Ο χάρτης που δείχνει τον πιο σημαντικό άνθρωπο σε κάθε πόλη

Έναν διαφορετικό διαδραστικό χάρτη δημιούργησε ο Topi Tjukanov για λογαριασμό της εταιρείας χαρτογράφησης Mapbox.::

Ο χάρτης που δείχνει τον πιο σημαντικό άνθρωπο σε κάθε πόλη

Πώς θα σου φαινόταν αν σε έναν χάρτη συναντούσες την Marilyn Monroe, τον JFK, τον Messi, τον Ιησού Χριστό και τον Diego Maradona; Πράγματι, αυτός τύπος δημιούργησε έναν παγκόσμιο χάρτη με όλους αυτούς και εκατομμύρια άλλους. Συγκεκριμένα αντί για περιοχές, ο χάρτης αυτός δείχνει τα ονόματα εκείνων που γεννήθηκαν στην κάθε περιοχή.

Ο χάρτης που δείχνει τον πιο σημαντικό άνθρωπο σε κάθε πόλη

Ο χάρτης που δείχνει τον πιο σημαντικό άνθρωπο σε κάθε πόλη
Αυτός λοιπόν ο διαδραστικός ιστότοπος δείχνει τις γενέτειρες των πιο αξιοσημείωτων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, με ένα μόνο πρόσωπο να αντιστοιχεί σε κάθε μοναδική γεωγραφική τοποθεσία με την «υψηλότερη κατάταξη αξιοσημείωτης θέσης». Οι υποψήφιοι προέρχονται από μια διασταυρωμένη βάση δεδομένων 2,29 εκατομμυρίων ανθρώπων που βασίζεται σε λήμματα της Wikipedia και Wikidata.

Έτσι, μπορεί κανείς να μετακινήσει την υδρόγειο σφαίρα και να κάνει ζουμ για να βρει μερικά ενδιαφέροντα ονόματα που επιπλέουν στη μέση της σφαίρας - όπως η Ariana Grande, η οποία έχει βαθμό αναγνωρισιμότητας 264 και εμφανίζεται ως το πιο αξιόλογο πρόσωπο με καταγωγή από το Boca Raton, FL.

Μερικά άλλα αξιοσημείωτα ονόματα και μέρη

Η Νέα Υόρκη εκπροσωπείται, αναπάντεχα αλλά και λανθασμένα (όπως την αντιλαμβάνονται οι πραγματικοί Νεοϋορκέζοι), από τον Donald Trump. Έχει βαθμό αναγνωρισιμότητας 2. Η κατάταξη αναγνωρισιμότητας 1; Ο γεννημένος στη Χονολουλού Barack Obama. Ο Ιησούς, με βαθμό αναγνωρισιμότητας 204,5, εκπροσωπεί τη Βηθλεέμ και λαμβάνει ένα -για πολλούς περίεργο- «Όχι» στο πλαίσιο του χαρακτηρισμού «είναι ακόμη ζωντανός».


Όσο για την Αθήνα; Αυτή εκπροσωπείται από τον Πλάτωνα, η Κρήτη από τον El Greco και η Θεσσαλονίκη από τον Αριστοτέλη. Αν υπάρχει άπλετος διαθέσιμος χρόνος, ο χάρτης του Tjukanov είναι ένας αρκετά ενδιαφέρων τρόπος να δει κανείς ποιος εκπροσωπεί την περιοχή από την οποία κατάγεται. Τέλος, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά του, μπορεί να επιλέξει ποιες προσωπικότητες τον ενδιαφέρουν περισσότερο.

πηγή:esquire