Μικρές φιγούρες από πάγο που λιώνουν (vid)

«Minimum Monument» της Νέλε Αζεβέντο (Néle Azevedo), μιας συλλογής μικρών φιγούρων από πάγο οι οποίες λιώνουν επί τόπου.

Μικρές φιγούρες από πάγο που λιώνουν (vid)

Καύσωνες, παρατεταμένοι. Πυρκαγιές, αλλεπάλληλες. Η κλιματική κρίση πιο απτή από ό,τι ποτέ στο παρελθόν. Στο προσκήνιο επανέρχεται αμείλικτα το εφήμερο, έτσι όπως εκφράζεται στο έργο «Minimum Monument» της Νέλε Αζεβέντο (Néle Azevedo), μιας συλλογής μικρών φιγούρων από πάγο οι οποίες λιώνουν επί τόπου.

Η εγκατάσταση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2005 στο São Paulo, όπου διαμένει η καλλιτέχνης. Χαρακτηρισμένη από την ίδια ως μια «καλλιτεχνική δράση πόλης» βρήκε τον δρόμο της σε άλλες πόλεις όπως το Παρίσι, το Μπέλφαστ, η Λίμα, το Πόρτο. Σε κάθε εκδοχή, η Αζεβέντο λαξεύει εκατοντάδες φιγούρες ύψους 20 εκατοστών να κάθονται με σταυρωμένα τα πόδια χαμηλά και τα τοποθετεί σε σκαλιά εξώθυρων ή σε δημόσιους χώρους. Καθώς περνά η ώρα, οι απρόσωπες φιγούρες αρχίζουν να λιώνουν σε μικρές λιμνούλες· αρχικά ήταν ο τρόπος της Αζεβέντο να ασκήσει κριτική στα δημόσια μνημεία και να «λάβει υπόψη την ιστορία των ηττημένων, των ανώνυμων αλλά και να φέρει στο φως την κατάστασή μας ως θνητά όντα.»

Ήταν αναπόφευκτο να υιοθετηθεί τα τελευταία χρόνια το έργο της Αζεβέντο ως «τέχνη κλιματικής αλλαγής». Σε στοιχειώνει η σύνδεση αυτής της μάζας των σωμάτων που λιώνουν με την απειλή που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας.

«Η συγγένειά του με αυτό το θέμα είναι προφανής» προσθέτει η καλλιτέχνης. Ωστόσο, ο αριθμός των μικρών γλυπτών φιγούρων που κάθονται μαζί εφιστά επίσης την προσοχή στο ότι ενώπιον αυτής της απειλής όλοι είμαστε μαζί. «Αυτές οι απειλές βάζουν επίσης τον Δυτικό άνθρωπο τελικά στη θέση του, η μοίρα του είναι παράλληλη με τη μοίρα του πλανήτη, δεν είναι ο “βασιλιάς της φύσης”, αλλά ένα συστατικό στοιχείο της. Είμαστε φύση» τονίζει, στον ιστότοπό της, η Νέλε Αζεβέντο.