1ο συνέδριο ΕΙΗΕΑ - Η έντυπη ενημέρωση παραμένει πρώτη σε κύρος και αξιοπιστία

Το 1ο συνέδριο της ΕΙΗΕΑ στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών αποτέλεσε την αρχή ενός θεσμού που φιλοδοξεί να γίνει ο ετήσιος παλμογράφος στον κόσμο της ενημέρωσης

1ο συνέδριο ΕΙΗΕΑ - Η έντυπη ενημέρωση παραμένει πρώτη σε κύρος και αξιοπιστία

Η Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών με πρόεδρο τον Νίκο Χατζηνικολάου οραματίζεται ήδη το μέλλον της έντυπης πληροφόρησης στην Ελληνική επικράτεια. Με νέες ιδέες, με διαρκείς παρεμβάσεις, με δυναμικές κινήσεις διαφοροποιείται από την παθητική στάση προηγουμένων ετών και δίνει ένα ηχηρό παρών στον κόσμο της ενημέρωσης και της επικοινωνίας.

Αναζητώντας εκ νέου τη γνώση που χάθηκε μέσα στην πληροφόρηση, όπως θα έλεγε και ο νομπελίστας ποιητής Τόμας Στερν Έλιοτ, η ΕΙΗΕΑ εξήγγειλε και διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία το 1ο ετήσιο συνέδριο στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.

Με πρωτεργάτη τον Διευθυντή της Ένωσης Τάσο Ξιναρή και με την δημιουργική πνοή του τριμελούς προεδρείου, που απαρτίζεται από τον Νίκο Χατζηνικολάου, τον Τάσο Μπούρα και τον Γιώργο Δήμα, η ΕΙΗΕΑ έκανε επίδειξη ισχύος αλλά και ουσίας σ' ένα συνέδριο που θα συζητηθεί τις επόμενες μέρες όχι μόνο για την φαντασμαγορία του αλλά και για το περιεχόμενο των ιδεών και των προβληματισμών που αναδείχθηκαν από τις τοποθετήσεις σημαντικών ανθρώπων της πολιτικής και της δημοσιογραφίας.

Ο Διευθυντής της ΕΙΗΕΑ Τάσος Ξιναρής

O ζωηρός χαιρετισμός του προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα, η παρουσία και η παρέμβαση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννη Οικονόμου (που έχει αποδειχθεί αρωγός στην ενίσχυση των εφημερίδων) η συμμετοχή του Δημήτρη Μάντζου, εκπροσώπου Τύπου ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής, αλλά και του Νάσου Ηλιόπουλου, υπεύθυνου σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ σηματοδότησαν την παρουσία πολιτικών ανδρών στο συνέδριο.

Από αριστερά: ο πρόεδρος της βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Τασούλας, ο πρόεδρος της ΕΙΗΕΑ, Νίκος Χατζηνικολάου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Εκδοτών Εφημερίδων, Ζαν Πιερ ντε Κέραουλ κι ο γενικός γραμματέας της ΕΙΗΕΑ, Τάσος Μπούρας

Από το χώρο της δημοσιογραφίας συμμετείχαν ο Αθανάσιος Ελλις, διευθυντής στην αγγλόφωνη έκδοση της εφημερίδας «Η Καθημερινή», ο Σωτήρης Μανιάτης, διευθυντής στην εφημερίδα «Η Εφημερίδα των Συντακτών» ο Κωνσταντίνος Ρομποτής, διευθυντής έκδοσης στην εφημερίδα «Real News», ο δημοσιογράφος Νίκος Στραβελάκης και ο εκδότης της εφημερίδας το «Βήμα» Γιάννης Πρετεντέρης.

«Οι εφημερίδες είναι το κατεξοχήν μέσο που εμπιστεύονται για την αξιοπιστία του οι πολίτες», επισήμανε η πρόεδρος της εταιρείας ερευνών και μετρήσεων, Focus, Ξένια Κούρτογλου.

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με την θεματική ενότητα «Το νέο επιχειρηματικό μοντέλο για τον Τύπο» Η Ελένη Κωνσταντοπούλου, αντιπρόεδρος στους New York Times γοήτευσε και ενέπνευσε με τις τοποθετήσεις της. Ακολούθησε συζήτηση στο πάνελ με τη Σοφία Δήμτσα, διευθύντρια Επικοινωνίας, τον Νίκο Σύμπουρα, διευθύνοντα σύμβουλο στο Tempo OMD, τον Γιώργο Δήμα, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ και συντονιστή τον Κωνσταντίνο Καμάρα, επιστημονικό σύμβουλο του ΔΣ της ΕΙΗΕΑ. Ο Γιώργος Δήμας (παρακάτω στη φωτό) συνόψισε με ουσιαστικό τρόπο τις προκλήσεις του μέλλοντος για την έντυπη ενημέρωση.

Η Ελένη Κωνσταντοπούλου, αντιπρόεδρος στους New York Times

Νίκος Σύμπουρας, διευθύνων σύμβουλος στο Tempo OMD

Σοφία Δήμτσα, διευθύντρια Επικοινωνίας της ΔΕΗ

Τις εργασίες του συνεδρίου παρακολούθησε και χαιρέτησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Εκδοτών Εφημερίδων, Ζαν Πιερ ντε Κέραουλ, καθώς και στελέχη του πρακτορείου διανομής εφημερίδων το ΑΡΓΟΣ.