«Αλώνι festival» στην Αμοργό

«Ένα όνειρο που τριγυρνά σαν πεταλούδα στο κεφάλι μου και στην καρδιά μου πολλά χρόνια γίνεται πραγματικότητα. Το πρώτο αλώνι festival βγάζει φτερά και προσγειώνεται στην Αγκαλιά της Κάτω Μεριάς στην Αμοργό.

«Αλώνι festival»  στην Αμοργό

Ένα φεστιβάλ χειροποίητο από τους ανθρώπους του νησιού για όλους. Κοχυλάκια του γιαλού ενωθείτε! Το ταξίδι ξεκινάει!» σημειώνει η υπεύθυνη του φεστιβάλ, μουσικός, καλλιτέχνης κι εμβληματική performer Ματούλα Ζαμάνη.

Το «αλώνι festival» ξεκιναει σήμερα Πέμπτη 9 Ιουνίου και θα διαρκέσει έως και την Δευτέρα 13 Ιουνίου στην Κάτω Μεριά.

Απόψε στις 19:00 το «αλώνι festival» θα καλωσορίσει τους επισκέπτες του με ένα Sunset Beach Party στην Καλοταρίτισσα!
Αναλυτικά το πρόγραμμα εργαστηρίων του φεστιβάλ:

Παιδικά εργαστήρια
Κατασκευή θεατρικής κούκλας μαρότ (για παιδιά 5-12 ετών)
Παρασκευή 10 Ιουνίου έως και Κυριακή 12 Ιουνίου
Δημοτικό σχολείο Αρκεσίνης, 16:00 – 19:00.
Ο δράκος σε προσκαλεί και σε προκαλεί να σου δείξει πώς με την αγάπη μπορείς να δώσεις ζωή, να δημιουργήσεις δικούς σου ήρωες που θα περιπλανηθούν σε μοναδικές περιπέτειες, σε νέα απάτητα από τον ανθρώπινο νου μέρη.

Έλα να κατασκευάσουμε από την αρχή κούκλες και να θυμίσουμε σε όλους τους μεγάλους πως την πραγματικότητα την ξέρουμε, αλλά είναι πιο διασκεδαστικό να ζούμε μέσα από τα παραμύθια όπου η αστερόσκονη φωτίζει τις νύχτες μας και η αγάπη μας δείχνει πάντα το σωστό μονοπάτι. Ο δράκος σε περιμένει με χαρά!

Τα παιδιά, αφού πάρουν μια γεύση από την τέχνη του κουκλοθεάτρου και τα είδη θεατρικής κούκλας, θα κατασκευάσουν τη δική τους κούκλα μαρότα.
Η μαρότα είναι κούκλα που στηρίζεται σε ένα ραβδί και έχει συνήθως μόνο κεφάλι και χέρια. Έπειτα θα δώσουμε ζωή στις κούκλες (κίνηση, φωνή, λόγος, τραγούδι, χορός, αυτοσχεδιασμοί και έκφραση συναισθημάτων). Θα ακολουθήσει παιχνίδι, και οι μικροί κουκλοπαίχτες μας θα διηγηθούν τις δικές τους μοναδικές ιστορίες.

Υπεύθυνοι εργαστηρίου: Σωκράτης Παππάς, Γιώτα Γρηγοριάδου

Θεατρικό Παιχνίδι (για παιδιά 6-12ετών)
Παρασκευή 10 Ιουνίου έως και Κυριακή 12 Ιουνίου
Παλιό Σχολείο Κολοφάνας, 16:00 – 19:00.
Ένα θεατρικό εργαστήρι για παιδιά που θέλουν να γνωρίσουν την τέχνη του θεάτρου μέσω της προσωπικότητάς τους. Με γνώμονα την αγάπη και τη χαρά, το εργαστήρι έχει στόχο την ελευθερία της έκφρασης και το ενδιαφέρον για το διπλανό μας.
Μέσα από ασκήσεις αυτοσχεδιασμού, κίνησης και δημιουργικού παιχνιδιού θέλουμε να αναπτύξουμε την παρατήρηση, το σεβασμό, τη φαντασία και τον εαυτό μας.

Υπεύθυνος εργαστηρίου: Βαγγέλης Ρόκας

Hip-Hop (για εφήβους 13 ετών και άνω)
Κυριακή 12 Ιουνίου
Κτίριο Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου «Αρχαία Αρκεσίνη», 12:00 – 15:00.
Στο εργαστήριο αυτό θα αναδείξουμε τρόπους και τεχνικές για τη γραφή ενός hiphop κομματιού (ή οποιουδήποτε είδους). Θα μάθουμε κάποιους τρόπους μεταφοράς και αποτύπωσης της σκέψης στο χαρτί αναλύοντας κομμάτια που έχουν ήδη γραφτεί, αλλά και δημιουργώντας ένα νέο από την αρχή.

Υπεύθυνος εργαστηρίου: Anser

Εργαστήρια εφήβων – ενηλίκων
Φωνή (14 ετών και άνω)
Παρασκευή 10 Ιουνίου έως και Κυριακή 12 Ιουνίου
Παιδική Χαρά Κολοφάνας, 16:00 – 19:00.
Η δύναμη και η ενέργεια της φωνής.
Το τραγούδι ως ελεύθερη έκφραση.
Αυτοσχεδιασμοί και άλλες ιστορίες.
Από το εγώ στο μαζί.
1-2 1-2 ακούει;
Πως οι σκέψεις γίνονται τραγούδι.
Αναπνοή-φωνή-σώμα-ρυθμός.
Η αμεσότητα της φωνής.
Τραγούδια του γιαλού και του μυαλού
Υπεύθυνη εργαστηρίου: Ματούλα Ζαμάνη

Βιολί και Κιθάρα (14 ετών και άνω)
Παρασκευή 10 Ιουνίου έως και Κυριακή 12 Ιουνίου
Αλώνι Καλοταρίτισσα, 16:00 – 19:00.
Σκοπός του εργαστηρίου είναι να συζητηθούν διαφορετικά θέματα που ενδέχεται να αφορούν έναν μουσικό, επαγγελματία ή μη: ο αυτοσχεδιασμός, τα εφέ, οι σωματικές ασκήσεις για την αποφυγή βλαβών (οποιουδήποτε μουσικού οργάνου), η μελέτη, η ενορχήστρωση κ.α.

Την συζήτηση αυτή «εφ’ όλης της ύλης» θα ντύσουμε με ήχους από την ambient, την πειραματική μέχρι και την παραδοσιακή μουσική καθώς και με ασκήσεις μουσικής ακρόασης.

Υπεύθυνος εργαστηρίου: Γιάννης Κονταράτος

Λαούτο και Ούτι (14 ετών και άνω)
Παρασκευή 10 Ιουνίου έως και Κυριακή12 Ιουνίου
Αλώνι Καλοταρίτισσα, 16:00 – 19:00.
Στο εργαστήριο θα διδαχθούν, ανάλογα με το επίπεδο των συμμετεχόντων, βασικές τεχνικές του οργάνου μέσα από κατάλληλες ασκήσεις, υφολογική προσέγγιση τραγουδιών όπως και συγκεκριμένος ήχος σύμφωνα με τις παραδόσεις των τόπων στους οποίους συναντάται.

Θα διδαχθεί βασικό ρεπερτόριο του οργάνου, αλλά και πιο εναλλακτικό, ανάλογα με τις προτιμήσεις και τις δεξιότητες που κατέχουν οι σπουδαστές.
Θα δοθεί ιδιαίτερη σημασία στο ρόλο που διαθέτουν το λαούτο και το ούτι μέσα σε μεγάλες αλλά και μικρότερες ορχήστρες τόσο ως σολιστικά όργανα όσο και ως όργανα συνοδείας.

Παράλληλα, θα υπάρξει και αναλυτική περιγραφή – διδασκαλία ελεύθερου αλλά και ρυθμικού αυτοσχεδιασμού.

Υπεύθυνος εργαστηρίου: Κυριάκος Ταπάκης

Για την αποδοτική λειτουργία των εργαστηρίων ο μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων είναι 15 άτομα. Για εγγραφές παρακαλούμε επικοινωνήστε με τη Μάτα Λαμπροπούλου στο 6908-680506. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Η συμμετοχή στα εργαστήρια για τους μόνιμους κατοίκους Αμοργού είναι δωρεάν.
Η προσέλευση στα εργαστήρια θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον 10 λεπτά πριν από την ώρα έναρξης.