Η Γαλλική Επανάσταση του 1821 

8 Απριλίου 1820, Μήλος, στο χωράφι του ΓΚ. Όλα ξεκίνησαν την ώρα του σκαψίματος κι ενώ ο ΓΚ δεν είχε ιδέα για το χωράφι του.  

Η Γαλλική Επανάσταση του 1821 

Εκεί όπου πηγαίνετε για διακοπές, εκεί ήταν. Κρυμμένη σ’ ένα θόλο κάτω από τη γη, η Αφροδίτη της Μήλου κοιμόταν για αιώνες. Ο χωρικός έσκαβε. Το «χωράφι ΓΚ, Γεωργίου Κεντρωτά», ήταν η αφετηρία. Προορισμός, είτε η Αθήνα, είτε η Πόλη, είτε το Παρίσι, ποιος να του το ‘λεγε Τι να ήξερε ο άνθρωπος εξόν από τη Μήλο, τον Τούρκο, το χωράφι του - και τη θάλασσα, μόνον όσο την έπιανε το μάτι του. Από εκεί και πέρα, άγνωστη η θάλασσα πέρα από το νησί, άγνωστη και η Μεγάλη Πύλη, άγνωστο και το Παρίσι, άγνωστη και η Αθήνα, άγνωστη και η θεά που κρυβόταν στο χώμα κάτω από τα πόδια του ΓΚ.

Την έκρυψε, στον αχυρώνα του. Κι έπειτα έγινε μάχη στον Αδάμαντα. Γάλλοι πρόξενοι και πράκτορες, Αθηναίοι πρόκριτοι, Τούρκοι κι Έλληνες και Γάλλοι ναύτες, δυο πλοία, το ένα τουρκικό για την Αθήνα, το άλλο έτοιμο για γαλλικό λιμάνι. Κι η Αφροδίτη, σ’ ένα ξύλινο κουτί, «στη μάχη των αρχαιόφιλων» του Αδάμαντα. Εκεί όπου πάτε διακοπές, εκεί έγινε μεγάλη μάχη. Την είχαν βάλει σ' ένα ξύλινο κουτί. Ο ΓΚ ξεχασμένος πια στον αχυρώνα του, εκεί μέσα την είχανε βάλει σ’ ένα κιβώτιο. Λίγο ακόμα και φορτωνόταν στο καράβι της Αθήνας το ξύλινο κουτί με την Αφροδίτη μέσα. Και τότε φτάσανε οι Γάλλοι στο λιμάνι του νησιού και πιάστηκαν στα χέρια οι αρχαιόφιλοι γύρω απ’ το κουτί με την Αφροδίτη που για χρόνια και καιρούς κοιμόταν στο χωράφι. Ο ΓΚ ήταν αυτός που την πρωτοαντίκρισε, πριν από τη «Γαλλική Επανάσταση του 1821» που εν τέλει έγινε όταν η μαρμάρινη Αφροδίτη αποκαλύφθηκε στο Μουσείο του Λούβρου εκείνη τη χρονιά.