«Γέφυρα μουσικής από την Οδησσό στη Θεσσαλονίκη» στην EΡΤ 3

Την πηγαία πράξη αλληλεγγύης μιας ομάδας μουσικών από την Ουκρανία, την Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική καταγράφει το ντοκιμαντέρ «Odessa Classics – Γέφυρα μουσικής από την Οδησσό στη Θεσσαλονίκη» που μεταδίδει σε πρώτη τηλεοπτική προβολή η ΕΡΤ3 στην πρώτη επέτειο από την έναρξη του πολέμου, την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου στις 19:00.

«Γέφυρα μουσικής από την Οδησσό στη Θεσσαλονίκη» στην EΡΤ 3

Τον Ιούνιο του 2022, μέσα στη δίνη του πολέμου, η Θεσσαλονίκη φιλοξένησε το κορυφαίο φεστιβάλ κλασικής μουσικής της Ουκρανίας Odessa Classics που αδυνατούσε να υλοποιηθεί στην πολιορκημένη Οδησσό. Ανταποκρινόμενο στην πρόταση του εξάρχοντα βιολιστή -και σημερινού καλλιτεχνικού διευθυντή- της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, Σίμου Παπάνα, το υπουργείο Πολιτισμού κινητοποίησε τους σημαντικότερους φορείς της Θεσσαλονίκης στο χώρο της κλασικής μουσικής (το Κρατικό Ωδείο, την Κρατική Ορχήστρα, και τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης) προκειμένου να βρει προσωρινή στέγη το φεστιβάλ. Μέσα σε πέντε μόλις μέρες (9-12 Ιουνίου 2022), καλλιτέχνες παγκόσμιου βεληνεκούς από την Ουκρανία, τη Μ. Βρετανία, τη Λιθουανία, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Δανία, την Ιταλία και την Ελλάδα συνεργάστηκαν για να δώσουν ανάσα ζωής στο φεστιβάλ και να διατρανώσουν την πίστη τους ότι η μουσική είναι η απόλυτη αντίθεση στην ωμή βία και τη βαρβαρότητα του πολέμου.

Το ντοκιμαντέρ «Odessa Classics – Γέφυρα μουσικής από την Οδησσό στη Θεσσαλονίκη» παρατηρεί και καταγράφει τους φρενήρεις ρυθμούς προετοιμασίας των μουσικών, τις σκέψεις τους για τον δικό τους αγώνα με σύμμαχο τη Μούσα τους, τη χαρά τους για την ολόθερμη ανταπόκριση του κοινού της Θεσσαλονίκης. Ο Στέργιος Φουρκιώτης (σκηνοθεσία) και η Μαριάνα Μποζαπαλίδου (σενάριο) υπογράφουν μία ωδή στη ζωή, στην αλληλεγγύη των λαών, στην ειρηνευτική δύναμη της μουσικής. Πρωταγωνιστούν μια σειρά μουσικών διεθνούς φήμης, όπως ο ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Odessa Classics, κορυφαίος πιανίστας Alexey Botvinov (που έλκει την καταγωγή του από τους Έλληνες της Οδησσού) καθώς και οι μουσικοί της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.

Σκηνοθεσία: Στέργιος Φουρκιώτης
Αρχισυνταξία – Σενάριο: Μαριάνα Μποζαπαλίδου
Εκτέλεση παραγωγής: ARTicon Productions