Η Ταϊβάν δεν είναι Ουκρανία και οι Κινέζοι δεν είναι Ρώσοι

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ταϊβάν ανακοίνωσαν σήμερα πως «προετοιμάζονται για πόλεμο χωρίς να επιδιώκουν πόλεμο», απαντώντας στα εκτεταμένα γυμνάσια της Κίνας γύρω από το νησί. 

Η Ταϊβάν δεν είναι Ουκρανία και οι Κινέζοι δεν είναι Ρώσοι

Βρισκόμαστε άραγε μπροστά σε μια νέα πολεμική σύρραξη που έχει εφιαλτικές ομοιότητες με την Ουκρανία;

Οι Ηνωμένες Πολιτείες με την επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν προκάλεσαν την Κινεζική οργή, που απάντησαν με εκτεταμένα στρατιωτικά γυμνάσια στο Στενό της Ταϊβάν. Η κυβέρνηση της Ταϊβάν ανταπάντησε πως προετοιμάζεται για πόλεμο χωρίς να τον επιδιώκει αλλά η περίπτωσή της δεν είναι Ουκρανία και οι Κινέζοι δεν είναι Ρώσοι.

Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι το 40% του ΑΕΠ της Ταϊβάν προέρχεται από τις εξαγωγές της χώρας στην Κίνα και πως η οικονομία της είναι απόλυτα εξαρτημένη από την υπερδύναμη της Άπω Ανατολής. Κι όσον αφορά τα γυμνάσια της Κίνας, δεν είναι τόσο τα στρατιωτικά που τρομάζουν όσο τα οικονομικά. Πρόσφατα οι Κινέζοι επέστρεψαν με κορδελίτσα Ταϊβανέζικα προϊόντα, φρέσκα ψάρια και οπωροκηπευτικά με την ένδειξη, «Ευχαριστούμε δεν θα πάρουμε». Η επίσημη δικαιολογία ήταν ότι ήταν ιδιαίτερα επιβαρυμένα με ζιζανιοκτόνα και βαρέα μέταλλα. Ήταν ένα από τα μεγαλύτερα χτυπήματα κάτω από τη μέση που επέφεραν στους καλούς τους γείτονες.

Η εμπειρία της Ουκρανίας αποδεικνύει ότι τα οικονομικά πλήγματα είναι πολύ χειρότερα από κάθε είδους στρατιωτικό χτύπημα, γιατί εκτός των άλλων, με την παγκοσμιοποίηση, αφορούν απείρως περισσότερους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Προσοχή: Οι Κινέζοι δεν είναι Ρώσοι, παίζουν αλλιώς την μπάλα στο διεθνές γήπεδο και αν ο Πούτιν επιφύλαξε μία φορά δυσάρεστες εκπλήξεις στη Δύση, το καθεστώς του Πεκίνου είναι πολύ πιο δύσκολος αντίπαλος.