«Τρελά» ποσά και στην τέχνη, όχι μόνο στο ποδόσφαιρο!

Ο πίνακας ζωγραφικής που… τρέλανε κόσμο καθώς η τιμή του εκτοξεύτηκε σε δημοπρασία και η FIFA που θα… ξηλωθεί στο Μουντιάλ.

«Τρελά» ποσά και στην τέχνη, όχι μόνο στο ποδόσφαιρο!

Σε μία εποχή δύσκολη γι' αρκετό κόσμο με τα οικονομικά να είναι πολύ σφιχτά κι όμως, υπάρχουν ορισμένοι τομείς που το χρήμα ρέει άφθονο. Ακούς ποσά που σε ζαλίζουν και ίσως μερικές φορές δεν πιστεύεις ότι ισχύουν.

Κάποιες φορές αισθάνεσαι πως συμμετέχεις σε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι με ψεύτικα χαρτονομίσματα και που μοιράζεις ποσά με μοναδικό άγχος να μη σε νικήσει ο αντίπαλος σου. Κι όμως ακόμα και στην πραγματικότητα διακινούνται αρκετά χρήματα και πολλές φορές για σκοπό που σε πολύ κόσμο μοιάζει ανούσιο.

Στο ποδόσφαιρο για παράδειγμα τα μηδενικά ξεπερνούν τα όρια και τα νούμερα που ακούμε είναι ασύλληπτα. Υπάρχουν τραπεζικοί λογαριασμοί ποδοσφαιριστών που προκαλούν ζαλάδα και την απορία ότι "αυτά τα λεφτά δεν τρώγονται".

Τη Δευτέρα (4/4) για παράδειγμα η FIFA ανακοίνωσε τα ποσά που θα εισπράξουν οι ομάδες στο Μουντιάλ. Η νικήτρια της διοργάνωσης θα βάλει στο ταμείο της 42 εκατ. δολάρια, ενώ συνολικά θα μοιραστούν 440 εκατ. δολάρια.

Είναι, όμως, μόνο το ποδόσφαιρο που διακινεί τέτοια ποσά; Φυσικά και όχι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ένας πίνακας ζωγραφικής του Γάλλου ζωγράφου Jean-Baptiste-Simeon Chardin, ο οποίος ανάγκασε τον κόσμο της τέχνης να μείνει άφωνος.

Πρόκειται για τον πίνακα «το καλάθι με τις Αγριοφράουλες» που σε δημοπρασία ξεπέρασε κάθε προσδοκία και η τιμή του εκτινάχτηκε. Η εκτιμώμενη τιμή ήταν τα 16,5 εκατ. δολάρια, όμως έπιασε τα 26,8 εκατ. δολάρια. Αγοραστής ήταν ένας νεοϋερκέζος έμπορος έργων τέχνης ο Adam Williams. Πρόκειται για τιμή ρεκόρ σε δημοπρασία για τον καλλιτέχνη.

Ένα δείγμα ότι «τρελά» ποσά δεν διακινούνται μόνο στο ποδόσφαιρο, αλλά και στην τέχνη. Εκεί που ένας πίνακας ζωγραφικής κόστισε 26,8 εκατ. δολάρια.