Τελικά ποιος ανακάλυψε το σουβλάκι;

Το αγαπημένο street food ντόπιων και τουριστών, το σουβλάκι αποτελεί σίγουρα μια τεράστια ανακάλυψη στην καθημερινή γαστρονομία, που όσο περνούν τα χρόνια δίνει όλο και περισσότερες παραλλαγές. Πότε ανακαλύφθηκε, όμως, και σε ποιον πρέπει να δώσουμε τα εύσημα;

Τελικά ποιος ανακάλυψε το σουβλάκι;

Οι ιστορικοί και ερευνητές έχουν εντοπίσει το σουβλάκι μαζί με την εξέλιξη της ελληνικής κουλτούρας και υπάρχουν, μάλιστα, αποδείξεις ότι πιάτα που θυμίζουν το σημερινό σουβλάκι, όπως το γνωρίζουμε και το απολαμβάνουμε, υπήρχαν στην Ελλάδα από την αρχαιότητα. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του Αθήναιου στο έργο του Δειπνοσοφιστές, όπου αναφερόταν ένα έδεσμα που λεγόταν κάνδαυλος και ήταν κάτι ανάλογο με το σημερινό σουβλάκι-καλαμάκι. Συνδύαζε κομμάτια από ψητό κρέας, πίτα, τυρί και άνηθο και σερβιριζόταν με ζουμί.

Πολλοί αρχαίοι συγγραφείς και φιλόσοφοι, μάλιστα, όπως ο Όμηρος και ο Αριστοτέλης, κάνουν αναφορά στo ψητό κρέας σε σούβλα, ενώ με το πέρασμα των χρόνων ο εκσυγχρονισμός στις τεχνολογίες και τα εργαλεία οδήγησαν και στον εκσυγχρονισμό του συγκεκριμένου εδέσματος, το οποίο έγινε πιο εύκολο από ποτέ να ετοιμαστεί. Έχουν επίσης ανακαλυφθεί στη Σαντορίνη πέτρινα εργαλεία που θυμίζουν τα σημερινά σουβλάκια καλαμάκια, κάτι που αποδεικνύει ότι το ψητό κρέας σε αυτή τη μορφή υπήρχε στο… μενού των Ελλήνων εδώ και εκατοντάδες χρόνια.

Στην Αθήνα έφτασε από τον Ισαάκ Μερακλίδη, ο οποίος καθιέρωσε το σουβλάκι με πίτα, όταν ήρθε από την Αίγυπτο τη δεκαετία του ’20 και άνοιξε το κεμπαπτζίδικο «Αιγυπτιακόν» στη Νίκαια κι έπειτα στο Μοναστηράκι, με κεμπάπ, πίτα και ντομάτα, αλλάζοντας την αραβική πίτα και φέρνοντας αυτή που γνωρίζουμε σήμερα. Για αρκετά χρόνια, το σουβλάκι με πίτα δεν ήταν τόσο διαδεδομένο, ώσπου άρχισε τη δεκαετία του ’80 να διαμορφώνεται όπως είναι σήμερα, με πατάτες τηγανητές, τζατζίκι και ντομάτα.

Ο γύρος, πάντως, ήρθε από τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, της Κωνσταντινούπολης και της Μέσης Ανατολής και στην Ελλάδα, το τούρκικο ντονέρ από κρέας μοσχαριού και αρνιού, δέχτηκε μια μικρή τροποποίηση και άρχισε να γίνεται με κομμάτια χοιρινού, προκειμένου να απορροφηθεί κιόλας η παραγωγή χοιρινού της χώρας, αλλά και να φανεί η διαφορά του από το τούρκικο προϊόν, κυρίως στα χρόνια της Χούντας.

Κι όσο κι αν αγαπάτε την «πίτα, γύρο απ' όλα», οι εκδοχές του είναι πολλές, με ποικίλες σάλτσες εκτός του κλασικού τζατζικιού ή σος, με διαφορετικά κρεατικά όπως προβατίνα, με τυριά κ.ο.κ.

πηγή: clickatlife.gr



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110