το κοινό για τέταρτη συνεχή χρονιά, με σκοπό την προώθηση ενός από τα δημοφιλέστερα λογοτεχνικά είδη στον κόσμο, της αστυνομικής λογοτεχνίας, και την ανάδειξη των Ελλήνων καλλιτεχνών-συγγραφέων, καθώς και των υπόλοιπων καλλιτεχνών που συνεργάζονται για την προώθηση του.

Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας στην Αθήνα

Η έναρξη της μεγάλης γιορτής της Αστυνομικής Λογοτεχνίας, θα γίνει την Τετάρτη 3 Μαΐου, στον χώρο του Σουηδικού Ινστιτούτου Αθηνών με το Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής και θέμα «Μαντεύω τον ένοχο», ενώ η παρουσίαση του νέου βιβλίου του πολυμεταφρασμένου συγγραφέα Πέτρου Μάρκαρη, την Πέμπτη 25 Μαΐου, θα σηματοδοτήσει τη λήξη των εκδηλώσεων.

Κατά τη διάρκεια του πολυήμερου Φεστιβάλ, το κοινό θα μπορεί να παρακολουθήσει και να συμμετέχει σε ένα πλήθος δράσεων, σε διάφορα σημεία της πόλης: παρουσιάσεις νέων βιβλίων, εργαστήρια δημιουργικής γραφής, παιδικές εκδηλώσεις, ομιλίες, debates, αφιερώματα σε τιμώμενους ξένους δημοφιλείς συγγραφείς, θεατρικές παραστάσεις, προβολές ταινιών, βίντεο και ντοκιμαντέρ, εργαστήρια ιστοριών και διαδραστικά παιχνίδια. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, πολλοί και αγαπημένοι συγγραφείς θα υπογράφουν τα βιβλία τους και θα συνομιλούν με το κοινό τους.

Φέτος, για πρώτη φορά, το Φεστιβάλ θα διοργανώσει μια σειρά παράλληλων δράσεων και εκδηλώσεων σε ένα εορταστικό τριήμερο (19-20-21 Μαΐου) στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων. Τρεις μέρες - ένας χώρος, με δράσεις, εκδηλώσεις, συναντήσεις, αλλά και μουσική, φαγητό και ποτό!

Από τις συμμετοχές συγγραφέων στο Φεστιβάλ ξεχωρίζει αυτή του Chris Carter, που συστήνεται για πρώτη φορά στο Ελληνικό κοινό και του Arne Dahl, ενός από τους δημοφιλέστερους συγγραφείς στην Ελλάδα.

Πρόγραμμα
19 Μαΐου

17:00: Εκδήλωση-συζήτηση «Ανήλικοι Δράστες και θύματα της εγκληματικότητας μέσα από τα μάτια της τέχνης και της επιστήμης»

Θεματολογία: Η εμπλοκή των ανηλίκων ως δραστών ή θυμάτων εγκληματικότητας μέσα από την διεισδυτική ματιά της επιστήμης, της λογοτεχνίας, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης
Ομιλητές: Χριστίνα Ζαραφωνίτου (Διευθύντρια του Π.Μ.Σ. «Εγκληματολογία», στο Πάντειο Πανεπιστήμιο & Διευθύντρια Εργαστηρίου Αστεακής Εγκληματολογίας (ΕΑστΕ), Γιάννης Πανούσης (ομότιμος καθηγητής Εγκληματολογίας στο Τμήμα ΕΜΜΕ του ΕΚΠΑ), Γιάννης Σκαραγκάς (συγγραφέας & σεναριογράφος της σειράς «Κάνε ότι κοιμάσαι»).
Συντονισμός: Λίνα Παπαδάκη (δημοσιογράφος)

18:30: Debate-εκδήλωση ΕΛΣΑΛ «Στο πνεύμα των ημερών, μια μάχη υπέρ βωμών και εστιών»

Ένα debate και μια κάλπη πολύ πολύ διαφορετικά από τα άλλα. Phillip Marlowe vs Hercule Poirot ή ο Μεγάλος Αποχαιρετισμός στα βαγόνια του Orient Express. Από κοντά, ο Ζιλ Μαιγκρέ που στήνει παγίδα και ο σερίφης Νικ Κόρει που θα προσπαθήσει να την σκαπουλάρει. Στη μια γωνία του ρινγκ οι hard-boileders/pulpers Άντυ Βρόσγος, Γιάννης Μόσχος, Λευτέρης Μπούρος και Κώστας Φασουλόπουλος θα κοουτσάρουν τον πολύ Ρέιμοντ Τσάντλερ και τον σκοτεινό Τζίμ Τόμπσον, ενώ στην άλλη oι whoduners Έρικα Αθανασίου, Βάσω Παπαδοπούλου, Γεωργία Παπαπλυμπέρη και Άγγελος Χαριάτης θα δίνουν οδηγίες και θα σκουπίζουν τον ιδρώτα της βασίλισσας Άγκαθα Κρίστι και του μετρ Ζορζ Σιμενόν. Η μάχη θα είναι ανελέητη και μέχρις εσχάτων.

20:00: Τιμητική εκδήλωση-συζήτηση

Εκδήλωση αφιερωμένη στον Chris Carter, με αφορμή την κυκλοφορία του 10ου μυθιστορήματός του με ήρωα τον ντεντέκτιβ Ρόμπερτ Χάντερ «Ο γρίφος του κακού», εκδόσεις Bell.
Τον συγγραφέα θα συστήσει στο ελληνικό κοινό ο Στέφανος Τσιτσόπουλος (δημοσιογράφος και συγγραφέας). Ο Carter θα συνομιλήσει με τους Έλληνες συγγραφείς του crime: Γρηγόρη Αζαριάδη, Ευτυχία Γιαννάκη και Μιμή Φιλιππίδη.

21:30: Θεατρική παράσταση «Και δεν έμεινε κανένας»

Παράσταση βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Agatha Christie, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός. 9 συγγραφείς & 1 εκδότης, πρωταγωνιστούν σε μια παράσταση που θα συζητηθεί!
Ερμηνεύουν: Γρηγόρης Αζαριάδης, Έρρικα Αθανασίου, Άντυ Βρόσγος, Χρήστος Γιαννάκενας, Βαγγέλης Γιαννίσης, Σπύρος Κακατσάκης, Έλενα Μπολονάση, Βάσω Παπαδοπούλου, Άγγελος Χαριάτης και Γιάννης Χουτόπουλος.
Guest star: Γιάννης Πανούσης
Σκηνοθεσία: Αντώνης Γαλέος
Διάρκεια: 1,5 ώρα
*Η άδεια για την ελληνική παραγωγή του συγκεκριμένο έργου χορηγήθηκε από την The Art Bassador για λογαριασμό της Agatha Christie Ltd.

20 Μαΐου

11:00-12:30: Εργαστήριο ιστοριών για παιδιά & εφήβους «Μυστήρια στο μίξερ», με τη συγγραφέα Έρικα Αθανασίου, εκδόσεις Κέδρος

Τα υλικά δεν αρκούν για να φτιάξουν μια ιστορία. Είναι η φαντασία αυτή που τα δένει μεταξύ τους, και οι συνταγές είναι απεριόριστες και τις ανακαλύπτουμε μαζί!
Ηλικίες: 9-14 ετών

13:00-15:00: Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής & Μουσικής, για παιδιά δημοτικού «Άκου μια ιστορία»

Περιγραφή: τα παιδιά, με δημιουργικότητα και καθοδήγηση, μαθαίνουν να αφηγούνται και να γράφουν ιστορίες, μαθαίνουν πως η μουσική μπορεί να συνταξιδέψει με τις ιστορίες, αλλά και πώς να αυτοσχεδιάσουν με μουσικά όργανα. Αντλώντας έμπνευση και μοτίβα από την τέταρτη περιπέτεια της «Συμμορίας με τις Μπλε Κάλτσες: Κλέφτης Καλοκαιρινής Νύχτας» θα δημιουργήσουμε δικές μας αφηγήσεις, θα διερευνήσουμε πώς η μουσική μπορεί να τα κάνει όλα λίγο πιο αληθινά και πάνω απ’ όλα θα παίξουμε με ιστορίες και ήχους.
Συντονισμός: Μιράντα Βατικιώτη (συγγραφέας & θεατρολόγος), σε συνεργασία με τους μουσικούς Βασίλη Τζαβάρα και Μιχάλη Νιβολιανίτη
Ηλικίες: παιδιά όλων των τάξεων του δημοτικού

15:00-17:00: Προβολή βιντεοσκοπημένων συνεντεύξεων Ελλήνων & ξένων συγγραφέων

16:45: Προβολή ντοκιμαντέρ «Λάτιν νουάρ», του βραβευμένου σκηνοθέτη και συγγραφέα αστυνομικών μυθιστορημάτων Ανδρέα Αποστολίδη

Περιεχόμενο: Μια πρωτότυπη, εναλλακτική αφήγηση της σύγχρονης ιστορίας της Λατινικής Αμερικής, μέσα από τους συγγραφείς και τις αστυνομικές ιστορίες τους.
Διάρκεια: 67 λεπτά

18:00: Τιμητική εκδήλωση-συζήτηση

Εκδήλωση αφιερωμένη στον Arne Dahl, με αφορμή το νέο του βιβλίο «Τρία στην πέμπτη», εκδόσεις Μεταίχμιο. Ο συγγραφέας θα συνομιλήσει με τους: Νίκο Γεωργιάδη (ειδικό μελετητή της Σκανδιναβικής λογοτεχνίας), Βαγγέλη Γιαννίση (συγγραφέας & μεταφραστή) και Πέτρο Μάρκαρη (συγγραφέα & μεταφραστή).

19:30: Εκδήλωση-συζήτηση «Αστυνομικές Ιστορίες: Από το βιβλίο στην οθόνη»

Ο κριτικός κινηματόγραφου Άκης Καπράνος, ο σκηνοθέτης και συγγραφέας Δημήτρης Παναγιωτάτος, η συγγραφέας και μεταφράστρια Χίλντα Παπαδημητρίου και η συγγραφέας και σεναριογράφος Βίκυ Χασσάνδρα, σε ένα ταξίδι από τη λογοτεχνία στον κινηματογράφο.

21:00: Θεατρική παράσταση «Σεληνιασμός», βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Georges Simenon που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγρα

Με τεχνικές που συνδυάζουν την αφήγηση και την αναπαράσταση, το μυθιστόρημα θα ζωντανέψει μπροστά στους θεατές, μεταφέροντας την αισθησιακή και επικίνδυνη ατμόσφαιρα της αφρικανικής ενδοχώρας, τα πάθη των ανθρώπων και την εξωτική αγριάδα του αφρικανικού πολιτισμού.
Ερμηνεύουν: Χάρης Άννης, Δημήτρης Γαλανάκης, Γιάννης Γκολόης, Μαρία Ιωαννίδου, Άννα Καβάκα, Βασιλική Κουργιαλή, Ειρήνη Κυρλάκη, Φωτεινή Λευκοπούλου, Μανόλης Πίτερης, Ανέστης Σιχονίδης, Μαρία Τσιάκκα, Χρήστος Τσίγκος, Αναστασία Τσουκαλά, Αθηνά Ψευτούδη (όλοι φοιτητές της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης «Τεχνών Εκατό»)
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Κουρούμπαλης
Κινησιολογική επιμέλεια: Φρόσω Κορρού
Διάρκεια: 50 λεπτά

21 Μαΐου

11:00-15:00: Διαδραστικό παιχνίδι παιδιών & ενηλίκων «Φόνος στο Σεράφειο»

Περιγραφή: Ένα διαδραστικό παιχνίδι μυστηρίου, βασισμένο στο βιβλίο της Agatha Christie «Φόνοι με Αλφαβητική Σειρά». Σκοπός του παιχνιδιού, η εξιχνίαση μιας δολοφονίας που έλαβε χώρα στο Σεράφειο. Η κάθε ομάδα, ως ντετέκτιβ, συλλέγει στοιχεία με σκοπό να βρει τον δολοφόνο.
Διαδοχική εκκίνηση ομάδων ανά 15 λεπτά
Συμμετοχή στο παιχνίδι: ενήλικες και παιδιά άνω των 8 ετών με συνοδεία ενήλικα
Χώρος: Αυλή του Σεράφειου
Δημιουργία/εκτέλεση: Ομάδα Marco

12:30: Master Class δημιουργικής γραφής

Θεματολογία: Ο συγγραφέας Arne Dahl θα μοιραστεί τα μυστικά της γραφής του με τους συμμετέχοντες.
Γλώσσα: Αγγλικά

15:30-17:00: Προβολή του βίντεο της τιμητικής εκδήλωσης του 2022 για τον Andrea Camilleri

17:00-18:30: Παιδική εκδήλωση «Ο κλέφτης του Σεράφειου»

Περιγραφή: την ώρα που όλοι ασχολούνται με τις εκλογές, μια παράξενη υπόθεση βασανίζει τους ανθρώπους του Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας. Τι να έχει συμβεί άραγε στο Σεράφειο; Ποια κλοπιμαία κρύφτηκαν εκεί; Θα αποκαλυφθεί ο ένοχος; Τα παιδιά, με την καθοδήγηση του συγγραφέα Κώστα Στοφόρου, ανακαλύπτουν τα στοιχεία και με τα ευρήματά τους προσπαθούν να ανασυνθέσουν το τι έχει συμβεί, παρουσιάζοντας τη δική τους εκδοχή των γεγονότων.
Διάρκεια: 1,5 ώρα
Ηλικίες: 7-12 ετών

19-21 Μαΐου

Έκθεση Φωτογραφίας
Καθ’ όλη τη διάρκεια του τριήμερου, στο Σεράφειο θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Κάθαρση», από τη Φωτογραφική Ομάδα Άρτας «ΦωτΟΑρτ».



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110