Η γυναίκα που ενώνει τον Αμπράμοβιτς με την οικογένεια Νιάρχου

Η κατάσχεση της βίλας Αμπράμοβιτς στο πλαίσιο των διεθνών κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία θύμισε σε όλους τις αγαστές σχέσεις του Ρώσου μεγιστάνα με την οικογένεια Νιάρχου.  

Η γυναίκα που ενώνει τον Αμπράμοβιτς με την οικογένεια Νιάρχου

Το Château de la Croë, είναι ίσως το σημαντικότερο μνημείο της ευρωπαϊκής μπουρζουαζίας, ένας πύργος χλιδής που χτίστηκε στο μεσοπόλεμο για έναν Βρετανό μεγιστάνα του Τύπου, κατοικήθηκε από έκπτωτους βασιλιάδες, φιλοξένησε τον Τσόρτσιλ, πέρασε από τα χέρια δύο ελληνικών εφοπλιστικών οικογενειών προτού πάρει τα κλειδιά ο πολύς Ρομάν Αμπράμοβιτς.

Ο φιλόδοξος Ρώσος επιχειρηματίας που αποχωρίστηκε εσχάτως την αγαπημένη του Τσέλσι είδε ξαφνικά να χάνει από τα χέρια του και την αξίας 90 εκατομμυρίων έπαυλή του στον Γαλλικό Νότο. Οι αρχές της Γαλλίας δεν λυπήθηκαν ούτε τα λεφτά που δαπάνησε για την αγορά ούτε τις εργασίες ανακαίνισης και αναστήλωσης του πύργου της Ευρωπαϊκής Ιστορίας. Οι τελευταίες εξελίξεις ωστόσο έφεραν στην επιφάνεια και τις άριστες σχέσεις του Αμπράμοβιτς με την οικογένεια Νιάρχου.

Τελευταίος ιδιοκτήτης της βίλας πριν από τον Ρώσο ήταν ο Σταύρος Νιάρχος. Μετά τον θάνατό του οι γιοι του Φίλιππος και Σπύρος δεν ήθελαν να κρατήσουν στην κυριότητά τους την απαξιωμένη έπαυλη. Μια πυρκαγιά στη δεκαετία του '70 την είχε καταστρέψει μερικώς και είχε σχεδόν εγκαταλειφθεί.

Εδώ μέτρησαν οι καλές σχέσεις της οικογένειας με τον Αμπράμοβιτς, που χρονολογούνται από την εποχή που ο Σπύρος Νιάρχος παντρεύτηκε την πρώην σύζυγο του Ολιγάρχη Ντάρια Ζούκοβα. Φαίνεται πως ακόμα και στην επικράτεια του πλούτου οι ανθρώπινες σχέσεις έχουν συχνά μεγαλύτερη σημασία από τα προσωπικά συμφέροντα.

Διαβάστε εκτενέστερο άρθρο για την ιστορία της βίλας Αμπράμοβιτς στο σημερινό ΦΩΣ, Τρίτη 26 Απριλίου.